An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, un moment special îi bucură deopotrivă pe cei mici şi pe cei mari: împodobirea bradului. Luminiţele colorate, ghirlandele, clopoţeii şi globuri strălucitoare, agăţate de cetina verde aduc atmosfera Crăciunului în casă. V-aţi întrebat însă, vreodată, cine face toate aceste podoabe? Dacă vorbim de globuleţe, o fabrică există chiar la Cluj. Înfiinţată în urmă cu 20 de ani ca o mică afacere de familie, ProdGlob produce acum 800.000 de globuleţe pe an. „Totul a început ca o joacă”, povestesc soţii Turcu. „O remarcă făcută de nemţi – că românii sunt neserioşi, că nu ştiu să se ţină de ceea ce fac şi ceea ce promit – m-a ambiţionat să demonstrez că putem face şi noi ceva bun”, a povestit Mihaela Turcu într-un interviu acordat Gândul.
La fabrica de globuri din Cluj se lucrează „la foc continuu”. Doar câteva ceasuri şi ultima comandă din an este onorată. „Mâine, gata, depunem armele”, glumeşte Mihaela Turcu. Este Sales Manager al ProdGlob, companie înfiinţată alături de soţul ei, Gheorghe, în anul 1994. La început însă, a făcut de toate pentru a pune lucrurile la punct. După mai multe încercări de afaceri eşuate, cei doi clujeni au găsit „portiţa” pentru un business de succes. Aşa se face că, luna aceasta, compania lor împlineşte 20 ani de existenţă.
„Totul a început ca o joacă. A fost o idee, o încercare, la început, să vedem ce înseamnă asta. Nu am avut nicio pregătire specială pentru această meserie şi nici nu am avut înainte activitate în domeniu, dar am spus totuşi ‘hai să vedem ce iese’”, a povestit Mihaela Turcu într-un interviu acordat gândul.
„Din ’90 şi până în ’94, au fost mai multe încercări de afaceri, dar nu au funcţionat. Asta însă a fost ocazia… aşa a fost să fie. A fost o oportunitate de moment şi, atunci când am început-o, nici noi nu am crezut că vom ajunge la 20 de ani sau că vom rămâne la aceeaşi activitate o perioadă atât de îndelungată de timp. Am început cu un om, o pictoriţă… Eu cu soţul meu şi încă un prieten ne-am apucat să pictăm, să colorăm… ce puteam face fiecare, iar pictoriţa ni s-a alăturat pentru că trebuia totuşi un om specializat la aşa ceva. Am zis să facem câteva sute de globuleţe, pe care să le vindem în ţară. Dar ne-am dat seama că era foarte târziu în noiembrie, decembrie. Ca să ieşi pe piaţă trebuie mai întâi să participi la contractările de la marile târguri de profil…”, a mai spus ea.
Prima lecţie învăţată, aşadar. A urmat vizita la Frankfurt, unde, după un prim impuls de a renunţa, o remarcă a germanilor i-a împins, de fapt, pe soţii Turcu să meargă mai departe.
„Am mers la Frankfurt, la un târg, unde într-o zi de vizită am învăţat mai mult decât în 10 ani de şcoală”, îşi aminteşte femeia. „A fost un şoc pentru noi, pentru că am văzut ce industrie există în acest domeniu, ce calitate se oferă… Atunci ne-am gândit că poate ar trebui totuşi să renunţăm, că nu are rost, că e concurenţa… că suntem cu 100 de ani în urmă şi nu avem ce căuta acolo. Totuşi, o remarcă făcută de nemţi, aceea că ‘românii sunt neserioşi, că nu ştiu să se ţină de ceea ce fac şi ceea ce promit’, m-a ambiţionat să demonstrez că putem face şi noi ceva bun şi că suntem serioşi. Germanii nu au încredere aşa uşor în oricine. Desigur, dacă ulterior le demonstrezi că au de ce să te respecte şi le-ai intrat în graţii, colaborezi foarte bine şi uşor cu ei. Sunt foarte corecţi şi te ajută. Dar atunci exista o părere destul de proastă despre români în general, nu neapărat despre noi”, a adăugat Mihaela.
Şi au demonstrat. Germanii le sunt acum clienţi. Şi nu doar ei: la fel şi americanii, francezii, polonezii, belgienii, italienii sau austriecii. După două decenii de activitate, micul atelier s-a transformat într-o adevărată fabrică: cei 34 de angajaţi pe care firma îi are acum produc în fiecare an nu mai puţin de 800.000 de globuleţe. Dintre acestea, aproape 85% merg către export, la preţuri de fabrică cuprinse între 0,85 şi 15 euro.
Totul se realizează pe baza unor comenzi prealabile, pe care clienţii din străinătate le fac, de obicei, chiar şi cu 12 luni înainte: „În luna mai deja am primit comenzi pentru anul 2015 de la piaţa externă. Piaţa românească nu e chiar aşa… abia îşi adună globurile pentru acum. Piaţa românească este foarte bună, dar nu este organizată”, a afirmat Mihaela Turcu.
Globuleţe pentru români vs globuleţe pentru americani
Fabrica din Cluj are acum în portofoliul său 3.000 de modele de globuri. Nu sunt reproduse însă toate anual, mai ales că există o „modă” şi în acest domeniu. În plus, gusturile românilor în materie de decoraţiuni de Crăciun diferă de cel al altor europeni şi cu atât mai mult de cel al americanilor.
„An de an se mai schimbă modelele, culorile, formele. Se mai repetă, sigur, şi unele dintre cele din anul precedent, întotdeauna cele de top, dar aducem mereu şi ceva nou”, a explicat Mihaela Turcu. „Sunt diferenţe şi între ţări, şi între culturi. De la America la Europa diferă foarte mult modelele alese, dar chiar şi între ţările de pe continentul nostru există diferenţă. De exemplu, românii preferă globurile pictate cu scene de iarnă – cu Moş Crăciun, cu piesaje, cu copii la săniuş etc. Pe de altă parte, în SUA se caută globurile cu forme geometrice, fulgi sau forme abstracte”, a subliniat ea.
Au exista chiar şi cereri mai „speciale”: „Am făcut globuleţe şi cu pietre Swarovski pentru extern, am făcut şi cu dantelă pictată, cu dantelă aplicată, avem şi modele cu flori aplicate – flori tot de noi confecţionate, din sticlă, de exemplu -, avem globuri cu doi pereţi, pictate pe două feţe…”, a spus clujeanca.
Pentru ca decoraţiunile să ajungă însă în forma lor finală, e nevoie de multă muncă, de respectarea unor etape în care calitatea primează: „Mai întâi, începem prin a porţiona sticla la flacără, apoi se suflă globul, tot la flacără, se argintează la interior cu o soluţie care îi oferă o luminozitate aparte, se colorează, i se dă o culoare de fond şi abia apoi ajunge către pictură”, a povestit antreprenoarea. „Acestea sunt fazele de început, foarte importante, pentru că dacă nu iese bine stratul de argint, produsul respectiv se dă la o parte; dacă nu iese bine culoarea de fond, de asemenea, se dă la o parte, pentru că ţinem la o anumită calitate. După aceea se finisează, se pune căpăcelul, se ambalează în cutii, în baxuri şi abia apoi sunt livrate. E un drum destul de lung”, a adăugat ea.
„Puţini oameni foarte buni fac mai mult decât mai mulţi oameni medii”
Tot pentru a nu face rabat de la calitate, soţii Turcu spun că au ales să lucreze cu mai puţini oameni. Poate părea paradoxal pentru unii, însă totul a fost „testat”.
„Acum, 34 de persoane lucrează la fabrică. Am avut şi 55 de angajaţi în urmă cu câţiva ani, însă am revenit la 34, pentru că ne-am axat pe calitate şi pe obiecte de înaltă clasă, iar acolo trebuie mână specializată şi foarte atentă, cu multă răbdare”, a spus Mihaela. „E mai productiv să lucrezi cu mai puţine persoane. Puţini oameni foarte buni fac mai mult decât mai mulţi oameni medii”, a continuat ea.
În plus, nici dacă ar vrea să se extindă nu ar putea. Asta pentru că nu există mână de lucru calificată pentru aşa ceva, dar nici tineri care să vrea să înveţe să lucreze în acest domeniu.
„Comenzile sunt mai multe decât pot să fac. Întotdeauna am comenzi peste puteri, dar nu am cu cine să le fac. Am dat anunţuri peste anunţuri, dar nu am personal calificat. Este o meserie prea migăloasă pentru tineri, necesită doi ani de pregătire, iar tinerii nu mai au răbdare să aştepte să-şi câştige banii după doi ani, ei vor pe loc”, a explicat Mihaela Turcu. „Acum, angajaţii pe care îi avem la fabrică sunt persoane care au talent, care au şcoala de meserii, dar sunt şi care au învăţat totul la locul de muncă, în tinereţe. Sunt destul de multe persoane mai în vârstă, media este către 50 de ani. Avem 18 pictoriţe foarte bine pregătite şi cu mult talent”, a completat ea
În afacere li s-a alăturat totuşi un tânăr: fiul soţilor Turcu, Mihai. Cât priveşţe concurenţa pe piaţă, ea nu există, spune Mihaela. Nu pentru că nu ar exista şi alţi producători de ornamente de Crăciun, ci pentru că nu îi consideră „adversari”: „Mai sunt şi alţii care fac ce facem noi, dar nu sunt concureţi. Sunt prieteni, sunt colaboratori, nu sunt concurenţii noştri. E loc pentru fiecare, numai să vrei să colaborezi”, susţine ea.
Pare să fie un motto bun, cel după care se ghidează soţii Turcu. În cele din urmă, vechimea şi succesul fabricii de globuleţe de la Cluj nu pot fi contestate.
Acum, când decoraţiunile produse aici sunt deja în casele românilor sau „peste mări şi ţări”, Mihaela şi Gheorghe Turcu şi cei peste 30 de angajaţi din mâinile cărora ies ornamentele strălucitoare îşi trag răsuflarea: „Noi lucrăm din ianuarie până în decembrie, tot anul. Acum ne luăm vacanţă… Cum toată lumea e în concediu vara, noi suntem iarna”.
sursa: gandul.info