In urma discutiile cu Fondul Monetar International, Guvernul a ajuns la un acord privind introducerea coplatii in sistemul de sanatate. In urma acestui acord, pacientii vor plati o suma care va varia in functie de serviciile medicale oferite. Singurul serviciu care face exceptie este cel de urgenta, unde coplata nu va fi impusa.

„In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarati sa aplicam urmatoarele masuri: In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta; vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvern, Fondului Monetar.

Conform premierului Victor Ponta, coplata ar putea deveni efectiva incepand cu luna martie 2013, iar “valoare ei va fi de maxim 10 lei” si se va aplica persoanelor care se externeaza din spital, nu de ce le care intra in spital.  “Este vorba de cine iese din spital, nu de cine intra in spital. Nu este vorba despre un om care vine la spital sa ceara un anumit serviciu. Este vorba despre cei care se externeaza.”, a precizat Victor Ponta.

In urma discutiilor cu FMI, am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp – ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor, si anume sectorul spitalicesc – o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta, in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica, sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum se iese din sistem”, a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

4 COMENTARII

  1. Ponta,dintr-un foc,ne-a pacalit si pe noi ca,vezi doamne,putem suporta socul dar si pe FMI ca le-au satisfacut cererea.

Comentariile sunt închise.