Florin Iordache, ministrul Justiției, a confirmat că se gândește la o lege prin care anumite categorii de deținuți să fie puși în libertate.
În baza datelor statistice, în cele 44 de penitenciare din România sunt peste 27.000 de deținuți, cu 9.000 mai mult decât capacitatea închisorilor, iar legea grațierii la care lucrează Florin Iordache, ministrul Justiției, are în vedere tocmai depopularea celulelor. Decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, a declarat, ieri, ministrul Justiţiei. În opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu “eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”, a precizat acesta. “Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Din 2002, când s-a dat ultima lege care vizează graţierea, dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei şi asa mai departe”, a mai adăugat Iordache, citat de libertatea.ro
Cine va fi pus în libertate
Dacă declarațiile lui Iordache se vor transpune în realitate, doar deținuții care au făcut fapte împotriva patrimoniului ar putea fi puși în libertate. În mare este vorba despre hoți și evazioniști, așa cum ne-a explicat un jurist. Conform datelor Ministerului Justiției, în închisori se aflau anul trecut peste 11.800 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.
Dintre acestea, ar urma să fie eliberate doar deținuții care se află în ultimii trei ani ai sentinței. Aproape 10.000 de deținuți se aflau în ultimii trei ani de executare a pedepselor.
Condamnații care au comis fapte de corupție sau prevăzute de alte legi speciale nu ar urma să fie eliberați, dacă decarațiile lui Iordache se vor confirma în viitorul proiect al guvernului.
Cifrele din spatele zidurilor
Sistemul penitenciar românesc cuprinde 44 de unități: 34 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 2 centre educative si 2 centre de detenție. În 23 de unități există secții speciale de arest preventiv. Anul trecut, populația de după gratii era de 28.278, inclusiv persoanele aflate în arest preventiv. Ținând seama de standardele internaționale, minimum 4 mp pentru fiecare deținut, sistemul penitenciar din România poate acoperi 18.826 locuri. În România, confrom adatelor Ministerului Justiției, din 100.000 de locuitori, 144 se află în spatele gratiilor. Prin comparație, în alte state situțaia este următoarea: 89 – Italia, 99 – Franța, 133 – Spania, 186 – Slovacia, 183 – Ungaria și 189 – Polonia.