Suma de 8,45 miliarde de euro pe care românii vor ajunge să o plătească pe cei 53 de kilometri ai autostrăzii Comarnic-Brașov, a iritat și nu prea opinia publică. Au fost (și sunt) suficiente voci care au pus la zid schema afacerii (care e, pur și simplu, o mizerie pe față). Puțini au semnalat însă faptul că inclusiv suma de strigare, de 1,8 miliarde de euro costuri de construcție, de la care pornesc calculele și dobânzile, este umflată ciudat.

Justificarea conform căreia aceste costuri sunt generate de tunelurile și viaductele prevăzute de proiect (aproximativ 20 de km de tuneluri, potrivit declarațiilor lui Șova de anul trecut) nu stă în picioare la o analiză comparativă. Pentru a vă face o idee, România Curată vă prezintă două proiecte mult mai complexe, o autostradă peste ocean și una prin creierii munților, construite în China în ultimii ani. Priviți proiectele de mai jos și comparați.

Autostradă peste mare: 1,3 – 1,8 miliarde de euro

În iunie 2011, după patru ani de lucrări, China a inaugurat proiectul Jiaozhou Bay Connection, un ansamblu de poduri pe deasupra mării, cu o lungime totală de 42,4 km. Cel mai lung dintre segmente, podul Jiaozhou Bay (sau Qingdao Haiwan) are o lungime de 26,7 km și este înscris în Cartea Recordurilor ca cel mai lung pod peste apă din lume.

La construcția proiectului au fost folosite 450.000 de tone de oțel (suficient pentru a construi 65 de Turnuri Eiffel) și 2,3 milioane tone de beton. Proiectanții susțin că podul este suficient de puternic pentru a rezista unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, la taifunuri sau la impactul unui nave de 300.000 de tone.

Costuri? BBC a anunțat suma de 1,55 miliarde de dolari (aproximativ 1,36 miliarde de euro), Daily Mail avansează suma de 1 miliard de lire sterline (1,32 miliarde de euro), iar The Guardian 1,4 miliarde de lire sterline (1,86 miliarde de euro).

 

Autostradă prin munți: 537 milioane de euro

Bine, bine, veți spune, dar putem compara cei 42 de kilometri ai proiectului Jiaozhou Bay Connection, cu cei 53 de kilometri ai autostrăzii Comarnic – Brașov? Să admitem că să ridici autrostrăzi din mijlocul mării ar fi mai ieftin decât să le construiești pe uscat și, mai ales, prin munți. Și să vedem atunci cât au plătit, aceiași chinezi, pentru o autostradă în vârf de munte.

Cu o deschidere de 1.176 de metri, deasupra unei văi aflate la 336 de metri, Podul Aizhai este unul dintre cele mai mari poduri suspendate din lume. Lucrările au fost începute în 2007, finalizate la sfârșitul anului 2011, podul fiind inaugurat pentru traficul auto în martie 2012. Construcția lui a fost finanțată cu ajutorul unui împrumut de 208 milioane de dolari (183 milioane de euro) de la Banca Asiatică pentru Dezvoltare. Atenție însă, Podul Aizhai face parte dintr-un proiect care include 64 de km de autostradă și modernizarea a 129 de kilometri de drumuri locale. Două treimi din autostradă sunt poduri și tuneluri.

Cele 18 tuneluri din proiect reprezintă jumătate din autostradă. Costul total al proiectului: 610 milioane de dolari (aproximativ 537 milioane de euro – aici).

 

De aproape 6 (șase) ori mai scump ca la chinezi

În concluzie: De 3 (trei) ori și ceva mai ieftin decât ar urma să coste construcția autostrăzii Comarnic-Brașov. În condițiile în care proiectul chinez are peste 10 km mai mult și tot cu vreo 10 km mai multe tuneluri. Și niciunul dintre viaductele de pe Comarnic-Brașov nu s-ar compara cu Podul Aizhai. Raportat la costul per kilometru, prețul proiectului românesc e de patru ori mai mare! Iar dacă nu punem în calcul Podul Aizhai (că nu vom avea așa ceva pe Comarnic-Brașov), rămân ceva mai mult de 62 de kilometri de tuneluri și viaducte construiți cu 354 milioane de euro. Adică un cost per kilometru de 6 (șase) ori mai scump în cazul proiectului românesc. Cu mai mulți kilometri de tuneluri la chinezi și un bonus 129 de kilometri de drumuri locale modernizate în același cost.

Aaa… dacă sunteți chițibușari și aveți răbdare să căutați amănunte, o să aveți supriza să aflați că și legat de aceste proiecte au fost scandaluri în China legate de corupție. Așadar, nu e exclus ca și costurile prezentate mai sus să fi fost umflate. Și mai puteți afla că în cazul primului proiect, Jiaozhou Bay Connection, specialiștii estimaseră un trafic de 30.000 de autovehicule/zi. Dar în urmă cu un an doar ce se ajunsese la un trafic de 10.000 de autovehicule/zi. Așadar, amortizarea investiției din taxa de autostradă se va întinde pe o perioadă de trei ori mai mare…

Domnilor Victor Ponta și Ioan Rus, chiar vreți să semnați luna asta construirea autostrăzii Comarnic-Brașov la prețul ăsta și cu dobânzile aferente? Sau, totuși, mai faceți o vizită la prietenii d-voastră chinezi să-i întrebați de ce munții lor pot fi mai ușor găuriți decât munții noștri? Măcar să știți ce să răspundeți când vă vor pune întrebările astea cei de la DNA…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: romaniacurata.ro

Comentariile sunt închise.