Someri

Aproximativ 441.000 de tineri români sunt șomeri, nu sunt încadrați într-un sistem educativ sau într-un program de training, dar numai aproape 79.000 dintre aceștia sunt înregistrați la agențiile de ocupare a forței de muncă, au arătat miercuri organizatorii conferinței naționale „Generația Invizibilă a României – Tinerii NEET”.

Conferința face parte din proiectul Coaliția ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET, transmite Agerpres. Potrivit membrilor acestei coaliții, NEET înseamnă „not in employement, education or training”—persoane care nu sunt angajate, incluse într-un program de educație sau de training. Un tânăr „NEET” poate avea studii superioare sau nu, iar faptul că nu are ocupație este rezultatul mai multor factori sociali.

Coaliția ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET, ce cuprinde 30 de organizații, își propune, printre altele, să urmărească evoluția politicilor publice care au ca beneficiari tinerii și asumarea rolului de consultant în negocierea acestor politici.

Proiectul „Coaliția ONG pentru drepturile tinerilor NEET” a fost prezentat în cadrul conferinței ce a avut loc la Casa Universitarilor din Capitală.
Organizatorii conferinței au prezentat câteva cifre referitoare la situația tinerilor în România. Astfel, au spus ei, în 2014 — 17% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani erau în situații „NEET”, față de 12,5% media europeană.
Pentru categoria de vârstă 25 — 29 de ani, rata tinerilor NEET a crescut la 24,6% în 2014, față de 17,6% în 2007.