Guvernele care s-au succedat la conducerea ţării din 2000 până astăzi au semnat nu mai puţin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilă, în viitor şi în anumite condiţii, exploatarea gazelor de şist.
Dezbaterile ce au început zilele acestea, după ce localnicii din comuna Pun-geş-ti din judeţul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeţele ţării, în condiţiile în care lucrări de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenţa gazelor de şist şi se va apela la metoda fracturării hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafaţa perimetrelor în cauză nu e mică. Unele din acestea au suprafeţe ce ocupă cam cât 1-2 judeţe.
Beneficiarii: multinaţionale şi off-shore-uri
Cu începere din 1997, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a semnat cu 30 de firme acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare şi exploatare a resurselor de hidrocarburi. Trebuie precizat că nu în toate perimetrele vor fi descoperite gaze naturale şi, nici nu este obligatoriu să fie folosită fracturarea hidraulică în extragerea acestora. Lista beneficiarilor de concesiuni cuprinde companii de stat precum Romgaz şi Compania Naţională a Huilei (actuală Societatea Naţională a Huilei), firme private importante precum OMV Petrom, Lukoil şi Rompetrol, dar şi multe firme de apartament sau off-shore-uri necunoscute cu acţionari ascunşi de ochii publici.
Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau ţiţei). Un număr de zece dintre acestea sunt amplasate în bazinul Mării Negre. Restul sunt teoretic candidate în categoria posibilelor explorări de gaze prin fracturare hidraulică. Multe locuri, precum cele de la graniţa judeţelor Vaslui şi Galaţi sau zona 2 Mai-Vama Veche, ce aparţin Chevron, se află fie în zone turistice, fie în arealuri protejate pin proiectul Natura 2000.
Legal, există un singur fel de gaze
Impresia că ANRM acordă de la bun început, prin acordul concesiune petrolieră, un aviz de explorare a perimetrului prin metoda clasică sau prin cea a fracturării hidraulice este forţată. Totuşi, ceea ce aprobă ANRM este însă destul de neclar deoarece toate acorduriele de concesiune petrolieră sunt incluse în anexe secrete la hotărârile de guvern prin care acestea sunt aprobate. Legea petrolului din 2004, care stă la baza acestor acorduri, nu conţine noţiunea de gaze de şist. Sintagma face referire la procedura de exploatare, nu la tipul resursei din sol extrase. Legea petrolului defineşte gazele ca fiind cele ”libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”.
Hotărârile propriu-zise ale Guvernului sunt şi ele vagi. ”Prin explorarea perimetrului (…) situat într-o zonă caracterizată printr-un grad de cercetare mai redus, condiţii morfologice dificile şi o structură geologică cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidenţierii unor noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale. Lucrările de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse şi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetării”, explică Guvernul Victor Ponta necesitatea aprobării unui astfel de acord.
Numai în luna decembrie 2012 acesta a aprobat cinci acorduri de concesiune petrolieră, perimetrele find amplasate în judeţele Bihor, Arad şi Timişoara. ”Acordurile petroliere permit orice, dar sunt urmate de tot soiul de aviz, acorduri ale ANRM, certificate de mediu, acorduri de construcţie etc. De exemplu am înţeles că Chevron a obţinut aviz pentru tehnica clasică de explorare.
Dacă vor dori să folosească tehnologii de fracturare vor trebui să ia din nou acorduri”, spune Otilia Nuţu, expert în domeniul energiei. Solicitată de către „România liberă“, ANRM a refuzat ieri să explice dacă acordurile şi actele adiţionale semnate cu cele 30 de firme beneficiare prevăd tehnologia de explorare folosită, posibilitatea ca aceasta să fie cea a fracturării hidraulice, în câte perimetre s-a dat acceptul extragerii de gaze naturale. Neoficial însă reprezentanţi ai ANRM au încercat ieri să liniştească lucrurile. Potrivit lor, întreaga procedură de explorare este sub controlul agenţiei, iar trecerea la fazele ulterioare de exploatare presupun organizarea unor noi licitaţii.
Articol publicat de DORU CIREASA in Romania Libera
„depăgubiri nelimitate din partea statului colonizat” – ASTA NE ASTEAPTA ?!?
DIN CICLUL „CE MAI CLO CESC GLOB ALISTII”
„Noua ordine mondială: interesele corporațiilor sunt legiferate în noul acord dintre SUA și UE, care diminuează până la sublimare suveranitatea statelor natiune. Astfel, corporațiile, considerate ca fiind privilegiate datorita statutului de investitor străin sunt investite cu puterea de a cere și obține depăgubiri nelimitate din partea statului colonizat dacă se consideră că legile interne ale acelui stat le subminează interesele.
Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană desfășoară negocieri cu ușile închise pentru a pune bazele unui Acord Trans-atlantic de Liber Schimb (TAFTA) care ar putea să aducă la același nivel corporațiile și statele națiune.”
http://gandeste.org/general/tafta-%E2%80%9Eacordul%E2%80%9D-comercial-care-ar-putea-permite-cu-acte-in-regula-corpora%C8%9Biilor-sa-jefuiasca-statele-na%C8%9Biune/34341
Sursa: http://www.huffingtonpost.com/lori-wallach/trade-deal-would-elevate_b_4143626.html
Domnule Doru Cireașă,
Puteți să enumerați localitățile din Bihor unde pe viitor se va exploata gaze de șist.Eu sînt născută acolo și familia mea se pare că habar nu are ce o așteaptă,mai ales că în anii ’70 sa forat în zonă după petrol ,au găsit și în zona Săcueni-Bihor.
Vă mulțumesc anticipat.
canadienii traiesc fie in colonii de munca fie in rezervatii, in rest wild life.
atita timp cit vom continua sa ne platim taxele si impozitile catre un stat mafiot nimic nu se va schimba. Ba da se va schimba ceva in “democratie” vor fi alegeri libere si alte lichele vor prelua hotia atit pentru capatuirea lor cit si a jegurilor occidentale.
IMPACTUL DE MEDIU IN EXTRAGEREA GAZULUI DE SCHIST NECONVENTIONAL
Reportaj frantuzesc difuzat in cadrul telejurnalului orelor 20h00 (ora de mare audienta ).
Reportaj scurt dar explicit care arata lacomia pentru dolari si dezastrul creeat de exploatarile gazelor de schist si impactul de mediu al acestor poluari in pamintul fermierilor si oamenilor care locuiesc in perimetrul acestor exploatari. De notat ca spre deosebire de tarile avansate economic, in Romania majoritatea celor care traiesc la tara, traiesc direct din cultivarea pamintului, fie linga casa, fie mai departe in cimp, dealuri, podisuri. Pamintul nu este atit de vital pentru canadieni, cit este pentru romani.
***
https://www.youtube.com/watch?v=jCwSHFfgONs
***
SA FIM MULTI !
M-am uitat pe youtube la filmele cu fracturarea hidraulică și surpriza mea a fost că toate comentariile sînt dezactivate. Oare Oamenii lui Ponta (mă refer la cei ”deștepti”) se pare că manipulează pînă și internetul în folosul guvernului trădător de neam,al lui Ponta. Cine vrea să afle mai multe,să vizioneze și documentarele din Italia.
cititi si acest articol (o fi sau nu adevarat?)
http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013102392484/Special/Prospectiuni-cu-scandal-in-Arges.html
Comentariile sunt închise.