Băiatul vesel de la CJ, Dragoş Petruţ Bârlădeanu, cel care lătra precum câinii la lună în campania electorală, pe uliţele comunei Vidra, despre vânzarea „pe bani grei a copiilor din România şi Vrancea” de către primarul Sibiului, Iohannis, a condus ultima şedinţă de Consiliu Judeţean. Adică, a citit cu cuvintele lui de pe foile pe care i le-a pus în faţă aparatul tehnic, proiecte de hotărâri iniţiate de lotrul Marian Oprişan, cu dosar penal (DNA) trimis de 8 (opt) ani în judecată, cu 33 de amânări.

Ce i-a pus lotrul în faţă lui Dragoş Petruţ Bârlădeanu? Hotărâri diverse, unele de strictă necesitate, altele – apă de ploaie, şi o „Strategie de Dezvoltare Integrată a Judeţului Vrancea 2014-2020″Adică o strategie de vânat bani europeni în următorul exerciţiu financiar aşa cum îi place lotrului şi camarilei sale: proiecte cu mult ciment, mult de construit şi mult de furat, până intră în insolvenţă firmele care au câştigat contractele de execuţie. Şi, evident, proiecte cu multă dezbatere, din acelea pentru care prima activitate din proiect o constituie, cităm, „1. Contractarea unei firme de consultanță în domeniul economic, care să elaboreze studiul”.  Multă analiză, chestionare, sondaje, întâlniri, mese rotunde, schimb de informaţii inter-instituţionale, frecat menta şi focus grupuri care să ne spună ceea ce ştim deja: că economia judeţului e la pământ, ce era de furat s-a cam furat şi că în general n-ar fi rău să fie bine.
Miliardele de tone de ciment, asfalt, ţeavă şi fier beton prognozate de staţiile de epurare, reţelele de canalizare, alimentările cu apă şi reabilitările de drumuri din „Strategia de Dezvoltare Integrată a Judeţului Vrancea 2014-2020″ (pe care o puteti consulta in toata splendoarea aici: (Judetul Vrancea – Strategie) ar trebui, în ultimă instanţă, să-i încurajeze şi pe investitori să dea un nou imbold economiei vrâncene. Mai ales că li se pregăteşte şi un pachet promoţional de studii absolut necesare plasării banilor lor proprii şi personali, sau împrumutaţi din bănci, în feuda lui Oprişan şi a camarilei sale.

Furtul din bani publici, dacă se va mai pomeni pe aceste meleaguri în domnia lui Iohannis, va fi posibil doar după criterii riguros planificate: se va şti în orice moment, pe grafic, de unde şi ce se poate fura, ca urmare a „Planului de Acțiune concertat al actorilor privind investițiile în infrastructură„, „Evaluării potenţialului economic şi logistic al zonelor neutilizate „, „Adoptării unui sistem geografic informațional pentru gestionarea bazelor de date cu caracter teritorial„, „Realizării unui plan integrat de dezvoltare spațială„, „Realizării Planului de regenerare a teritoriului”, „Realizării Planului de Mobilitate al teritoriului„, „Realizării planului de modernizare a drumurilor comunale, județene și corelarea cu infrastructura rutieră și feroviară națională„.

Investitorii în Vrancea sunt bineveniţi, mai ales că după aflarea rezultatelor alegerilor din 16 noiembrie, lotrul Oprişan însuşi a dat un semnal important, prin mesajul de felicitare adresat noului preşedinte: „Îl felicit pe președintele ales al României, Klaus Werner Iohannis și îi doresc succes. Am însă speranța că, odată cu învestirea sa în funcție, va veni cu investitorii străini pe care i-a promis. Noi suntem aici. Nu plecăm nicăieri! Îi așteptăm și le oferim teren gratis… îi scutim inclusiv de taxele și impozitele locale! Așteptăm cu interes să îi aducă acasă și pe toți vrâncenii noștri dragi care sunt plecați la muncă în străinătate… Până la sosirea investitorilor avem obligația să continuăm ceea ce am început, în același respect față de țară și cu aceeași dragoste față de Vrancea. Este singura noastră cale, căci viitorul este al copiilor noștri!“.
Bine te-ai gândit, coane’ ! Bine zis că viitorul este al copiilor noştri. De-al nostru, ai avut tu grijă… Ia să vedem cum stăm, cu documente, să nu zici că nu lucrăm cu materialul clientului.

Cităm din analiza SWOT a „Strategiei de Dezvoltare Integrată a Judeţului Vrancea 2014-2020″, capitolul Ameninţări:

-migraţia populaţiei către alte județe sau alte țări;
-migrația personalului calificat și a tinerilor eminenți;
-evoluţie negativă a indicatorilor demografici;
-migrarea populației în afara județului Vrancea, din cauza ofertei scăzute de locuri de muncă;
-rata crescută a persoanelor fără formare profesională;
-gradul ridicat al îmbătrânirii populaţiei;
-creșterea ratei șomerilor din cauza automatizării proceselor din cadrul fabricilor;
-falimentarea anumitor întreprinderi datorită competivității naționale ridicate.
-capacitate limitată de absorbţie la nivel local a fondurilor europene
-starea precară a multora dintre circulațiile rutiere ale județului: – 987 km de drumuri nemodernizate;
-inexistența în județ a vreunui pol supraregional sau național definit prin Conceptul Strategic Național al Dezvoltării Spațiale, poate constitui o amenințare în dezvoltarea județului, prin eliminarea acestuia de pe lista de priorități în investiție, dar și prin interesul scăzut al investitorilor.

Coane’ Oprişan, lotrule,

şi noi ni-i dorim acasă pe vrâncenii plecaţi pentru un rost mai bun în străinătate, în Spania, Italia, Anglia, în lumea largă. Atât de mult, încât avem la tine o propunere concretă. Ia convoacă tu o şedinţă de Consiliu Judeţean extraordinară, taie sutele de mii de euro de paranghelii pentru Revelion, că nu ai ce sărbători – ai pierdut alegerile şi te vom huidui mai cu poftă anul acesta, dacă te urci pe scenă – şi pune rapid banii ca şi cofinaţare pentru unu-două proiecte pe PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013, că mai sunt linii de finanţare active sau care se vor deschide în curândŞi, oferă ceva concret vrâncenilor tăi dragi.
După lecturarea acestui grandios document care planifică în amănunt dezvoltarea judeţului nostru până în anul 2020, avem câteva concluzii proprii, câteva sugestii şi o reclamaţie. Să le luăm pe rând:
 trimiteţi la şcoală cateva sute de manageri de proiect, că sunt gârlă programe pe POSDRU, şi învăţaţi să scrieţi proiecte de succes. Bani europeni vor fi, gândiţi mai mult şi ajutaţi efectiv judeţul ăsta să iasă la liman. E faină practica cu firmele la care vă proptiţi camarila de partid când externalizaţi managementul de proiect, dar proştii rămân aşa cum îi trimiteţi, iau leafa şi nu învaţă nimic. Nu trebuie să ne prindă şi 2020 cu acelaşi puncte slabe şi ameninţări în strategie.
– este foarte bine că aţi făcut un inventar al studiilor de fezabilitate pe care le aveţi deja în Consiliul Judeţean şi la nivelul primăriilor, cu privire la diverse obiective de investiţii, absolut necesare. Vă lăudaţi cu ele de câteva legislaturi, le auzim ca promisiuni de vreo 5(cinci) campanii electorale. Atenţie la reactualizări, nu vă puneţi pe furat şi nu le faceţi din nou, dacă le aveţi deja. Luaţi legătura cu firmele care vi le-au făcut, negociaţi şi reactualizaţi-le, unde se poate, că nu s-au mutat din loc nici localităţile, nici dealurile, nici căminele culturale, etc. Nu vă repeziţi ca porcii la banii publici, că sunt ai noştri, voi doar îi gestionaţi.
– gândiţi şi nişte formule prin care să ajutaţi efectiv mediul de afaceri. Sperăm că parcul industrial planificat în „Strategia de Dezvoltare Integrată a Judeţului Vrancea 2014-2020″ nu sfârşeşte într-o golănie cu teren pe care se pun panouri solare, şi aia e toată industria.
 reclamaţie: Comuna Tătăranu, unde vreţi să înființaţi o rețea publică de canalizare cu stație de epurare, se numeşte Tătăranu, şi nu Tătănaru, aşa cum aţi scris voi în fişa de proiect.
Suntem cu ochii pe voi!

PS: Delatorii nostri ar putea interpreta ca aceasta investigatie media se comporta ca proces de intentie, speram sa ne inselam noi si administratia vranceana sa-si revina din metehnele pentru care se da cu subsemnatul la DNA, dar practicile anterioare contrazic.

 

Sursa: gheriladevrancea.ro