Analisti grupului austriac Erste, sunt de parere ca amenintarea pentru politica din Romania va veni mai degraba dintr-un conflict in interiorul USL, intre PSD si PNL, in urmatorii patru ani si nu din relatia aliantei de guvernare cu presedintele Traian Basescu, unde riscurile nu sunt majore.
„In pofida coabitarii dificile dintre presedintele Basescu si coalitia de guvernare, nu vedem riscuri politice majore pe aceasta parte. Mai degraba un conflict intre socialistii si liberalii care fromeaza alianta USL va reprezenta, in opinia noastra, o amenintare reala la adresa stabilitatii politice a tarii in urmatorii patru ani”, noteaza analistii Erste.
Banca austriaca estimeaza pentru anul 2013 o crestere economica sub potential pentru Romania, de 1,1% , fiind puternic influentata de evolutia din zona euro, destinatia a 55% din exporturile tarii. Intrucat livrarile externe reprezinta circa 30% din PIB, Romania este expusa fata de exporturi mai putin comparativ cu alte state similare din Europa Centrala si de Est. In acelasi timp, cererea interna reprezinta un important motor de crestere, iar consuml populatiei este in urcare usoara.
Datoriile externe ale Romaniei si asteptarile pentru o reducere a valutei, vor pune presiune pe leu, dar inbunatatirea atragerii de fonduri europene si investitiile straine directe pot aprecia moneda nationala. Astfel analistii grupul Erste sunt de parere ca leul se va ranzactiona intre 4,4 si 4,7 lei pe euro in acest an, iar capacitatea Ministerului de Finante de a accesa pietele internationale pentru refinantarea datoriilor externe ajunse la maturitate va afecta evolutia monedei.
Perspectiva deprecierii leului, cu impact direct asupra puterii de cumparare a populatiei si creditelor neperformante din sectorul bancar, precum si o eventuala inflatie mai ridicata, lasa foarte putin spatiu de manevra Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru relaxarea politicii monetare si sprijinirea economiei, se arata in raport.
Analistii bancii se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 5,25%, fiind posibila, insa, si o crestere a ratei cheie.
Singura salvare,singurul element de mentinere al economiei romanesti, nu le gasesc nicaieri decit in accesarea corecta a fondurilor structurale europene.Se vede de undeva o alta forma de finantare?
Comentariile sunt închise.