greva-minerilor-1977-ceausescu

Mapa Specială conţine filmări din activităţile oficiale, dar şi private ale conducerii României din perioada comunistă, de la Gheorghe Gheorghiu-Dej la Nicolae Ceauşescu, relatează stiri.tvr.ro Un fel de jurnal video al dictatorilor. Aceştia urmau să vadă peliculele în sălile de proiecţie din vilele Cartierului interzis din Primăverii. Sunt multe filme făcute exclusiv pentru ochii lor. Altfel ce ar fi spus românii dacă i-ar fi văzut, de pildă, pe Nicolae Ceauşescu jucând la ruletă, iar pe Elena Ceauşescu savurând un cockteil în acelaşi cazinou?

August 1977, Petroşani. Minerii din Valea Jiului intraseră în grevă generală. Nicolae Ceauşescu vine să le promită că le va soluţiona toate revendicările, în speranţa că vor înceta protestele. Coloana oficială intră, ca nişte care blindate, în oraşul care stătea să dea în clocot. Garda prezidenţială era mai vizibilă ca niciodată şi alcătuia un scut în jurul maşinii în care se aflau Nicolae şi Elena Ceauşescu. Din mulţime, bărbaţi şi femei se avântă spre vehicul pentru a le înmâna scrisori în care, probabil, erau strânse nemulţumirile lor. Securiştii în civil şi miliţienii se reped către protestatari pentru a-i îndepărta cât mai rapid. Sunt imagini pe care publicul nu le-a văzut vreodată, dar care acum vor putea fi vizionate de oricine pe internet.

Aceste cadre unice fac parte din Mapa Specială, o secţiune extrem de importantă din Arhiva Televiziunii Române. Este vorba despre mii de ore de imagini care au stat zeci de ani în rafturi şi abia acum ies la lumină. Sunt mărturii secrete ale unei epoci despre care din ce în ce mai puţini îşi amintesc, iar ceilalţi nu au trăit-o.

Sunt pagini de istorie, majoritatea triste, iar altele, foarte rare, uneori cu umor involuntar, cum ar fi, de pildă, secvenţele surprinse în timpul vizitei în România a preşedintelui american Gerald Ford, în august 1975. Plictisită şi obosită de atâtea politeţuri diplomatice, Elena Ceauşescu adoarme la dineul oficial, chiar în timpul discusului „sforăitor” al lui Nicolae Ceauşescu. De altfel, se vede cum acesta se opreşte, uimit, în clipa în care îşi observă consoarta aţipită.

De existenţa Mapei Speciale ştiau foarte puţini oameni, iar conţinutul acesteia a rămas un mister, până de curând. Recent au fost inventariate 5000 de role de film care au început să fie făcute publice, pe internet.

Ceauşescu era incapabil să citească un proiect, aşa că i s-a construit, într-o sală uriaşă, macheta centrului Bucureştiului. Elena şi Nicolae Ceauşescu înaintau deasupra mini-oraşului cu o platformă specială şi decideau ce rămâne în picioare şi ce nu. Sunt imagini care arată, în premieră, cum s-a mutilat istoria unui oraş, cum au dispărut cartiere istorice pentru a satisface capriciile unor dictatori. La fel s-au năruit şi alte oraşe.

Sergiu Stejar este unul dintre principalii „contribuitori” la Mapa Specială. În 40 de ani de televiziune a fost în peste 100 de ţări, cu şefii de stat ai României. A filmat atât întrunirile oficiale cât, mai ales, cele private, unde aveau acces strict doar câteva persoane.

Peliculele Mapei Speciale se deosebesc de toate celelalte filme din Arhiva TVR şi prin faptul că au fost…iradiate. Printr-un fenomen de purificare, la propriu, de exorcizare a trecutului, conţinutul Mapei a fost dus la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele deoarece fusese… contaminat. Deşi mucegaiul care a atacat pelicula a fost îndepărtat, filmele tot sunt în pericol.