pirireis-536x264La 9 octombrie,1929, teologul german Gustav Adolf Deissmann a găsit în biblioteca Palatului Topkapi din Istanbul un pergament extrem de vechi pe care era desenată o hartă, cunoscută astăzi ca harta Piri Reis. Potrivit însemnărilor de pe aceasta, a fost realizată în anul 1513 de către cartograful turc Hagji Ahmed Muhiddin Piri sau Piri Reis. Acesta a fost amiral în marina turcă, care a pretins că pentru desenarea acestei hărți a folosit peste 20 de alte hărţi şi schițe, unele necunoscute, dintre care opt hărţi ale lui Ptolemeu, patru hărţi de origine portugheză și una în arabă.

Ce este însă atât de interesant la harta lui Piri Reis? Ei bine, pe aceasta sunt conturate mai multe zone geografice ce provoacă și astăzi multe dezbateri în lumea științifică. Spre exemplu, există o reprezentare a Antarcticii cu circa 300 de ani înainte ca aceasta să fie descoperită în mod oficial. Mai mult decât atât, reprezentarea ei este ca… pământ fertil, neacoperit cu gheață, lucru ce se crede că ar fi fost posibil doar cu 6000 de ani în urmă.

Potrivit teoriei profesorul Charles Hapgood, publicată în cartea sa „Hărţile Regilor Mării Antice” din 1965, harta Piri Reis a avut la bază documente ce ar data din jurul anului 4.000 î.Hr. În susținerea teoriei acesta vine cu o serie de argumente printre care cea care include Antartica ca pământ neacoperit cu gheață și poziționarea exactă a longitudinilor, lucru pe care geografii nu au fost capabili să îl facă decât de prin 1760, cu mult după ce harta a fost desenată.

Piri_reis_world_map_01-724x1024

Astfel, teoria sa sugerează faptul că o civilizație preistorică a avut cel puțin tehnologia necesară de a naviga mările și de a topografia continentele. Dacă e așa, ar putea harta Piri Reis să fie dovada vie a existenței unei civilizații încă nedescoperite, preistorice, una care să fi posedat tehnologia necesară pentru astfel de călătorii? Indiferent de originea reală a surselor, un lucru este sigur: această hartă deschide dezbaterea asupra modului în care privim istoria și ne anunță multitudinea de lucruri și cunoștințe care deabia așteaptă să fie descoperite.

sursa: cunoastelumea.ro