În satul Limba din județul Alba, oamenii s-au revoltat atunci când cineva a anunțat că ar dori să înființeze o cârciumă. Ar fi încălcat o lege nescrisă a localității, o regulă care se respectă cu sfințenie de multă vreme. Iar exemplele pe care le dă această mică comunitate nu se opresc aici, informează greatnews.ro
În 2007, atunci când turla bisericii veche de peste 70 de ani mai avea puțin și cădea, sătenii au adunat materiale, au strâns bani pentru meșteri de la Recaș și i-au chemat să facă reparațiile.
Toți aveau câte o responsabilitate: s-a hotărât cine aduce cuiele, cine vine cu tabla sau cine face de mâncare pentru muncitori.
În același an s-au organizat și pentru a face un podeț către o zonă unde aveau terenuri agricole.
În 2011 au strâns bani pentru o femeie din sat care avea nevoie de o operație de inimă. Apoi, câteva luni mai târziu, oamenii din sat au strâns bani pentru a trimite 11 copii ai unor familii nevoiașe într-o tabără.
Spiritul civic al localnicilor din Limba se păstrează de zeci de ani. În anii `70, sătenii au ridicat singuri căminul cultural, iar câțiva ani mai târziu au participat la lucrările de canalizare – au săpat șanțuri pe toate străzile și au făcut bazin pentru captarea apei.
Limbenii și-au făcut chiar și un site, limbenii.ro, în care sunt prezentate realizările comunității.
IATĂ CUM SE PREZINTĂ LIMBENII:
„Deşi sunt o mână de oameni, locuitorii satului Limba au găsit, de fiecare dată, puterea să se unească în faţa unui proiect comun şi să-l ducă la bun sfârşit. Aşa s-a întamplat cu realizarea Monumentului Eroilor; au făcut zile-muncă pentru construirea Căminului Cultural; au săpat şanţuri pentru introducerea apei în sat; au adunat bani şi au lucrat împreună la ridicarea Casei Parohiale; au plătit şi au săpat şanţuri pentru introducerea gazului în sat; au pus mână de la mână şi au angajat pictor pentru pictarea Bisericii; au muncit împreună pentru construirea treptelor spre Biserică. Singura problemă care se punea era aceea de a şti toată lumea despre ce se dorea şi majoritatea să fie de acord.
În anul 2006 nu s-a mai respectat acest principiu şi unitatea satului a fost spartă. A apărut un Comitet pentru apărarea averii Bisericii şi tot în această perioadă, a circulat un manifest semnat de activa dintre membrii viitoarei Asociaţii „Limbenii”. Pe fondul acestei tensiuni, grupul care s-a ocupat de strângerea fondurilor şi organizarea sărbătorii „Fiii Satului” a hotărât ca, din banii rămaşi, să se înceapă demersurile necesare constituirii unei asociaţii cu scopul declarat de a uni eforturile actualilor şi foştilor locuitori ai satului Limba, precum şi a rudelor acestora, în realizarea proiectelor de dezvoltare a satului şi de a reprezenta interesele acestora în toate domeniile vieţii sociale. Iar primul dintre obiective să fie acela al măririi numărului de membri”