6178472812.000 de refugiati sunt inghesuiti in conditii mizerabile in tabara de la Idomeni, la granita Greciei cu Macedonia, in timp ce alte cateva mii stau in tabere improvizate in apropiere, asteptand deschiderea frontierei, inchisa de o saptamana.

In timp ce liderii europeni cauta solutii pentru valul urias de oameni care continua sa ajunga zilnic pe continent, conditiile in care mii de copii traiesc in taberele improvizate sunt de-a dreptul inumane, scrie stirileprotv.ro.

Imaginea in care o mama a fost nevoita sa nasca in conditii greu de inchipuit pentru orice femeie a fost surprinsa in data de 6 martie. Femeia a dat nastere unui copil in cort, fara vreun medic care sa o asiste, iar bebelusul a fost spalat intr-o balta.

De atunci si pana acum, vremea s-a deteriorat considerabil, iar ploile au transformat tabara de la Idomeni intr-o mocirla. Saptamana trecuta, aproximativ 70 de copii au fost spitalizati din cauza febrei si a diareei.

Potrivit oficialilor guvernamentali, inca nu exista un focar de infectie in zona, insa acestia incearca sa convinga familiile cu copii sa se mute in centrele de primire din tara.

61784727

„Sper ca situatia de la Idomeni se va rezolva saptamana viitoare, fara a se recurge la forta”, a spus, la postul de televiziune Mega, ministrul adjunct al apararii, Dimitris Vitsas, insarcinat cu coordonarea fluxului migrator.

Vitsas a reamintit ca 400 de persoane au parasit vineri Idomeni pentru a fi gazduite in centre de primire din apropiere, in nordul Greciei.

In total, peste 42.000 de imigranti si refugiati se afla in prezent in Grecia, dintre care 7.700 pe insulele elene unde alte sute de persoane, in majoritate sirieni si irakieni, continua sa ajunga zilnic provenind de pe coastele Turciei din apropiere.

Potrivit lui Bitsas, „50.000 de locuri” vor fi disponibile in centre de primire din Grecia „pana la sfarsitul saptamanii viitoare”, comparativ cu aproape 40.000 in prezent.

Gestionarea situatiei zecilor de mii de refugiati si imigranti care vor sa calatoreasca mai departe pentru a se instala in tari din Europa de Nord, dar care in prezent sunt blocati in Grecia dupa inchiderea frontierelor, a devenit o problema extrem de dificila pentru guvernul de stanga al lui Alexis Tsipras.

Sub presiunea Uniunii Europene, in cadrul careia numeroase state vor sa opreasca venirea refugiatilor pe teritoriile lor, Grecia se pregateste sa trimita in Turcia imigranti sau solicitanti de azil conform planului UE-Turcia al carui proiect a fost convenit luni la Bruxelles.

Acest plan controversat, care starneste ingrijorari privind compatibilitatea sa cu drepturile omului si care a fost criticat de ONU, ar urma sa fie finalizat la summitul european de la 17 martie.