L-am urmărit parțial pe Klaus Iohannis la emisiunea ”Sub semnul întrebării”, realizată de Robert Turcescu, la B1 TV. Am vorbit, după emisiune, și cu Turcescu, și cu Turturică, și le-am spus observația mea ”macro”: neamțul n-a ieșit rău după interviu.
Opinia lui Robert Turcescu e că a răspuns mecanic, foarte zgârcit, cu o sărăcie de vorbe incredibilă, în loc să profite de limitatul spațiu televizat pe care îl au la dispoziția candidații la președinție pentru a spune maximum posibil. Nu știu cum judecă electoratul penuria verbală a primarului de Sibiu. Unii spun că lumea s-a săturat de gargară, vrea fapte, alții că Iohannis nu va produce emoție și nu va lua un scor bun dacă va continua să facă pe mutul.
Impresia mea a fost însă că Iohannis a răspuns cât a trebuit. Sigur, în stilul său, desprins parcă din manualele care l-au învățat carte comunistă pe Ion Ilici Iliescu, cu fraze care nu spun nimic concret, dar care nici nu bat câmpii la infinit, așa cum se întâmplă cu Victor Ponta, de exemplu. Însă, una peste alta, punct ochit, punct lovit.
A stat rezonabil și la testul de engleză-germană (țin minte cum a stâlcit-o rău Crin Antonescu, în 2009, pus să păsărească englezește de CTP), a dat răspunsul ”legal” și despre Rusia (”e o amenințare”) deși asta spune, mai nou, și ”chinezul” Ponta, a fost chiar mai omenos decât Crin recunoscând cu jumătate de gură că suspendarea lui Băsescu a fost o mare pacoste pe capul nației.
Însă cu o singură chestiune Klaus Iohannis ne-a râs în față celor care vrem să auzim idei corecte din gura politicienilor cu pretenții: că mandatul lui Traian Băsescu nu a însemnat nicio schimbare! Revedeți emisiunea de pe b1.ro! Așa a grăit Iohannis (deși recunoaște, la o altă întrebare, că Băsescu a fost politicianul care a marcat cel mai mult destinul politic al României ultimilor 25 de ani), fără să-i tremure un mușchi pe față.
Probabil că nu sunt singurul deranjat de palavrele politruce ale primarului Sibiului. Cum adică, herr Iohannis? În ce țară ai trăit până în 2004, când a venit Băsescu în locul ”răposatului” Iliescu? Domnule primar de oraș cultural european, faceți o călătorie înapoi în timp și, dacă altceva nu contează, priviți măcar propria avere imobiliară. Aveați așa de multe case pe vremea lui Năstase? Întrebați fiecare familie cum trăia până în 2004, și cum după.
Apoi, întrebați-i pe cei peste trei milioane de români care au reușit să scape de sărăcia lăsată moștenire de neocomunismul epocii Năstase-Iliescu, emigrând în lumi mai bune și mai prospere. Și mai întrebați-i apoi pe cei rămași acasă câți hoți și câți corupți erau luați la întrebări în vremea care a dat naștere baronilor. Știți câți? Vă spun eu: niciun ”pește mare”, așa cum cerea României Gunter Verheugen, fostul comisar UE pentru Extindere, exasperat, ca întreaga UE, că România lui Iliescu&Năstase colcăie de corupție.
Ce-a făcut Băsescu? Întrebați la Bruxelles și la Washington, domnule Iohannis. Priviți însă și dincolo de gratii și faceți dvs. înșivă un mic bilanț. Vă imaginați prin 2004 că un fost prim-ministru va ajunge la închisoare? Dar doi oligarhi aflați pe lista neagră a SUA? Dar baroni peste baroni, foști miniștri, primari, consilieri, funcționari samd? Și dacă tot vi se pare că exagerez, vorbiți cu prietena Angela Merkel, vă lămurește ea.
Vă bateți joc de noi, domnule Iohannis? Chiar ne credeți proșți sau pur și simplu socoteala electorală vă obligă și pe dvs. să trăiți în minciună, precum Ponta, Blaga&comp.?
Domnule Iohannis, România s-a schimbat enorm. Traian Băsescu n-a fost erou, dar a reușit ceea ce nimeni n-a putut după Revoluție. A dat justiției forța specifică democrațiilor bătrâne, ne-a așezat onorabil la masa marilor jucători ai lumii occidentale și a știut să țină cârma în vremuri de criză globală, desigur, cu un cost imens de imagine aferent. Apoi, a lăsat presa liberă, chiar și atunci când ea și-a încălcat propriile valori (Antena 3) și s-a transformat în unealtă a mafiei politico-penale. Știți cum era presa pe vremea lui Năstase? Trebuia să-i întrebați pe Turcescu și pe Turturică…
Multe s-au schimbat în bine, Klaus Iohannis, din 2004 încoace. Faceți un exercițiu de sinceritate și priviți-vă în oglinda de acum zece ani. Sigur că multă lume a uitat suferințele din acele vremuri. Cămașa lui 2014 e mai aproape…Sigur că mulți români au scăpat peste granițe de capitalismul de cumtrie inventat de Iliescu. Dar au rămas destui care au curajul să se privească sincer în memorie și să-și caute adevărul lor adevărat.
Nu vă bateți joc de oamenii ăștia, domnule Iohannis! Dacă le vreți votul, luați-i în serios și vorbiți curat, nemțește, despre epoca Traian Băsescu. Altfel, tare mă tem că veți rămâne doar un fost candidat la președinție…
Sursa: reportervirtual.ro
Pacat ca o echipa de jurnalisti asa de buni,onesti,perseverenti,etc,se ocupa,o ora intreaga,despre vizita,sau nevizita,D-lui Iohannis la Grivco,cea de acum CINCI ani,sau despre referendumul D-lui Basescu,pe care,ca s-o stiti,l-am votat,si,poate,l-as mai vota,dar ca pe raul cel mai mic,si nu ca pe salvatorul natiunii.De ce nu intrebati un jurist de-adevaratelea ce inseamna o „lovitura de stat”.V-o spun eu:inseamna aruncarea la gunoi a Constitutiei,in primul rand a „Inimii”-latura vie-a oricarei Constitutii,si anume:Curtea Constitutionala.Ori C.C.a fost la post si desfiintat (aproape)toate bazaconiile unor copii de gradinita(obraznici),ca altfel nu poti sa le spui.Apoi,Democratia este tot o Dictatura,asa mai rafinata,a majoritatii,stim noi ce fel de majoritate.Este perfect adevarat ce spuneti d-voastra despre epoca nastase,dar sa stiti ca acum nu se traieste deloc mai bine.Nu a fost meritul acelora,s-a trait inca din rezervele acumulate in comunism,dar,intre timp,nu s-a imbunatatit defel economia,singura care poate aduce bunastare.Tocmai de aceea,nu inteleg de ce nu puneti in discutia candidatilor problema dezvoltarii econimiei,si nu problemele(minore) ale trecutului,trecut pe care-l cunoastem,cu totii,foarte bine,in baza caruia si votam.Despre justitie,rolul D-lui Presedinte este substatial,dar v-o spune un jurist de meserie,este meritul mult mai multor magistrati,cei care dau hotarari judecatoresti curajoase.Justitia si-a recapatat „constiinta de sine” si prin eforturile proprii,fara a neglija,totusi,si hulirea constanta(de atunci)a populatiei.Lucru sigur,problema este mult mai ampla decat dezbatarea mediatica,chiar si cea pe care o faceti d-voastra(la cel mai inalt nivel,profesional si civic,in acelasi timp.De aceea,va si urmaresc mereu,seara abia astept emisiunea „sub semnul intrebarii”.
Comentariile sunt închise.