afaceriReducerea CAS este o chestiune marginala, marile probleme ale mediului de afaceri sunt neincrederea, legislatia interpretabila si ciculatia proasta a banilor in economia reala, afirma Dragos Dragoteanu, patronul Euro Invest.

Intr-un inteviu acordat Ziare.com, Dragos Dragoteanu a explicat ca Romania are doua economii care merg in paralel: cea reala, intre privati, si cea a contractelor cu statul, in care functioneaza cei incapabili sa faca fata doar in mediul privat: „Cand depinzi de banii statului, intri intr-un cerc vicios politic, economic, in care nu exista repere, nu exista principii, ci doar interese si sfere de interese, coruptie”.

Dragos Dragoteanu a explicat de ce nu intra oamenii de afaceri in politica, ce ii tine departe pe investitorii strategici, dar si care ar fi sansa de relansare a Romaniei: „Pe chestiuni de nisa, romanii pot sa se descurce in afaceri mici care sa le asigure un trai decent. Aceste afaceri mici ar trebui sa dea peste 50% din PIB, cum este in Germania. Altfel, omul supravietuieste cum poate, face evaziune, este captiv al statului.”

Sunteti om de afaceri de aproape 25 de ani. Are Romania in acest moment o economie de piata reala, functionala?

Acolo unde afacerile se fac strict intre privati, economia de piata functioneaza destul de bine. Contractele intre privati si stat sunt alt business. Cand depinzi de banii statului, intri intr-un cerc vicios politic, economic, in care nu exista repere, nu exista principii, ci doar interese si sfere de interese, coruptie.

Acolo exista doar retele interdependente. Oameni de afaceri care trebuie sa sponsorizeze politicieni si partide pentru a lua contracte. Daca sistemul de la conducerea tarii vrea sa bage in faliment o firma privata, oricat de mare, o baga in faliment in 6 luni, nedandu-i alte contracte sau neplatindu-le pe cele cu prestari deja executate.

Daca nu unge sistemul, privatul nu poate evolua in afaceri cu statul. Si v-o spune un om care nu a lucrat nicio zi la stat si nu a avut nici un contract cu statul.

De ce intra atunci in astfel de afaceri, se bat chiar pe aceasta dependenta?

Pentru ca nu sunt capabili sa faca afaceri numai cu mediul privat. Firmele care fac afaceri cu statul reprezinta o economie paralela, care functioneaza in paralel cu economia reala.

Oameni de afaceri care functioneaza in economia reala nu prea vedem. Ii vedem doar pe cei din economia paralela. De ce?

Eu am vrut sa ma implic politic si am vazut ca oamenii din sferele cele mai inalte nu sunt in stare sa raspunda la doua intrebari simple: de ce au ajuns in aceasta situatie si cum fac sa depaseasca acest moment si sa ofere alt tip de politica. Dar asta presupune in primul rand asumarea erorilor.

Oamenii de afaceri vor sa fie jucatori activi daca intra in politica, sa schimbe ceva. Dar, cand vezi ca politrucii nu te lasa sa misti nimic, ca parerile lor sunt sfinte si esti pus in vitrina, te retragi.

Niciun antreprenor cu o afacere consolidata nu o lasa ca sa se duca intr-un partid in care sa nu conteze.

Nu e vorba de functii neaparat. Este vorba de participarea efectiva la luarea deciziilor economice importante. Din punctul meu de vedere, marea vina a clasei politice este ca nu a fost capabila sa fructifice nici macar 10% din potentialul economic al Romaniei. Nu a stiut sa vanda oportunitatile din Romania, in turism, agricultura si industrie. Mai avem industrie viabila, dar nu este fructificata.

Si cum sa fi fost fructificate oportunitatile?

Dand incredere investitorilor strategici, care sa perceapa Romania ca pe o mare oportunitate, o punte de legatura in reteaua lor internationala, astfel incat Romania sa devina unul dintre reperele dezvoltarii afacerii lor. Acum Romania nu e un reper pe harta investitorilor strategici.

De ce?

Din cauza neincrederii. Trebuie sa ai incredere ca venind intr-o tara macar nu vei pierde. Si de vina este legislatia. Nu avem legi clare si simple. Legislatia interpretabila la toate nivelurile, lacunele ii sperie pe investitori.

Am ajuns la un nivel record al evaziunii fiscale. 16% din PIB. De ce nu reuseste nimeni sa gaseasca leac pentru acest fenomen, desi n-am vazut program de guvernare care sa nu isi propuna combaterea ei?

Nu exista vointa politica reala. Cand romanul vede cat se fura in timp ce Guvernul tot ia prin taxe si impozite, nu mai vrea sa ii dea bani. Cand statul nu respecta contribuabilul, nici ei nu il vor respecta.

Sunt de acord sa platesc, dar vreau sa stiu unde se duce banul. Ti-am dat bani, nu s-a intamplat nimic, nu mai vreau sa iti dau sau iti dau cu scarba, doar pentu ca nu vreau sa am probleme. Dar eu te urasc. Asa nu poti vorbi despre o Romanie civilizata.

Daca de maine TVA ar fi 20%, dar cine nu taie bon fiscal nu mai are voie sa functioneze, evaziunea s-ar diminua cu minimum 50% intr-un an de zile.

Dar cum il prinzi?

Cand il iei de pe strada pe unul care nu taie bon la parcare si il bagi in duba, se afla imediat si colegii lui vor incepe sa taie bon.

Si de ce nu se intampla asta? Nu cred ca exista guvern care sa nu vrea bani la buget?

Guvernele au supapa imprumuturilor si, cat ea exista, politicienii nu au interes sa atace evaziunea pentru ca pierd voturi. Aici e diferenta dintre omul de afaceri si politicianul traditional.

Cand un om de afaceri se duce in politica, el gandeste pe model business si votantul e precum clientii. Cati sunt clientii? 100. Dintre ei, 70 nu vin la vot. Ce fac sa ii aduc la vot? Ce fac ca sa imi cumpere produsul din magazin: trebuie sa le ofer un produs care sa ii atraga.

Produsele noului politician provenit dintr-un om de afaceri trebuie sa fie onestitatea, credibilitatea, dovada succesului si solutii simple, usor de inteles, care sa nu fi fost in portofoliul de minciuni de pana acum.

Cine va oferi produsul nou, economic si de comunitate, potentialilor clienti, va castiga. E nevoie sa le schimbi macar putin viata, nu mult, si in primul rand sa se simta bagati in seama, sa inceteze umilinta constanta la care sunt expusi.

Este o intreaga dezbatere privind reducerea CAS. Ar trebui sau nu aplicata aceasta masura?

E neimportant. Orice om de afaceri isi doreste fiscalitate cat mai mica, desigur. Dar problema adevarata este circulatia banilor. In economia reala, intre contractantii privati, banii nu circula cum ar trebui sa circule.

Investitorii sunt putini, Guvernul nu investeste pentru ca trebuie sa acopere alte gauri, iar oamenii nu au incredere sa consume si prefera sa economiseasca. Disconfortul mediului de afaceri este provocat in primul rand de aceasta circulatie deficitara a banilor. De aceea, va spun ca CAS este o problema marginala.

Citeste interviul integral pe www.ziare.com

Comentariile sunt închise.