Mai mulţi şefi de la vârful poliţiei bistriţene, acuzaţi de DNA de fapte de corupţie, foloseau un limbaj codat atunci când vorbeau despre mită, ca precauţie în cazul în care erau interceptaţi, potrivit procurorilor.
Conform procurorilor, fostul şef al Poliţiei Rutiere din Bistriţa, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, foloseau în conversaţiile cu agenţii un limbaj codat, cu expresii legate de vreme, transmite Bistriteanul.ro.
„Cum îi vremea pe-acolo?” şi „E soare?” erau întrebările puse pentru a afla dacă anumite incidente rutiere au fost aranjate, adică dacă agenţii de pe teren au luat mită sau nu. Atunci când nu se putea lua mită din cauza martorilor, experia folosită era „Am o pană”.
„Ofiţerul utilizează în discuţie cu subordonatul său un cod de inspiraţie meteorologică, absurd în situaţia dată, pentru a îngreuna probarea intervenţiei ilicite făcute. Conţinutul acestei discuţii este aparent absurd, discuţiile de factură meteorologică urmărind să mascheze intervenţia vădit nelegală a şefului Poliţiei oraşului Năsăud”, arată procurorii DNA.
Şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, cel al Poliţiei Rutiere din judeţ, Roberto Hasnăş, şi al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, acuzaţi de DNA de fapte de corupţie sunt în arest preventiv. Curtea de Apel Cluj a respins, miercuri, contestaţiile acestora la decizia Tribunalului TCluj prin care cei trei au fost arestaţi preventiv. Şefii Poliției Bistrița Năsăud sunt acuzați că îi „terminau” psihic pe subalternii care refuzau să îi sprijine în faptele de corupție și nu doreau să „mute” locul de desfășurare a unor accidente soldate cu morți sau răniți grav, pentru a nu atrage atenția șefilor de la București și pentru a nu se trezi cu diverse controale.
Şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, au fost iniţial reţinuţi pentru abuz în serviciu, iar, marţea trecută, au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, de către magistraţii Tribunalului Cluj. Cei trei au contestat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Cluj. Numai că nici aici nu au avut câştig.
Procurorii DNA Cluj au susţin că șeful Inspectoratului Poliției Județene Bistrița Năsăud, comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, și șeful de la Rutieră, Roberto Hasnaș, au instituit un climat de teroare în rândul polițiștilor care nu doreau să colaboreze cu aceștia.
Probele adunate de anchetatori dovedesc clar că măsurile luate de șefii Poliției Române împotriva hărțuirii polițistelor femei de către superiorii lor sunt simple povești.
Într-o discuție din data de 18 august 2014, surprinsă de microfoanele montate de procurorii DNA în biroul șefului lui Mureșan, comisarul îi dă ordine subordonatului său, Roberto Hasnaș.
„Păi, fă-o să se sinucidă …”, îi spune Ovidiu Mureșan șefului de la Rutieră, cu referire la agenta Gaie.
Potrivit evz.ro, replica lui Hasnaș a fost una pe măsură.
„Păi nu-i fac toată ziua, tot o omor, am trimis-o singură … o trimit singură să-și rupă capul, șefu’. … Uitați-vă vă rog la planificare, că i-am băgat trei zile de noapte, i-am băgat … o bag de noapte, o bag cu unu’, o bag cu altul, să fie gelos bărbatu-so … ce să mai fac, să pun pe unu să o f…, să o filmeze? Ce dracu’, bat-o soarele …”.
Inspectorul șef nici nu vrea să audă și îi cere lui Hasnaș să continue cu presiunea, spunându-i: „… Îi pita și cuțitu’ la tine în mână, taie-i … găsește soluții …”.
Mai multe accidente rutiere soldate cu morți sau răniți grav au fost mutate din pix, de pe drumuri județene sau comunale pe drumuri forestiere, astfel încât „șefii” de la București să nu afle nimic. Un astfel de exemplu este un accident din data de 21 august 2014. Comisarul șef Hasnaș a încercat să „mute” locul unde a avut loc evenimentul rutier, dar martorii oculari au refuzat să dea declarații mincinoase. Polițistul care a fost trimis la fața locului, Dănuț Banc, a avut misiunea de a-l îndepărta de la fața locului pe un alt agent, Bolbos, care era considerat cinstit: „Ăla-i un tâmpit, Bolbos, țâpă-l dracului de acolo, de prostul dracului … stabilește că-i pe Drumul Romanilor acolo, cu martori, cu tot ce trebe”. Comisarul șef Hasnaș i-a cerut agentului Banc să reaudieze toți martorii și să-i determine să mintă, pentru a modifica locul producerii accidentului. „Dănuț, îl chemi de urgență (pe martorul Hăngănuț – n.r.) și vorbești tu cu el, așa cum trebe, mă înțelegi … fii băiat deștept, că ăla dacă-i beat nu știe bine … Dănuț, scoate-o acolo pe drumul ăla, înțelegi”. Accidentul nu a putut fi mutat deoarece martorii oculari nu au vrut să mintă pentru a fi pe placul polițiștilor.