Rosia MontanaProiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda şedinţei de guvern, neanunţată public.

 

„Guvernul a aprobat acest Proiect de Lege care, potrivit procedurii va trebui adoptat de Parlamentul României. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt:

· Aprobarea ”Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana”; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montana.

· Declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit.

· Mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro – argentifere din perimetrul Roşia Montana

· Modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizaţii de construcţie etc.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

 
USL și-a încălcat promisiunile din campania electorală

Prin această decizie, executivul îşi încalcă una din principalele 15 promisiuni electorale asumate de USL prin programul de Guvernare.

„Respingerea proiectului Roşia Montană, cu evaluarea corectă pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului naţional şi combaterea corupţiei politice”, se stipula la punctul 8 al promisiunilor electorale.

Poziţia era asumată la acea vreme de preşedintele PSD, Victor Ponta, și era întărită de soţia lui, europarlamentarul Daciana Sîrbu: „O să mă leg cu lanţuri dacă vorbim de Roşia Montană, unde sunt abosolut convinsă că e greşit dacă se întâmplă”.

Într-o altă luare de poziţie, eurodeputata PSD Daciana Sarbu, care activeaza la randul sau in Comisia de Mediu a PE, a afirmat: “Acest eveniment este un semnal de alarma, menit sa sparga cercul minciunii si dezinformarii construit de compania care propune proiectul minier cu cianuri. Specialistii considera ca acest proiect este nociv pentru comunitate si pentru Romania. Putem compara Rosia Montana cu o casa inchiriata: vom primi o chirie infima, dar chiriasii vor pleca la final cu tot cu mobila, cu parchetul, cu comoara din casa, si ne vor lasa in urma o bomba”.

 
Statul român încasează doar 6% redevențe

În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.

În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

 
Localnicii și societatea civilă reacționează

Aprobarea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a stârnit reacții în rândul localnicilor, dar și al societății civile.

„Guvernul a aprobat azi, fără să fie pe ordinea de zi, proiectul legii care spune, în esență, că RMGC nu trebuie sa respecte legea! Roșienii care se opun mineritului cu cianuri și distrugerii celor mai importante mărturii ale istoriei nostre SUNT GATA PENTRU BĂTĂLIA FINALĂ! Și nu vor fi singuri! Voi sunteți gata?”, este mesajul scris în această seară pe pagina de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage.

 
Roşia Montană o afacere păguboasă

În urmă cu două luni, acţionarii Gabriel Resources au fost convocaţi la Vancouver pentru adunarea anuală, într-un context pe plan internaţional total nefavorabil. Preţul aurului a scăzut constant din vara lui 2011, iar la începutul acestui an s-a prăbuşit până la pragul costurilor de producţie (costuri de operare şi taxe/impozite/redevenţe), care au crescut constant. Valoarea acţiunilor marilor companii miniere de exploatare a aurului s-a prăbuşit şi mai drastic, iar cea ale companiilor junior (în care se încadrează şi Gabriel Resources) s-a redus la mai puţin de un sfert (de la peste opt dolari canadieni, acţiunile lui Gabriel Resources au ajuns la sub doi dolari), scrie Mihai Goţiu pe voxpublica.realitatea.net.

În plus, directorul executiv al Allianz a declarat public, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de la München, că nu va asigura proiectul de la Roşia Montană.

Într-o astfel de situaţie, ultimele speranţe ale conducerii Gabriel Resources pentru a mai stoarce nişte bani de la acţionarii lor sunt în politicienii români şi o decizie favorabilă din partea acestora. În acest sens, conform unor surse din cadrul Executivului, proiectul de la Roşia Montană a primit semne suplimentare „de bunăvoinţă” mai ales după ce proiectul a trecut în subordinea ministrului Dan Şova, fiul avocatului Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), Ana Diculescu-Şova.

În ultima perioadă, premierul Victor Ponta a început să dea declaraţii favorabile RMGC. Propaganda e pe faţă, în emisiuni de televiziune sponsorizate de canadieni, invitaţilor fiindu-le ridicate mingi la fileu în care să prezinte, unilateral, „argumentele” lui Gabriel Resources.

Apoi, proiectul de la Roşia Montană nu va genera mii de locuri de muncă, ci doar câteva sute, iar cheltuielile de ecologizare şi cele de salvare a patrimoniului cultural vor cădea în sarcina statului.

Mihai Goţiu a publicat pe „Voxpublica” schema afacerii Roşia Montană, o schemă care vorbeşte de la sine cât de onorabil este proiectul şi cine câştigă, de fapt, de pe urma lui. Această schemă arată că există o societate Gabriel Resources, cu sediul în Yukon (Canada), care deţine în proporţie de 100% subsidiara Gabriel Resources cu sediul în Insulele Barbados, care deţine subsidiara Gabriel Resources cu sediul în Olanda, care deţine subsidiara Gabriel Resources cu sediul în Insulele Jersey, care deţine 80,69% din RMGC. La capătul lanţului trofic se află exploatările de la Roşia Montană şi Bucium şi partea română – Minvest. Cu precizarea că Rom Aur SRL, deţinută de Gabriel Resources Olanda, unde, după cum se poate vedea, statul român nu mai deţine nicio acţiune are licenţă de explorare la Băişoara.

Potrivit lui Mihai Goţiu, în Canada nu există vreo lege care să reglementeze activităţile companiilor miniere în alte ţări. Olanda are, la rândul ei, o legislaţie foarte permisivă atât pentru firmele miniere, cât şi în domeniul financiar. Insulele Barbados şi Jersey sunt, pur şi simplu, paradisuri fiscale. Practic, prin această construcţie piramidală, Gabriel însumează toate facilităţile şi lipsa reglementărilor din toate aceste ţări. Schema mai demonstrează că o eventuală tragere la răspundere a RMGC pentru nerespectarea diferitelor obligaţii şi promisiuni asumate va fi, practic, imposibilă.

 
Guvernul român anunţă că exploatarea începe în 2016

Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte la 25% din acţiuni, potrivit unui document aflat în lucru la guvern.

Investitorul va plăti guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei RMGC ca plata redevenţei să se facă în natură, se arată într-un draft al Acordului între guvern, Gabriel Resources şi RMCG pentru începerea exploatării.

45 COMENTARII

  1. Rosia Montana – 1 septembrie, Primaria Rosia Montana, ora 14
    Bucuresti – 1 septembrie, Piata Universitatii (la Statui), ora 17,
    Alba – 1 septembrie, Cinema Dacia, ora 17,
    Timisoara – 1 septembrie, Piata Operei, ora 17,
    Iasi – 1 septembrie, Piata Unirii, ora 17,
    Cluj – 1 septembrie, Piata Unirii, ora 17,
    Brasov – 1 septembrie, Prefectura Brasov, ora 17,
    Galati – 1 septembrie, Prefectura Galati, ora 10,
    Arad – 1 septembrie, Primaria Arad, ora 17,
    Deva – 1 septembrie, Piata Unirii, ora 17,
    Constanta – 1 septembrie, Prefectura Constanta, ora 17,
    Targu-Mures – 1 septembrie, Ceasul cu Flori, ora 17,
    Sibiu – 1 septembrie, Piata Mare in fata Primariei, ora 17,
    Piatra-Neamt – 1 septembrie, Prefectura Piatra-neamt, ora 17,
    Bistrita – 1 septembrie, Piata Centrala, ora 17,
    Baia Mare – 1 septembrie, Statuia Ostasului Roman, ora 17,
    Gheorghieni – 1 septembrie, Centrul orasului, ora 17,
    Sfantu-Gheorghe – 1 septembrie, Parcul Elisabeta, la obelisc, ora 17,
    Pitesti – 1 septembrie, Piata Vasile Milea, ora 17,
    Barlad – 1 septembrie, Piata Sfantul Ilie (langa biserica Sf Ilie), ora 17
    Satu Mare – 1 septembrie, Platou Piata 25 Octombrie, ora 17,
    Craiova – 1 septembrie, Piata Mihai Viteazu, ora 17,
    Dorohoi – 1 septembrie, Centrul orasului (la statuie), ora 17,
    Oradea – 1 septembrie, Statuia Mihai Viteazu, ora 17,
    Ploiesti – 1 septembrie, Piata Toma Socolescu, ora 17

    ____________________________________________________________________________________________________________________

    Paris – 5 septembrie, 120 Avenue de Suffren, 75015 Paris, ora 17.30
    Bruxelles – 1 septembrie, Ambasada Romaniei, ora 16
    Viena – 6 septembrie, Ambasada Romaniei (Prinz Eugenstr. 60), ora 17
    Berlin – 31 august, Dorotheenstraße 62-66, ora 17
    Londra – 1 septembrie, Embassy of Romania, Arundel House, 4 Palace Green, ora 15
    Roma – 1 septembrie, Ambasada Romaniei,
    Praga – 1 septembrie, Ambasada Romaniei Nerudova 5, ora 17
    Lisabona – 1 septembrie, Ambasada Romaniei Rua de São Caetano 5 (Lapa), ora 17
    Oslo – 1 septembrie, Strandagervej 27, 2900 Hellerup, ora 16
    Copenhaga – 1 septembrie, Ambasada Romaniei, ora 17
    Madrid – 1 septembrie, Ambasada Romaniei, ora 16
    Luxemburg – 3 septembrie, Ambasada Romaniei, ora 18
    Washington D.C. – 1 septembrie, Ambasada Romaniei, ora 13
    Maastricht – 1 septembrie, Wilhelminabrug (on the Maasboulevard part) ora 18
    Amsterdam – 1 septembrie, Dam, 1012 NP Amsterdam, ora 11
    Budapesta – 1 septembrie, Románia Magyarországi Nagykövetsége, ora 17
    Munchen – 1 septembrie, ARichard-Strauss-Strasse 149, ora 16
    Bonn – 1 septembrie, Legionsweg 14, 53117 Bonn, ora 17
    Aarhus – 1 septembrie, Tangkrogen (Marselisborghavn), ora 14

    Daca organizati in orasul dvs. un eveniment similar va rugam sa ne instiintati la adresa de mail [email protected]

    http://danielroxin.blogspot.ro/2013/08/daniel-roxin-vino-si-tu-in-strada-pe-01.html

  2. Alba-Iulia maine 1 septembrie in fata la cinema Dacia la ora 17 fix.

    Targoviste septembrie,pe Platoul Prefecturii la ora 17 fix!

  3. Craiova – 1 septembrie, Piata Mihai Viteazu, ora 17

    Luxembuorg-3 septembrie Ambasada Romaniei orele 18

  4. Victor Ponta Sluga RMGC omul cu doua fete , fara caracter mincinos de liga campionilor
    Daciana Sarbu legata cu lanturile pentru Rosia Montana!

    Intrebare repoporter – Sustineti in conditiile date Rosia Montana-
    Raspuns V.V.P- Nu categoric nu pentru ca acolo nu se face o investitie cu locuri de munca acolo se face o afacere cu actiuni in care castiga catva politiceieni in frunte cu domnul Traian Basescu .Or eu vreau ca orice investitie sa se faca pentru Romani si nu pentru un politician care sepregateste sa iasa la pensie cu cat mai multi bani de la o firma canadiana, care creaza poate veni o catastrofa catastrofa ecologica ca la Baia Mare si dispare
    http://www.youtube.com/watch?v=IPcOnjVv7Yg

  5. Opozitie in familie – Oare cucoana mai tine minte ce-a promis

    Daciana Sarbu legata cu lanturile pentru Rosia Montana! abia astept sa vad scena : ca sotiorul dumneaei tocmai va porni exploatarea cu pricina ma intreb eu insa, catusele o sa aiba blanita??

    Daciana baga divortul si da-l afara din casa ca din politica il dam noi

  6. Tot de pe facebook de la

    Cetatenii uniti

    ATENTIE!!!!

    Evenimentele de protest impotriva proiectului au fost anuntate din timp. Oamenii care sunt impotriva proiectului se pregatesc sa se opuna nedreptatii. Dar se pregatesc si cei de la RMCG. Eu spun doar un scenariu, dar poate fi un scenariu foarte adevarat.

    In Bucuresti, pot aparea oameni deghizati in sustinatori ai Rosiei Montane, dar care vor initia acte de violenta, ii vor ataca pe jandarmi, vor provoca distrugeri – si toate acestea vor fi facute in numele Alburnus Maior / sustinatorilor Rosia Montana. Astfel vor avea motivul perfect pentru a discredita miscarea / a-i interzice actiunile.

    Metoda e veche. S-a folosit de multe ori de-a lungul istoriei. De exemplu, imediat dupa al doilea razboi mondial in Romania comunistii trageau in participantii la marsurile comuniste pentru ca apoi sa dea vina pe liberali / taranisti. In 2009, la Chisinau, distrugerile au fost initiate / provocate nu de tinerii satui de comunism, ci de oameni platiti de puterea comunista de la Chisinau pentru a avea motiv sa intervina apoi in forta impotriva tinerilor.

  7. Sunt multi care si-au anuntat participarea, in Bucuresti pana acum 6.200,Duminica de la 17.00 in Piata Universitatii, plus inca 5 orase din tara si cateva capitale din strainatate. Nasule, asteptam emisiuni pe tema asta, macar tu sa popularizezi ce se intampla, pentru ca toate celelalte televiziuni sunt cumparate de Gold Corporation!

  8. 1 septembrie 2013 este Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel catre cei care vor iesi duminica in strada, indiferent pentru care dintre cele doua cauze: nu uitati ca Romania se afla acum sub asediu! Rosia Montana si Barladul reprezinta stalpii de rezistenta impotriva acestrui dezastru! SOLIDARITATE!!!
    Sa ne facem ambele mesaje auzite, din Bucuresti la Barlad, din Cluj la Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Tg. Mures, Iasi, Bruxelles sau Viena!
    Barlad: http://www.gazedesist.ro/?miting-la-barlad-duminica-1-septembrie-la-orele-1700-in-piata-sf-ilie%2C127
    Bucuresti: http://www.facebook.com/events/438390812941856/

    Alba: https://www.facebook.com/events/202111659958600/

    Timisoara: https://www.facebook.com/events/558565664221508/

    Iasi: https://www.facebook.com/events/196968067143049/

    Cluj: https://www.facebook.com/events/1410436149171227/

    Brasov: https://www.facebook.com/events/604238886294785/

    Bruxelles: https://www.facebook.com/events/504143313007559/
    Lista este in permanenta actualizare!

    Oriunde veti fi, nu uitati de ghidul de nesupunere civica:
    http://www.infomg.ro/storage/Photos/kit%20de%20nesupunere%20civica.pdf
    Cei care locuiesc in afara tarii pot iesi duminica in fata ambasadelor si consulatelor Romaniei!
    https://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

      • Cred ca daca ne-am ajuta intre noi ,face mult ,poti prelua de aici si transmite mai departe pe alte retele ,multumesc!!

  9. Suntem si vom ramane o victima permanenta atat timp cat acceptam statutul asta.Eu vreau ca copii si nepotii mei sa traiasca intr-o tara curata,sa duca o viata sanatoasa,sa-si iubeasca,respecte si promoveze traditiile,cultura,istoria si spiritul romanesc oriunde vor merge,nu vreau ca tara mea sa se transforme intr-o „zona toxica” din reaua vointa a unor oameni diabolici cum este presh-ul Basescu si Xerox Poanta.
    Banul este o hartie manipulabila,insa asta nu va putea repara o astfel de calamitate…oricati bani ati avea in urma asa zisului servici,nu veti reusi sa va cumparati sanatatea care va fi grav afectata de poluarile masive din panza freatica…Si cum ramane cu istoria noastra,oare ii pasa cuiva de ea?Cum ramane cu Mama Natura,ce facem,ne-a crescut la pieptul ei iar acum drept multumire incercam sa o distrugem?
    Si inca ceva,ce facem acceptam sa fim sclavi in tara noastra la o companie care nu da doi bani pe viata noastra???
    Oare romanii si-au pierdut orice urma de demnitate si luciditate ???

  10. asa va fi prieteni,trebuie ca lumea sa se opuna cu indarjire proiectului asta antinational si cred ca de data asta oamenii se vor satura de tradatorii astia de tara….
    Astept momentul cand sute de mii de oameni de pretutindeni se vor indrepta catre Bucuresti cu vointa de a schimba viitorul tarii noastre din rau,cum merge acum,in bine…Alta solutie nu va exista…

  11. Saptamana trecuta era un reportaj si un inginer de acolo spunea ca dintr-o tona de roca se extrage aprox 1 gram de aur. Mi-e greu sa calculez acum cam cati metri cubi de roca trebuie faramitati pentru a se obtine aprox 300 tone de aur, dar poate sunt altii care au chef de calcul.
    Poate informatia nu este corecta si atunci se poate judeca altfel.

    • Informaţia asta,nu am auzit-o.Am ratat-o.Dar dacă se dovedeşte a fi reală…Poţi să-ţi imaginezi,cam cum va arăta zona după?Peisaj Selenar sau Marţian!

  12. Eu zic ca este o veste buna ca s-a aprobat acest proiect de lege, oricum alternativa viabila pentru binele acelei zone nu exista si nimeni nu poate nega ca acolo n-ar fi nevoie de o investitie serioasa

    • Asta veste bună?
      6% redevenţă? Noi de ce nu-l putem exploata,dacă tot avem bani de aruncat pe „apa sâmbetei”?
      Asta…o spun aşa…ca să nu zic altfel.

      • Cosmine,ai baut apa cu cianura ??Sper ca nu esti vre-un postac platit la comentariu si sper ca esti doar naiv si prea afectat de „bombardamentul” asta de stiri false la care e supus orice roman in fiecare zi.
        Locurile de munca pot fi in agricultura,este ecologica si sanatoasa,nu implica lacuri toxice sau dezastre naturale…Noi suntem romani si suntem agricultori de mii de ani,nu vad de ce am schimba asta tocmai acum.
        A…vrea media sa ne „americanizeze”?Nu-i nimic,noi suntem aici sa ii „romanizam”…

  13. Pontulica, vedea-te-as la scaldatoare in cianura de potasiu, magar mincinos! Da de ce nu aduci mataluta din import si niste deseuri nucleare, ca tot nu mai conteaza, ai putea castiga bani frumosi din asta, oricum, romanii accepta aproape orice porcarie…

  14. Mda. Haloimăsul aurului… Să dea Domnul să ajungeți să beți aurul cela, neam de lăcuste!
    Altfel, pe pariu că „statul” nu-și va îndeplini obligațiile la timp și participația statului va rămâne așa cum e. Se va găsi, apoi, un acar Păun, un nou grăjdan ș.a.m.d.

  15. Iaca de ce era Ponta impotriva! sa ajunga EL sa semneze OGU; oare pentru ce „redeventa”?
    Acum urmeaza gentile de bani date parlamentarilor pentru a vota „legalitatea”…NU seamana leit cu Scenariul Argentina?

    Intrebarea fireasca este:

    Cu banii pe care ii va lua Romania (daca), vom reusi sa acoperim dezastrele cauzate de aceasta tehnologie cu cianura?
    De ce NU se prevede in contract acest scenariu?
    Romania trebuie sa ceara guvernului canadaian acest lucru si NU celor doua companii falimentare!

    Eu scriu, eu aud! Haideti sa facem o scrisoare deschisa premierului Canadei Stephen Harper! Eu o scriu / redactez si voi cautati (co) semnatari! Astept…

    • Canadienii ar trebui să fie sensibili la genul acesta de dezastre, pentru că sunt pățiți. „Mining operations over five decades has created a massive environmental liability, a problem which the mine’s previous owners left to the Government of Canada and Government of the Northwest Territories to sort out. The Giant Mine contains 237,000 t (233,000 long tons; 261,000 short tons) of arsenic trioxide dust produced during the gold roasting process.”
      http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_Mine

Comentariile sunt închise.