starSuntem martorii unui fenomen pe care omenirea nu l-a mai intalnit niciodata: distrugerea unui sistem solar. Vinovata de sfarsitul acestuia este o stea muribunda, care pur si simplu isi vaporizeaza planetele care o orbiteaza.

Steaua, o pitica alba aflata pe moarte, este putin mai mare ca Pamantul, informeaza CBS care citeaza NASA.

Bucatile din planeta pe care o distruge sunt de marimea lui Ceres (cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter). Ce-a mai ramas din planeta va disparea, cel mai probabil, intr-un milion de ani.

A privi moartea acestui sistem solar e ca si cum am privi in viitor, vazandu-ne propria moarte, spun oamenii de stiinta.

„E ceva ce niciun om nu a mai vazut pana acum”

Primele imagini cu vaporizarea planetei au fost observate gratie telescopului Kepler, apartinand NASA. „E ceva ce niciun om nu a mai vazut pana acum”, a declarat Andrew Vanderburg, de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian. „Vedem cum un sistem solar este distrus”, afirma acesta.

„Ceea ce vedem sunt fragmente dintr-o planeta care se dezintegreaza si pierde masa, vaporizata de pitica alba”, a mai spus acesta pentru Space.com.

Pe masura ce o stea imbatraneste, inghite orice orbiteaza prea aproape de ea. Oamenii de stiinta spun ca, in cazul sistemului nostru solar, Soarele va creste in dimensiuni, inghitind planetele Mercur, Venus si, posibil, chiar Pamantul, in decurs de cinci miliarde de ani.

Pitica alba, cum e cea care isi distruge sistemul solar, e ultimul stadiu la care o stea de marimea soarelui nostru ajunge.

Orice element mai greu decat hidrogenul sau heliul este atras in centrul piticei albe. Astronomii cred ca planetele si alte corpuri ce orbiteaza pitica alba isi vor modifica orbitele sub actiunea acesteia, ajungand sa se ciocneasca, moment in care bucati din acestea, daca ajung prea aproape de stea, vor fi dezintegrate de gravitatia sa.

Pana acum, a fost vorba doar despre teorie, fiind prima oara cand oamenii de stiinta pot vedea pe viu acest fenomen.

Pitica alba catre care privesc astronomii se afla la o departare de 570 de ani lumina, in constelatia Fecioarei, iar planeta care o orbiteaza (sau ce a mai ramas din ea) se afla fata de steaua care o devoreaza la o distanta de 837.000 de kilometri – de doua ori distanta de la Pamant la Luna.

„Nu putem avea o imagine clara a exoplanetelor, nu le putem intelege, decat daca intelegem cum s-au format, cum evolueaza si cum mor”, a explicat si Francesca Faedi, astromom de la Universitatea Warwick din Anglia.

sursa: ziare.com

2 COMENTARII

  1. Iarasi ati inceput cu prostiile voastre? Nu terminati un „scenariu” lugubru, ca incepeti altul!
    Pentru cine nu stie, asta este stilul CNN, New York Times, BBC si multe altele detinute de sionistii radicali! Cine? Astia cu „globalizarea” si „noua ordine mondiala” care vor sa tina populatia planetei intr-o pshihoza continua!
    Bat pariu, ca pina la Craciun, vor mai apare inca vreo 5,…,10 scenarii din astea!; unele chiar de la „NASA”!

Comentariile sunt închise.