Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, cere iertare tuturor credincioşilor „cu multă durere în suflet” pentru „tulburarea” produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala creştină. În acest context, PF Daniel spune că se roagă la Maica Domnului să-i lumineze şi să-i ajute pe toţi „slujitorii Bisericii lui Hristos şi pe toţi credincioşii”, conform digi24.ro

„Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină. Întrucât peste câteva zile începe perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1 – 14 august), când fiecare creştin ortodox se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la propriile sale păcate sau greşeli, cerând, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se împărtăşi mai des cu Sfânta Euharistie, este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”, afirmă Patriarhul Daniel într-un comunicat intitulat „Îndemn la rugăciune, disciplină şi unitate bisericească”.

PF Daniel spune că se roagă la Maica Domnului să-i lumineze şi să-i ajute pe toţi „slujitorii Bisericii lui Hristos şi pe toţi credincioşii”, „spre a dobândi pace, bucurie şi binecuvântare de la Dumnezeu, în familie, în parohie şi în societate”.

Potrivit comunicatului citat, în 27 şi 28 iulie la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul României, în cadrul căreia au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi.

În acest sens, s-a constatat că atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor. În această privinţă a fost prezentată şi legislaţia bisericească în domeniul respectiv din unele Biserici Ortodoxe surori.

Propunerile Comisiei pentru statut şi regulamente de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 17 şi 18 august 2017, când a fost deja convocat şi Sinodul Permanent.

„Preocupată de tulburarea şi întristarea produse în Biserică de acuzaţiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala creştină, Comisia pentru statut şi regulamente, în baza Sfintelor Canoane şi a practicii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, a evidenţiat următoarele principii după care trebuie să se călăuzează slujitorii bisericii: disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii care este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi; sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului; îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească”, se mai arată în comunicatul citat.

În ultima perioadă, clerici ai Bisericii sunt implicaţi în mai multe scandaluri sexuale.

Astfel, preotul Cristian Pomohaci, din judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

Vineri, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie caterisit. Decizia este definitivă şi executorie, dar poate fi atacată în termen de 15 zile la mitropolitul Ardealului.

Un alt scandal este cel al episcopului Huşilor, Corneliu Bălgrădean, care a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huşi să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, „până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod când se va aborda acest subiect”.

Cel mai recent caz este cel al stareţului mănăstirii Prislop, din judeţul Maramureş, care este acuzat că a purtat discuţii cu tentă sexuală cu un fost student la Teologie. Fostul student a făcut publică, pe internet, o discuţie cu stareţul Celestin. Înregistrările au ajuns în atenţia Episcopiei Maramureşului şi Satmarului, care a decis ca preotul Celestin să fie eliberat din funcţia de stareţ al mănăstirii şi să fie mutat. Părintele Celestin susţine însă ca are probe care îl vor ajuta să îşi dovedească nevinovăţia în instanţă.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Mânăstirea Căldăruşani, unde preotul Laurenţiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la mănăstire, şi părintele Petroniu au fost implicaţi într-un scandal sexual. Într-o înregistrare video, preotul Laurenţiu Andreescu apărea în pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un băiat căruia biserica îi oferise cazare la mânăstire. Conform spuselor tânărului, el a întreţinut relaţii sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci şi cu părintele Petroniu, iar pe alţi călugări care îi făceau avansuri sexuale a trebuit să îi refuze din lipsă de timp.