Olanda, tara care a legalizat eutanasierea, analizeaza in prezent posibilitatea de a permite sinuciderea asistata a persoanelor in varsta care au realizat tot ce au putut in viata si simt ca nu mai au pentru ce trai, au anuntat joi ministrul Sanatatii si cel al Justitiei, potrivit ziare.com
„Persoanele care considera, dupa ce au reflectat indelung, ca au realizat (tot ce au vrut in viata – n.red.) trebuie, in conditii stricte si dupa criterii precise, sa poata sa isi puna capat vietii intr-un mod pe care il considera demn”, au spus oficialii intr-un comunicat si o scrisoare transmisa Parlamentului.
Tinand cont ca sentimentul de „viata implinita intervine in special la persoanele in varsta”, noul sistem le va fi rezervat, au explicat ministrii, fara a preciza o varsta minima.
Aceste persoane „nu mai vad nicio posibilitate pentru a da un sens vietii lor, nu suporta pierderea independentei, au un sentiment de solidaritate, poate din cauza pierderii cuiva drag, sunt incomodati de o oboseala totala, o pierdere a valorii personale. Dar pentru a putea pune capat vietii lor, au nevoie de ajutor”, au adaugat ei.
Un „asistent pentru deces”, adica o persoana cu pregatire medicala specifica, va trebui sa autorizeze procedura, dupa ce exclude posibilitatea ca un tratament sa faca sa dispara aceasta „dorinta de moarte”.
La fel ca in cazul eutanasiei, procedurile vor fi examinate apoi de o comisie specializata.
Belgia si Olanda au fost, in 2002, primele tari din lume care au legalizat eutanasierea. Dar pentru a autoriza procedura, medicul aflat in centrul procesului trebuie sa aiba convingerea ca nu exista o alta solutie rezonabila pentru pacient si ca suferinta acestuia este „insuportabila si fara perspectiva de ameliorare”.