Persoane participa la un miting de protest organizat de PNL in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, in Parcul Izvor din Bucuresti, marti, 29 septembrie 2015. Camera Deputatilor ai Senatul s-au reunit, marti, pentru a dezbate a patra motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Motiunea a fost respinsa, fiind exprimate 207 optiuni "pentru" si opt "impotriva". ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Rapoartele privind finanţele publice locale pe anii 2012, 2013 şi 2014, întocmite de Curtea de Conturi, scot la iveală cum primăriile celor şase sectoare ale Capitalei şi unităţile administraţiei publice locale au irosit banul public. De la cheltuieli nejustificate, plăţi nelegale, contractarea şi decontarea unor servicii la preţuri supraevaluate până la cheltuieli neeconomice, toate acestea relevă cum prejudiciile au evoluat de la un an la altul în tandem cu ineficienţa din teren, deşi îndeplinirea promisiunilor din campanie se anunţa de neclintit. De exemplu, 44 mii de lei au fost plătiţi nelegal de Primăria Sectorului 1 prin decontarea cheltuielilor de participare la unele evenimente culturale a unor persoane care erau decedate la data organizării lor. Grija faţă de cultura s-a remarcat şi la nivelul Sectorului 6, unde primăria a dat 547 mii de lei pentru executarea proiectului tehnic de consolidare, extindere şi modernizare a cinematografului Favorit, în condiţiile în care obiectivul nu se află în patrimoniul sau în administrarea Sectorului 6, informeaza gandul.info.

În cei doi ani electorali, respectiv 2012, când au fost organizate alegerile locale şi cele parlamentare, şi 2014, când au avut loc alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale, la nivelul Municipiului Bucureşti au fost constatate, în urma controalelor Curţii de Conturi, cele mai mari prejudicii. Campionul neregulilor a fost anul 2014, cu un prejudiciu constatat de 138.280 mii de lei. De altfel, patru sectoare au avut cele mai mari prejudicii în anul 2014, respectiv Sectorul 1, 2, 5 şi 6.

Revenind, pe locul doi s-a clasat anul 2012, cu o pagubă de 73.303 mii de lei, în timp ce locul trei a revenit anului 2013, unde au fost găsiţi cheltuiţi necorespunzător 35.761 mii de lei.

Dintre toate cele şase sectoare, având în vedere rapoartele cumulate pe cei trei ani, prejudiciul cel mai mare a fost înregistrat la Sectorul 1, în valoare de 72.762 mii de lei, unde primar a fost Andrei Chiliman din iunie 2012 până în iunie 2015, când a fost suspendat din funcţie în urma punerii sale sub control judiciar în dosarul în care este cercetat, alături de consiliera personală a sa, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, şi consilierul local al Sectorului 1, Ion Brad, pentru atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane” de 10 la sută din valoarea contractelor încheiate. De altfel, numai în raportul pe 2014, prejudiciul s-a ridicat la 71.994 mii de lei. La pol opus s-a situat Sectorul 4, cu 2.691 mii de lei reprezentând prejudiciul constatat în urma controalelor demarate de inspectorii Camerei de Conturi, pe vremea când primar era Cristian Popescu Piedone. Mandatul acestuia s-a încheiat în noiembrie 2015, când şi-a dat demisia din funcţie ca urmare a protestelor de stradă după tragedia din 30 octombrie, din Clubul Colectiv.

În aceea ce priveşte numărul abaterilor constatate, de-a lungul rapoartelor întocmite, cele mai multe, respectiv 69, s-au regăsit la Sectorul 5, unde primar a fost Marian Vanghelie, din iunie 2012 până în aprilie 2015, când a fost suspendat din funcţie ca urmare a arestării sale preventive în dosarul în care avea să fie trimis în judecată pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani. Cele mai puţine nereguli au fost constatate la nivelul Sectorului 2, unde primar a fost Neculai Onţanu, din iunie 2012 până în martie 2016, când a fost suspendat ca urmare a deciziei magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti de a îl aresta preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

422 mii de lei, prejudiciul constatat pe 2012 la Sectorul 1. Primar – Andrei Chiliman

În raportul de audit pe 2012, care a vizat performanţa utilizării fondurilor de la bugetul de stat şi bugetele locale pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, prejudiciul total constatat a fost de 422 mii de lei, respectiv 361 de mii de lei la Primăria Sectorului 1 şi 61 de mii de lei la Administraţia Pieţelor Sector 1, care funcţionează în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1. În total, au fost constatate şase abateri. Un prim exemplu, în ceea ce priveşte neregulile găsite de inspectorii Camerei de Conturi, poate fi următorul: din bugetul local a fost alocată, în mod nelegal, suma de 121 mii lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de salubritate stradală care nu au fost prestate. Mai mult, acestea au fost decontate pe perioada în care pe amplasamentele respective se efectuau lucrări de reabilitare a sistemului rutier. În cele din urmă, atât plata nelegală cât şi dobânzile aferente de şapte mii lei au fost recuperate operativ.

Un alt exemplu de irosire a banului public: plata nejustificată a sumei totale de 60 mii lei, prin decontarea unor lucrări neefectuate pentru construcţia unor locuinţe sociale în Şoseaua Odăi, pentru care au fost calculate dobânzi de trei mii de lei. Ulterior, sumele au fost recuperate în totalitate. Studiile de fezabilitate pentru proiecte care nu şi-au găsit, în cele din urmă, finalizarea nu au lipsit: 5.102 mii lei au fost cheltuiţi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi avize, elaborate în perioada 2006 -2011, care până la data auditului nu au fost valorificate prin execuţia de lucrări.

44 mii de lei, decontaţi pentru participarea la unele evenimente culturale a unor persoane decedate la data organizării lor

În raportul de audit pe 2014, prejudiciul total înregistrat a fost de 71.994 de mii de lei: 71.970 la Sectorul 1 şi 24 de mii de lei la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, care funcţionează în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1. Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale Sectorului 1, pe anul 2014, a identificat şapte abateri.

Potrivit documentului, 66.835 mii de lei au fost cheltuiţi nejustificat prin încheierea nelegală a unor acte adiţionale la contractul cadru, încheiat pentru reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1, la preţuri mai mari decât standardele de cost obligatorii potrivit legii. De asemenea, 3.674 de mii de lei au fost găsiţi plătiţi nelegal pentru servicii de salubrizare publică stradală neexecutate în cantitatea facturată, iar 44 de mii de lei au fost plătiţi nelegal prin decontarea cheltuielilor de participare la unele evenimente culturale organizate de Sectorul 1, a unor persoane care erau decedate la data organizării lor. Nu în ultimul rând, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 a aprobat şi transmis pentru plată ajutoare de încălzire, în valoare de 24 de mii lei, unor persoane care nu întruneau condiţiile legale pentru a beneficia de acest ajutor.

Primăria lui Onţanu, prejudiciu de „pornire”: 522 mii de lei, în 2012   

În ceea ce priveşte Sectorul 2, în raportul de audit pe 2012, care a avut în vedere controlul performanţei utilizării fondurilor de la bugetul de stat şi bugetele locale pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, prejudiciul total constatat a fost de 535 de mii de lei, după cum urmează: 522 de mii de lei la Primăria Sectorului 2 şi 13 mii de lei la Centrul Teritorial Veterinar sector 2, aflat în subordinea Consiliului Local Sector 2. În urma efectuării acţiunilor de audit au fost constatate opt abateri.

Dintre acestea,  83 de mii de lei au fost plătiţi nejustificat pentru lucrări de salubritate fără contraprestaţie, pretins a fi efectuate pe unele artere stradale de pe raza sectorului 2, în perioada în care s-au executat lucrări de reparaţii. De asemenea, 418 mii de lei au fost plătiţi nejustificat, din fonduri de la bugetul local şi bugetul de stat, pentru lucrări neexecutate la soclul imobilelor şi la trotuarele aferente, fiind calculate mai apoi şi dobânzi în valoare de 17 mii de lei. Prejudiciile au fost, ulterior, integral recuperate.

La capitolul nereguli, Camera de Conturi mai sesizează în raport neidentificarea şi neinventarierea în totalitate a blocurilor de locuinţe pe tipuri de blocuri cu soluţii constructive similare ale anvelopei, conform obligaţiilor prevăzute de art. 3 alin. 1 din O.U.G. nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, precum şi neelaborarea în totalitate a certificatelor de performanţă energetică pentru blocurile reabilitate şi recepţionate.

Primăria lui Negoiţă, prejudiciu de 38.272 mii de lei în 2012

La sectorul 3, în raportul de audit pe 2012, abaterile constatate au fost în număr de 15, iar prejudiciul total în valoare de 38.296 de mii de lei: 38.272 găsit la Primăria Sectorului 3, 24 de mii de lei la Liceul A.I.Cuza.

Printre abateri, s-au numărat şi următoarele: gestionarea şi administrarea defectuoasă a patrimoniului Sectorului 3 prin nestabilirea cauzelor şi naturii pagubei de 3.242 mii lei, constatate cu ocazia inventarierii mobilierului stradal. Mai mult, în timpul auditului, în acest caz au fost sesizate de către entitate organele de urmărire penală. Totodată, Camera de Conturi a găsit decontarea nedatorată a contravalorii plantării unor arbuşti ornamentali, în valoare de 193 de mii de lei, care nu au fost plantaţi pe domeniul public. Prejudiciul a fost recuperat în timpul misiunii de audit.  Nu în ultimul rând, plata nejustificată a sumei de 365 de mii de lei prin decontarea unor cantităţi de lucrări de reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe mai mari decât cele real executate. Suma a fost recuperată în timpul auditului performanţei.

Primăria Sectorului 4, condusă de Cristian Popescu-Piedone: 562 mii de lei prejudiciul constatat în 2012

La Sectorul 4, în urma auditului pe 2012, prejudiciul constatat a fost de 582 de mii de lei: 562 de mii de lei la Primăria Sectorului 4, 14 mii de lei la Administraţia Domeniului Public Sector 4 şi şase mii de lei la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Nr. 1 din Sectorul 4. În ceea ce priveşte abaterile constatate, acestea au fost în număr de  11.

Exemplu: efectuarea de plăţi nedatorate în valoare de 390 mii lei prin decontarea unor lucrări neexecutate şi materiale nepuse în operă, dar recepţionate; plata nedatorată a sumei de 139 mii lei pentru lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, majorată nejustificat prin includerea unor cantităţi de lucrări care nu s-au executat. În cele din urmă, atât plăţile nelegale, cât şi dobânzile aferente de patru mii lei au fost integral recuperate. Totodată, alte nereguli constatate au vizat neidentificarea şi neinventarierea în totalitate a blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950- 1990 şi neelaborarea în totalitate a certificatelor de performanţă energetică pentru blocurile reabilitate şi recepţionate.

Sectorul 5, prejudiciu de 1.098 mii de lei în 2012. Primar – Marian Vanghelie

Potrivit raportului de audit pe 2012, la Sectorul 5 a fost identificat un prejudiciu total de 1.098 de mii de lei şi 17 abateri.

De exemplu, Camera de Conturi a descoperit cum nu s-a respectat principiul economicităţii şi eficacităţii în utilizarea fondurilor publice prin investirea, în anul 2012, a sumei de 8.679 mii lei în capitalul social al S.C. ,,Amenajare Edilitară şi Salubrizare’’ S.A., fără a conduce la creşterea performanţei financiare a societăţii, ci doar la asigurarea resurselor financiare necesare susţinerii cheltuielilor de personal. Asta în condiţiile în care de la înfiinţare până în prezent societatea a înregistrat pierderi în fiecare an, potrivit Camerei de Conturi. O altă abatere: s-au atribuit contracte de execuţie privind lucrări de reabilitare termică cu depăşirea standardelor de cost în construcţii şi nu s-au elaborat în totalitate certificatele de performanţă energetică pentru blocurile reabilitate şi recepţionate.
Citiți articolul integral pe gandul.info.