caini-impuscatiPrimaria Capitalei va continua eutanasierea maidanezilor pana la redactarea motivarii hotararii judecatoresti care a suspendat normele de aplicare a legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru supravegherea si protectia animalelor din cadrul municipalitatii. Declaraţia vine după ce Curtea de Apel a decis, vineri, suspendarea normelor de aplicare a legii privind câinii fără stăpân, care permite şi eutanasierea lor. Practic, verdictul instantei insemna ca hingherii nu mai au cadru legal pentru capturarea si uciderea cainilor fara stapan.

 
Maidanezii ar putea fi salvați de vacanța judecătorească

Razvan Bancescu cere guvernului si ANSVSA sa conteste hotararea Curtii de Apel, termenul fiind de cinci zile iar recursul sa se judece de urgenta, pana la vacanta judecatoreasca care incepe pe 1 iulie. In caz contrar, acesta spune ca programul municipalitatii de gestionare a cainilor fara stapan va fi afectat. Ceea ce nu spune Bancescu este faptul ca, chiar si in cazul in care Guvernul va face recurs, cazul se va judeca tot cu normele suspendate. O soluţie rapida ar fi judecarea pe fond a Hotararii de guvern, care ar putea anula suspendarea, insa doar „Vier Pfoten” poate depune cererea pentru judecare, iar termenul este de sase luni.

Potrivit ASPA, pana in prezent, municipalitatea a capturat 25.000 de caini iar numarul persoanelor muscate de maidanezi a scazut cu 75%. Din cei 25.000 de caini capturati, peste 10.000 au fost eutanasiati.

 
Eutanasierea câinilor nu mai este legală

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat, vineri, prin Hotararea nr. 1982/20.06.2014, normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecinta, nu mai exista un cadrul legal pentru reglementarea capturarii si uciderii cainilor fara stapan, potrivit Vier Pfoten. Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.

„Dispune suspendarea executării H.G. nr.1059/2013 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 20.06.2014”, se arata in dezicia instantei.

„Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar si independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu functioneaza. Suntem astfel si mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare rationala, si nu emotionala, a situatiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinta lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini„, a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.

 
Vier Pfoten: Adopțiile au fost descurajate

Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini. Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar eutanasierea cainilor a inceput in lunile ce au urmat.

VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

„Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici”, explica Gabriel Paun. „Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi”, explica acesta.

 
Vier Pfoten: Guvernul refuză dialogul

VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost initial ignorata si apoi respinsa, spun reprezentantii fundatiei. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.

„VIER PFOTEN crede intr-o solutie strategica pe termen lung de gestionare a problemei cainilor fara stapan in Romania si in alte tari europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comuna la nivel european, implementata prin planuri de actiune la nivel national de catre municipalitati, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o intelegere comuna a relatiei dintre oameni si animale”, sustin reprezentantii fundatiei.

 
Peste 10.000 de câini omorâți în 9 luni

Primaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in aprilie 2014 circa 18.000 de caini dintre care 8.200 au fost adoptati, 2.700 se afla in adaposturile municipalitatii, iar restul au fost eutanasiati, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei in aprilie 2014. Acesta spune ca in martie 2014 s-au prezentat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals 217 persoane muscate de maidanezi, fata de 836 in martie 2013. Bancesu spune si ca ritmul adoptiilor a scazut foarte mult, din 1000 de caini capturati fiind adoptati doar 117. Eutanasierea cainilor din Capitala a inceput la inceputul anului 2014.

Obiectivul Primariei Capitalei este ca pana in martie 2015 sa captureze 80% dintre cainii existenti in Bucuresti, iar numarul persoanelor muscate de caine sa fie redus cu 90% fata de septembrie 2013, sub 100 de persoane pe luna.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.

 
Angajații ASPA, ucigași fără milă plătiți din banii statului

Eutanasierea câinilor fără stăpân este un măcel în toată regula, în care animalele sunt exterminate cu o cruzime greu de imaginat. Medicii veterinari şi hingherii din Bucureşti au fost filmaţi, în urmă cu două luni, cum extermină pur şi simplu câinii adunaţi de pe străzi. În adăposturile Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, căţeii nu sunt eutanasiaţi, ci omorâţi în chinuri de oameni plătiţi de primăria Capitalei. Actele de barbarie sunt plătite generos de municipalitate, iar hingherii primesc din banii contribuabililor 219 lei pentru fiecare câine.

Scene de cruzime sunt des întâlnite în adăposturile Primăriei Capitalei din Bragadiru şi Mihăileşti. Angajații chinuie animalele ca să se distreze. Uneori, în urma bătăilor, unii dintre câinii maidanezi mor.

Câțiva dintre angajați au dezvăluit, sub protecția anonimatului, cum se desfășoare aceste acte de cruzime.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”65494″]

„Târâţi cu crosa, călcaţi pe coadă, pe cap, pe gât, loviţi de pereţi, de cuşti, de padocuri”, povestește unul dintre ei.

„Erau lăsaţi înăuntru, în padocuri. Dacă îşi mai reveneau, bine. Dacă nu, nu. Nimeni nu era interesat de starea lor de sanatate”, spune alt angajat.

Pentru cei care scapă cu viaţă, chinul continuă şi în padocuri.

„20 de câini – 25 de câini într-un padoc. Se mâncau între ei. Nu le dădea nimeni de mâncare. Nu-i îngrija nimeni”, povestește un alt hingher.

Angajaţii Autorităţii pentru Protecţia Animalelor susţin că unii dintre veterinarii din adăposturi au devenit cunoscuţi pentru sadism.

„La Mihăileşti, d-l doctor când auzea că era câine adus de la muşcătură, de la sesizare, inclusiv el îl lovea cu piciorul (…) I se spune Menghele de către iubitori. Îşi face treaba în continuare acolo”, povestește un hingher.

Veterinarul și-a câștigat această poreclă „pentru că eutanasiează câini, pentru că-i schingiuie, îi chinuie. Sunt câini luaţi întregi de pe stradă şi când vin stăpânii să-i revendice îi iau fără dinţi în gură, cu labele rupte”, adaugă acesta.

 
Brutalitatea hingherilor, dovedită în repetate rânduri

În luna martie 2014, Nașul TV prezenta brutalitatea ieșită din comun cu care hingherii de la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor din Capitală își fac meseria. La acea vreme, postul nostru a prezentat imagini șocante cu metodele brutale ale hingherilor ASPA dintr-o acțiune care a avut loc iîn Sectorul 6 din București: câini plini de sânge, târâți cu crosele, apoi aruncați de-a valma în cuști.

„Hingherii au spart lacăte și au vandalizat un adăpost și padocurile VIER PFOTEN din curtea ADP Sector 6 în cadrul unei acțiuni ILEGALE comandate de ASPA, cu acordul Primăriei Sector 6 și cu sprijinul Poliției Locale. Toți cei 90 de câini, inclusiv cei 15 câini ai VIER PFOTEN, erau sterilizați, microcipați și înregistrați, iar o mare parte dintre ei erau deja adoptați și urmau să plece către viitorii stăpâni”, se arată pe pagina de Facebook a Vier Pfoten Romania.


imagini Vier Pfoten România

„In acest spatiu inchiriat legal de la Primaria sectorului 6, noi sterilizam caini pentru cei care doreau sa ii adopte. De asemenea, acolo existau si cativa caini de care noi aveam grija. Astazi, 13 dube ale ASPA insotite de jandarmi au descins in clinica si au ridicat toti cainii. Mi s-a spus ca patru patrupede au murit. Va dati seama ca acolo e clinica! Erau caini care se recuperau… Acolo erau caini cu proprietar! Omul cand va veni sa intrebe de cainele sau i se va spune ca a murit sau ca a fost ridicat fara explicatii de hingherii ASPA”, a declarat Gabriel Paun, director Vier Pfoten pentru campanii internationale.

Reprezentantții Vier Pfoten susțin că zeci de câini au fost ridicați ilegal de hingherii ASPA, prin metode brutale, din adăpostul din curtea ADP Sector 6 și padocurile VIER PFOTEN au fost transportati la adăpostul de la Bragadiru. Echipa VIER PFOTEN a încercat în zadar să obțină accesul în adăpostul Bragadiru pentru recuperarea celor 15 câini capturați azi abuziv de hingherii ASPA.

Mai multi reprezentanti ai Vier Pfoten s-au deplasat la Sectia 25 de Politie unde au depus plangere penala impotriva ASPA pentru vandalism, patrundere prin efractie si furt. Organizația neguvernamentală intenționează să acționeze în instanță ASPA pentru abuzurile săvârșite și pentru tratamentele aplicate animalelor. Nici oficialii ASPA și nici cei ai Primăriei Sectorului 6 nu au comentat incidentele.

Imaginile șocante au fost difuzate și de televiziunea națională austriacă ORF1.

[jwplayer config=”630X354 ” mediaid=”59705″]

„România își ucide câinii vagabonzi. Printr-o lege adoptată la sfârșitul anului 2013, guvernul român poate ucide cât mai mulți câini vagabonzi. Pentru fiecare maidanez ucis se plătesc în jur de 50 de euro”, scriu jurnaliștii austrieci.

 
Maltratarea și uciderea animalelor, pedepsită cu închisoarea

România are două legi care, cel puțin teoretic, pedepsesc cruzimea față de animale. Prima, care datează din 2004, a fost înăsprită în 2008 și prevede ca orice persoană care rănește un animal să fie amendată cu o sumă cuprinsă între 500.000 și 10.000 de lei sau cu pedeapsă cu închisoarea de la o lună la trei ani. În 2013 a apărut o lege mult mai dură care spune că orice persoană care rănește un animal merge direct la închisoare pentru o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine , sa fie eutanasiati toti maidanezii sa nu scape nici picior de javra ca maninc carne cu dintii din ei cu miinile goale .

Comentariile sunt închise.