O fostă angajată a Complexului de Servicii Comunitare Cristina din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța demască ocuparea abuzivă a unui centru de recuperare și de ocrotire copii de către preotul constănțean Șerban Laurențiu, care pretinde că ar fi ofițer SRI. Preotul beneficiază de susținerea arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, iar acuzatoarea lui susține că ar avea cunoștințe la vârfurile PSD Constanța, respectiv vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, informeaza puterea.ro.
Prin decizia nr.657 a Înaltpreasfințintului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, Șerban Laurențiu a fost trimis la Capela din incinta Complexului de Servicii Comunitare Cristina, numit ca preot paroh misionar. Din acest moment, Veli Ghiunur, angajată a centrului respectiv, susține că a fost amenințată constant.
„Dânsul a venit ca voluntar, este preot, ca să slujească într-o capelă într-un centru de copii. Capela se află în interiorul centrului unde sunt mai multe spații de recuperare și de ocrotire copii. Practic, spațiul aparține centrului. La data la care s-a înființat, dumnealui a fost amabil și m-a anunțat că lucrează în SRI și că e mai bine să aflu de la el decât din altă parte! În schimb, a început să facă înmormântări, eu am aflat de la angajați, eu nu am asistat. Au fost două sau trei înmormântări. Face botez, praznic, aniversează diverse zile religioase în care personalul și copiii nu mai au nici o legătură. El, efectiv, transformase această capelă într-o sursă de venit pentru dumnealui! De acolo, dumnealui, din voluntar, a transformat capela într-o biserică. Ba mai mult, a afirmat că vrea să construiască și biserică pe spațiul verde în interiorul centrului! (…) În zilele de sărbătoare religioasă, participau cei din comunitate, bătrânii, vecinii și chiar și ei mi-au zis… conflictul dintre mine și dumnealui a plecat de la faptul că i-am spus că nu are voie să facă, l-am informat pe domnul director, nu am vrut să-i deschid porțile ca să parcheze mașinile invitaților lui, care îmi spunea mereu că sunt persoane importante. Tot făcea aluzii că el lucrează în SRI și că persoanele sunt foarte importante și ar trebui să mă pun bine cu el… Nu am vrut să deschid pentru că regulamentul nu îmi permite, acolo este o curte interioară pentru copii! Ce le facem, îi legăm în casă? (…) Era praznicul Sf. Cristina, în iulie 2013, când a avut invitați, el a chemat și pe directorii mei, dar nu a venit directorul Dinică, ci celelalte două directoare. Mie mi-a spus că nu am ce să caut, pentru că este spațiu ortodox și că este «sfințit de Prea Înaltul» (IPS Teodosie – n.r.). Este un spațiu al centrului, de câte ori vin pompierii, de câte ori fac autorizare, eu am dreptul să intru în acest spațiu! Și mi-a spus că nu, pentru că atâta timp cât «a fost sfințit de Prea Înaltul» spațiul aparține bisericii!”, spune Veli Ghiunur, pentru PUTEREA.
„Sunt amenințată cu dosare penale și filaje”
Potrivit fostei angajate a Complexului de Servicii Comunitare Cristina, Șerban Laurențiu a amenințat-o că îi va face dosare penale și că va fi supusă filajelor!
„Are girul lui Teodosie, pentru că oricum spațiul acesta l-a primit tot prin Teodosie, nu l-am ales noi și ne-am trezit cu el! Și acum e acolo… m-a amenințat, că are el grijă să mă dea pe mine afară și să-mi facă chiar și dosar penal, mie și soțului și că mă urmărește, pentru că eu am îndrăznit să mă pun cu el! Mi s-a făcut o cercetare disciplinară, el tot spunea că e prieten cu directorul Dinică, bineînțeles că șeful meu ierarhic mi-a zis că îl cunoaște, că au cunoștințe comune, dar nu poate să spună că sunt prieteni și eu să-mi văd de treaba mea! Am fost la SRI, am făcut plângere imediat ce m-au dat afară… (…) Am impresia că se învârte și în cercurile înalte ale PSD, pentru că tot angajații mi-au spus că l-au văzut pe domnul președinte al CJC când a venit la o slujbă de duminică în curtea centrului, Cristinel Dragomir. A venit și el (Șerban Laurențiu – n.r.) s-a lăudat că are sprijinul lui Cristinel Dragomir, ca să facă biserica aceasta în spațiul verde al centrului. S-a lăudat către cei care merg pe acolo…”, a concluzionat Veli Ghiunur.
Șerban Laurențiu nu e angajatul SRI Constanța
Un fapt este cert: dacă e să luăm de bun răspunsul oficial pe care Veli Ghiunur l-a primit la interpelarea sa, preotul Șerban Laurențiu nu e angajatul SRI, sau cel puțin nu activează în cadrul direcției Constanța a Serviciului.
Veli Ghiunur se află în instanță pentru a-și recupera fostul loc de muncă și, între timp, s-a adresat Direcției Județene de Informații Constanța, pentru a afla dacă, într-adevăr, preotul Laurențiu Șerban este ofițer SRI. Publicăm răspunsul dat de reprezentanții SRI.
Arhiepiscopia Tomisului pare în necunoștință de cauză
Situația l-a lăsat fără cuvinte pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu. Totuși, părintele susține că dorește ca instituția pe care o reprezintă să facă lumină în acest caz, începând cu săptămâna viitoare.
„Vom deschide o cercetare, vom cerceta cazul și vom analiza datele pe care le vom avea, pentru o decizie. Noi nu avem la cunoștință până la ora aceasta despre un astfel de comportament al respectivului și, evident, vom lua o decizie. Arhiepiscopia Tomisului va cerceta acest caz. Nu e un caz cu istoric, nu știm cine e, vom cerceta”, a spus Eugen Tănăsescu, pentru PUTEREA.
Pe Cristinel Dragomir îl pufnește râsul
Informațiile potrivit cărora preotul Șerban Laurențiu ar avea cunoștințe la cel mai înalt nivel al PSD Constanța, recte Cristinel Dragomir, l-au amuzat teribil pe vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJC. Cristinel Dragomir susține că știe, în mare parte, despre situația de la Complexul de Servicii Comunitare Cristina, însă nici vorbă de vreo prietenie cu preotul în cauză. Mai mult, când a auzit de eventuala apartenență a acestuia la SRI l-a pufnit râsul.
„Noi (CJC – n.r.) nu avem nici o treabă cu nici un preot. Toți sunt puși de Arhiepiscopie. Chiar am avut o solicitare de la Arhiepiscopie să facă acolo o biserică. Deși, legal, nu are voie nimeni să intre în curtea instituției, pentru că e școală pentru persoane cu dizabilități. Ideea era să facem o curte lângă stradă, cu ieșire la stradă, să aibă acces, să facem o biserică, dar nu s-a putut pentru că ne trebuia un aviz de la autoritatea națională, care nu ne-a dat voie să facem în curtea instituției respective. Dar, asta era acum 3-4 ani. (…) Am fost acolo, știu de capelă, dar nu am treabă cu omul (Șerban Laurențiu – n.r.), să fie sănătos!”, a declarat Cristinel Dragomir, pentru PUTEREA.