Guvernul german intenționează să să lupte împotriva atribuirii abuzive de ajutoare sociale imigranților din România și Bulgaria, informează postul de televiziune pan-european EuroNews.
Germania se confruntă cu serioase probleme după ce, din 2011, au sosit pe teritoriul său peste 150.000 de români şi bulgari. Pentru imigranţi însă, exilul german reprezintă o mare oportunitate. Întrebaţi dacă îşi pot asigura cele necesare traiului, unii expatriaţi afirmă că în Germania ‘există locuri de muncă, există de toate’, chiar dacă nu toţi şi-au găsit până în prezent unde să muncească, astfel încât sunt obligaţi să trăiască numai din ajutorul pentru copii. Atunci când infrastructura socială – locuinţe, spitale, şcoli – nu mai poate face faţă, se ivesc şi problemele cu gazdele lor.
Specialiştii susţin că actualele metode de integrare nu sunt utile pentru acei imigranţi care au o familie numeroasă, măsurile fiind destinate pentru inserţia individuală. Pentru a calma spiritele, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich (foto), a promis să lupte împotriva atribuirii abuzive de ajutoare sociale şi nu exclude să sesizeze Uniunea Europeană în acest dosar.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a arătat, miercuri, la întâlnirea cu ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas Von Mettenheim, că acordă o atenţie deosebită comunităţilor de români din afara graniţelor şi şi-a exprimat sprijinul permanent, nu numai din perspectiva drepturilor privind accesul pe piaţa muncii, ci şi din cea a aspectelor legate de securitatea socială şi asigurările de sănătate.
Oficialul român a subliniat importanţa dezvoltării unei colaborări atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul administraţiilor locale din cele două state, pentru a putea maximiza procesul de integrare a cetăţenilor români în Germania. De asemenea, a făcut referire la lansarea unui program de reîntoarcere în România a forţei de muncă înalt calificate.
Cristian David a prezentat, de asemenea, direcţiile de acţiune din mandatul său, explicând rolul de coordonare în legătură cu problematica românilor de pretutindeni, care acoperă domenii de activitate aflate în gestionarea mai multor ministere, informează MAE.
La întâlnirea dintre cei doi oficiali, Andreas Von Mettenheim a asigurat partea română de tot sprijinul, atât pentru integrarea românilor aflaţi în acest moment pe teritoriul ţării sale, cât şi pentru cetăţenii români care vor dori în viitor să se stabilească în Germania. În context, ambasadorul german a propus sprijinul părţii germane în domeniul consular.
Oficialul german a afirmat că libertatea de mişcare reprezintă un drept fundamental, accentuând faptul că statul german va liberaliza complet piaţa forţei de muncă, începând cu 1 ianuarie 2014. Totodată, a ţinut să transmită faptul că problemele privind integrarea unor comunităţi sunt tratate la nivel local – nivelul care se află cel mai aproape de cetăţean.