bulgaria
Mașinile înmatriculate în alte state pot circula în România doar 30 de zile. După această perioadă, proprietarii sunt obligați să-și înmatriculeze autoturismele în țara noastră și să plătească bani grei pentru „taxa de mediu”. După ce au găsit varianta „optimă” pentru a taxa poluarea provenită de la autovehicule prin noul „timbru de mediu”, autoritățile închid și „portița bulgărească”. Astfel, singura soluție care le rămâne românilor care vor să mai circule cu numere bulgărești este să aibă și buletin emis de autoritățile din țara vecină.

Un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne dezvăluie „leacul” găsit de autoritățile române la problema miilor de vehicule care circulă în România, sunt deținute de cetățeni români, dar sunt înmatriculate în alte state, în special, Bulgaria.

Conform documentului „Ordonanță de Urgență pentru modificarea și complearea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulația pe drumurile publice”, aflat în secțiunea „Transparență decizională” pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și supus dezbaterii publice, „autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state”. Mai exact, modificarea Alineatului (4) al articolului 82 se modifică astfel încât cetățenii români care dețin un vehicul înmatriculat în alt stat să fie obligați să îl înmatriculeze în România în termen de 30 de zile. În acest mod, autoritățile române speră să oprească avalanșa de vehicule înmatriculate de români în Bulgaria pentru a scăpa de plata taxei pe poluare sau, mai nou, a timbrului de mediu.

politia-controlPe lângă modificarea menționată, în document se arată și că „persoanele cu domiciliul ori reşedinţa în România care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat într-un alt stat sunt obligate să înmâneze poliţistului rutier, la cererea acestuia, alături de documentele prevăzute la alin.(2) un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de o traducere legalizată în limba română, a acestuia”. Acest detaliu apare într-un nou Alineat poziționat în Articolul 35.

În Articolul 82 apar două noi alineate menite să clarifice cui se aplică modificarea Alineatului 4. Unul dintre acestea stipulează că „la oprirea în trafic a vehiculelor prevăzute la alin.(4) poliţistul rutier verifică existenţa documentelor prevăzute la art. 35 alin.(2) şi (2¹). Datele referitoare la autovehicul şi la documentul doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul se înscriu în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state, care se ţine de către Poliţia Română”. Cel de-al doilea menționează cui NU se aplică dispozițiile de la Alineatul 4: „Dispoziţiile alin.(4) nu se aplică: a) autovehiculelor şi remorcilor conduse de persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare; b) autovehiculelor şi remorcilor cu care se efectuează, în condiţiile legii, transport rutier public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere; c) autovehiculelor şi remorcilor conduse de persoane aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare/care au calitatea de asociat, acţionar sau administrator, după caz, în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare; d) autovehiculelor şi remorcilor utilizate în baza unui contract de leasing.”

Pentru a nu lăsa loc pentru ocolirea legii, MAI menționează în noua Ordonanță, la articolul 11 că „fostul proprietar are obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, autorităţii competente, care va face menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi va înscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului. Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar însoţită de copia actului translativ de proprietate şi de copia documentului eliberat de organul fiscal al administraţiei publice locale care confirmă radierea vehiculului de pe rolul fiscal al fostului proprietar. În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), operează de drept suspendarea înmatriculării vehiculului. De la data înregistrării notificării, la solicitarea instituţiilor interesate cu privire la deţinătorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competentă transmite acestora datele noului proprietar”.

Vezi proiectul de Ordonanță de Urgență aici, în format PDF.

 

Bulgaria isi vrea numerele de inmatriculare inapoi

Borislav BogoevParlamentul de la Sofia se pregateste sa adopte anumite amendamente legale care vor face imposibila ca o masina al carei proprietar are domiciliul intr-o alta tara sa continue sa poarte un numar de inmatriculare din Bulgaria, a dezvaluit Borislav Bogoev (foto), vicepresedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiara de la Sofia.

Reprezentantii sectoarelor de asigurari din Romania si Bulgaria s-au reunit, ieri, in capitala bulgara pentru a dezbate problemele actuale transfrontaliere din segmentul auto in cadrul conferintei „Asigurarile auto in Sud-Estul Europei: Solutii pentru probleme transfrontaliere”. Bogoev a declarat cu aceasta ocazie ca, prin modificarile legale, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat sa-l inmatriculeze la adresa sa de domiciliu in termen de 14 zile dupa achizitionare. Dupa expirarea a doua saptamini de la achizitionare, vechiul numar de inmatriculare a vehiculului isi va pierde valabilitatea. In acest fel nu va mai fi posibil ca vreun roman sa-si cumpere un autoturism din Bulgaria si sa continue sa-l conduca in tara sa fara sa-i schimbe numarul de inmatriculare. Urmeaza sa fie modificat si regimul de emitere a procurilor prin care cetatenii bulgari transfera dreptul de conducere a masinii unei persoane terte, a mai spus oficialul.

Borislav Bogoev a adaugat ca, daca vreun autoturism inmatriculat in Bulgaria produce un accident in Romania, despagubirile sint platite de compania de asigurari din Bulgaria, sau in cazul in care acesta nu are polita de raspundere civila auto – de Fondul de garantare din Bulgaria. In momentul de fata, la acest fond au fost reclamate despagubiri de peste 33 milioane de euro. Este vorba de fapt de scurgerea unor capitaluri nationale din Bulgaria catre Romania, a spus Bogoev.

Reprezentantii sectorului de asigurari din Bulgaria au notat ca cea mai mare problema pentru ei este ca media primelor de despagubire in Romania e mult mai mare fata de cea din Bulgaria. In acelasi timp, pretul politelor de asigurare in Bulgaria este mai mic decit in Romania. O alta problema ar fi ca asiguratorii nu au cum sa faca o evaluare personala a riscului cind este vorba de un sofer roman deoarece nu detin nici un fel de informatii despre persoana respectiva. Din punctul de vedere al asiguratorilor din Romania, problema cu masinile inmatriculate in Bulgaria este faptul ca ei platesc despagubirile persoanelor afectate de accidentele rutiere, dar apoi isi incaseaza banii cu o mare intirziere.

 

Peste 4000 de masini „de Bulgaria” au facut accidente in Romania

accident1Fenomenul masinilor inmatriculate in Bulgaria pe drumurile romanesti nu aduce daune numai companiilor de asigurari din cele doua state, ci mai ales sistemelor fiscale ale Romaniei si Bulgariei, a semnalat si Kosta Ciolakov, vicepresedinte al Asociatiei asiguratorilor din Bulgaria. In majoritatea cazurilor, masinile isi schimba proprietarul printr-un contract de vinzare-cumparare incheiat intre un cetatean bulgar si un cetatean roman. Acest contract ramine insa secret pentru autoritatile romane, fiind folosit numai in Bulgaria. In tara sa, romanul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit careia proprietarul autoturismului ar fi cetateanul bulgar. In acest fel, nici vechiul, nici noul proprietar al masinii nu platesc taxe. Aceasta practica exista din cauza unor notari bulgari care emit asemenea procuri, desi stiu ca autoturismul nu mai apartine vinzatorului.

Comisarul Alexi Stratiev, director al politiei rutiere din Bulgaria, a declarat ca, la inceputul acestui an, politia bulgara a informat autoritatilor romane despre circa 4.000 de masini care sint achizitionate de romani.

Mona Cucu, din Comisia de supraveghere a asigurarilor, a prezentat date statistice potrivit carora in doar patru ani numarul accidentelor petrecute in Romania cu autoturisme inmatriculate in Bulgaria a crescut de 15 ori: de la 204 in 2006 la 3155 in 2010. In primele sase luni ale anului, numarul acestor accidente este de 1798, masinile cu numere de Bulgaria situindu-se pe primul loc in aceasta privinta, la mare distanta de cele inmatriculate in Italia, cu 500 de cazuri.

 

Buletinele de Bulgaria, intermediate prin internet

buletin bulgaria rezidentCei care se ocupă cu inmatriculările în țara vaecină și-au văzut deja afacerile amenințate cu falimentul. Tocmai de aceea, au venit cu o nouă „găselniță” – intermedierea obținerii rezidenței în țara de la sud de Dunăre.

„Procesul obtinerii rezidentei dureaza 3-7 zile si nu este necesara prezenta dvs in Bulgaria decat la depunerea actelor. Cu rezidenta obtinuta, valabila 5 ani, cu posibilitatea prelungirii, puteti inmatricula oricate masini. Pret rezidenta: 300 euro”, se precizează pe un site specializat.

Pentru obținerea rezidenței bulgare, sunt necesare următoarele: declaratie notariala a proprietarului spatiului de locuit din Bulgaria prin care este de acord cu luarea in spatiu locativ pe termen de 5 ani, un cont bancar propriu deschis la sucursala unei banci bulgare si extras de cont cu dovada depunerii a 1.500 de euro, cardul european de sănătate, cartea de identitate românească, o cerere tip pentru obtinerea rezidentei depuse la politia pentru imigratie din Bulgaria și un drum în Bulgaria pentru depunerea actelor.

O dată obținută rezidența, cetățenii au acoperirea legală pentru înmatricularea mașinilor în această țară, ba chiar sunt obligați să facă acest lucru. Potrivit Comunicării interpretative a Comisiei Europene privind procedurile pentru înmatricularea autovehiculelor originare din alte state membre (2007/C 68/04), „fiecare persoană trebuie să îşi înmatriculeze vehiculul în statul membru în care îşi are reşedinţa în mod normal”. În acest context, cetăţeanul român cu rezidenţa în Bulgaria trebuie să se supună acestei reguli, înmatriculând vehiculul în Bulgaria, pe numele său.

7 COMENTARII

  1. si dl. GEO eu nu am fost adeptul tradatorilor de tara dar aici nu vorbim de astia vorbim de tara,vorbim de noi vorbim de viitorul nostru ca romani (politica este o mare curva asa ce sa o lasam deoparte )

  2. Niste idioti trebuiau puse taxe mici ca fiecare roman sa-si poata permite sa.isi cumpere o masina si asa aveam sansa sa iesim putin din rahat si nu mai spun ca in toate tarile europene poti circula pina al un an intr-un cuvint niste LABAGII, FANARIOTI HOTI ESCROCI s.m.d.a

  3. Puteți sa ma injurati cat vreți dar eu ma bucur auzind aceasta știre .Sa le iasă pe ochi useleul PAMPALAILOR care s-au înghesuit sa voteze ciuma roșie in decembrie.La mai multe taxe va doresc.

  4. Asta nu e democratie. E dovada de prostie crasa, un simplu calcul ar arata cati bani a pierdut statul roman de cand noi inmatriculam masinile la vecini, si cati bani au facut si fac vecinii de pe urma prostiei guvernantilor nostri. Culmea ironiei, statul nostru inca pierde procese si se obliga sa returneze banii celor ce au platit taxa. Concluzie trasa cu stupoare (si sunt convins ca nu sunt singurul care o face) : noi Romanii, pentru ce platim acei costumati cu 15 facultati, cand ei nu stiu sa rezolve un calcul matematic demn de gimnaziu ? E trist ce se intampla, foarte trist.

Comentariile sunt închise.