Tot mai multe asemănări între Ceauşescu 1989 şi Ponta 2014. Au trimis studenţii intempestiv în vacanţă, anulând câte două zile de cursuri. Au agitat ameninţarea cu ruperea Transilvaniei şi a Banatului. Au anunţat măriri de pensii, salarii, ajutoare sociale, indemnizaţii pentru mame etc. Au folosit televiziunile (TVR atunci, Antena 3, România TV, TVR acum) pentru diversiuni mizerabile şi calomnii scandaloase. I-au decretat pe opozanţi (mai puţini atunci, mai mulţi acum) „duşmani ai poporului”, vânduţi unor interese străine. I-au prezentat pe românii din diaspora ca pe agenţi ai Răului, care nu mai reprezintă România. Pentru a înăbuşi protestele, au organizat contramanifestaţii.
Şi Ceauşescu tot două zile a retezat din programul facultăţilor, în 1989, ca să disperseze studenţimea din marile centre universitare!
Ţin minte ca azi: trebuia să luăm vacanţă vineri, 22 decembrie, după cursuri. Urma să plec spre Târgu-Jiu cu acceleratul de 16.20. Ai mei, în Brădicenii Gorjului, amânaseră tăierea porcului până pe 23, „ca să vină băiatu’ de la Bucureşti”.
Dar, surpriză: miercuri, 20 decembrie, toţi profesorii cu care aveam ore ne-au transmis un mesaj de la Rectorat. Ni se punea în vedere că e ultima zi de cursuri, că joi şi vineri vor fi zile libere, dar şi că studenţii din provincie am face bine să plecăm din Bucureşti cât mai repede, pentru că seara, la ora 19.00, se închid căminele.
Eram student la Politehnică (facultatea TCM), în anul 2. Am aflat ulterior că măsura s-a aplicat în toate universităţile din România. Am făcut imediat legătura cu evenimentele de la Timişoara, despre care aflam, pe ascuns, la Radio Europa Liberă, dar în legătură cu care Ceauşescu însuşi ridicase tensiunea prin comunicatul grav transmis la Televiziunea Română pe 17 decembrie, seara, înainte de a pleca în Iran (avea să revină pe 20 decembrie, după-amiază). În plus, toaletele facultăţii erau pline de fluturaşi cu „Jos dictatorul!”, „Jos cizmarul!” sau „Ceauşescu criminal”.
Atunci m-am bucurat că ajung acasă cu două zile mai devreme, că devansez tăierea porcului (avea să se întâmple pe 22, iar la scurt timp după pomana porcului am aflat despre fuga celor două genii).
Ce s-a întâmplat mai departe e o altă poveste, pe care o voi aşeza într-o carte. Probabil, într-un roman.
Am rememorat acele zile pentru că ele au un element comun cu perioada actuală: disperarea unui politician cu putere de decizie de a-i împrăştia pe studenţi din marile oraşe, obligându-i la vacanţe politice!