Trei oameni au murit într-o singură săptămână, de la sfârșitul lunii iunie, într-un spital din Iași, Sf. Spiridon, de pe urma unor infecții nosocomiale. Drept urmare, se va da cu mai mult clor – un dezinfectant folosit la începutul secolului XX – a spus unul din directorii spitalului. Sigur că există, în secolul XXI, substanțe mult mai eficiente, dar spitalul din Iași utiliza produse Hexi Pharma, pe care însă le-a retras.
Nu s-a organizat o nouă licitație.
Știrea, difuzată de Pro Tv, nu a provocat aproape nici o emoție.
Scandalul Hexi Pharma se încheie așa cum anticipam: sistemul criminal din sănătate rezistă.
Dan Condrea a murit și, probabil, parchetul va ajunge la binecunoscuta concluzie: „mortul este de vină”. Românii vor continua să sfârșească cu zile în spitalele de stat. Din când în când presa va face scandal, poate DNA va mai trimite în judecată câte un mogul, dar mecanismul de putere/ șpăgi/ influență rămâne neschimbat.
Îmi pare rău că trebuie să tulbur iluziile multora, dar tânărul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, nu are nici forța, nici viziunea, să schimbe esența sistemului. El nu face decât să încerce să dea o față umană unui mecanism de sorginte comunistă, un fel de „perezstroika” și „glaznost” în sistemul medical de stat din România.
Așa cum a eșuat Gorbaciov, așa și proiectul lui Voiculescu, de a schimba „criteriile de numire” a managerilor de spitale, nu va duce nicăieri.
El nu a reușit să o dea afară nici măcar pe eterna directoare a spitalului de oftalmologie, Monica Pop, deși corpul de control al ministerului Sănătății a confirmat găinăriile semnalate de presă în urmă cu peste o lună.
Am mai auzit și în februarie promisiuni ale guvernului Cioloș de a-i reevalua pe toți managerii companiilor de stat, dar rețeaua pesedistă instalată în 2012 a rămas aproape neatinsă.
Vlad Voiculescu ar fi trebuit să aibă curajul să spună că sistemul medical „gratuit” nu aduce decât moartea. Și, de fapt, nici măcar aceasta nu este gratuită. Contribuabilii români plătesc sume uriașe către sistemul de sănătate, care apoi sunt gestionate fraudulos de către un grup de „manageri” cu spate politic. Se fură de peste tot: după scandalul dezinfectanților, îl avem acum pe cel al reactivilor folosiți la analize, vânduți către spitalele de stat la prețuri umflate cu 300%.
De jaful de la spitalul județean din Mehedinți, care la presiunea baronului PSD Adrian Duicu achiziționa echipamente scumpe și nefuncționale, văd că s-a uitat deja. În plus, mai fiecare pacient care ajunge în malaxorul sistemului scoate din buzunar bani pentru așa numitele plăți informale.
Studiile europene arată că românii plătesc printre cele mai mari sume informale către medici și asistente.
Ministerul Sănătății nu este capabil nici măcar să îi determine pe șefii spitalelor să raporteze corect decesele cauzate de infecțiile nosocomiale, iar în consecință nu există un proiect de reducere a acestora. Un jurnalist scria recent că, potrivit medicilor de la spitalul Sf. Pantelimon din București, rata infecțiilor „merge spre 40%” în weekend, la acest spital.
Ministrul Voiculescu și guvernul Cioloș nu îndrăznesc însă să se atingă de acest sistem pentru că deasupra lor se află noul USL, fără Ponta, ci cu Liviu Dragnea și Klaus Iohannis în frunte. Așa se explică și menținerea în funcție a lui Raed Arafat, în pofida raportului devastator al Corpului de Control și a minciunilor spuse de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Înțelegerea care se întrevede, ca Dacian Cioloș să rămână premier după alegerile parlamentare, cu sprijinul PSD și PNL, garantează de fapt imunitatea marilor moguli din sănătate.
Mici schimbări cosmetice, făcute de miniștri simpatici, nu vor reduce numărul celor morți cu zile în sistemul medical de stat.
În acest sistem trebuie să se intre cu buldozerul, iertați-mi limbajul dur.
Cuvintele „stat” și „gratuit” înseamnă de fapt moarte.
Este nevoie de niște politicieni curajoși (mai există așa ceva?) care să le explice românilor această realitate și care să nu se teamă de linșajul mediatic care va urma. Este nevoie de spargerea monopolurilor de partid și de stat, chiar dacă dr. Raed Arafat și structurile mafiote din spatele său vor amenința că scot iar oamenii în stradă.
Românii și-au schimbat însă percepția față spitalele de stat – doar 35% mai au încredere în ele, în timp ce două treimi au încredere în sistemul privat de sănătate – și, din păcate, a fost nevoie de drame precum cea de la Colectiv pentru a ieși de sub influența propagandei antenelor.
Repet ceea ce am mai scris: fiecare zi în care menținem sistemul criminal de stat din sănătate se contabilizează în vieți omenești.
sursa: contributors.ro