Iazul de decantare Valea Şesii este iazul principal de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Exploatarea zăcământului a început în anul 1978, iar producţia de cupru în 1983. Este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. În prezent, suprafaţa iazului este de aproximativ 130 ha, acoperind aproape în totalitate satul Geamăna (comuna Lupşa, jud. Alba), din care au mai rămas câteva case, cu până în 20 de locuitori. Turla bisericii, cea mai înaltă clădire din sat se mai poate vedea iţindu-se din mijlocul iazului. Înaintea începerii exploatării, în Geamăna erau aproximativ 400 de case şi peste 1000 de locuitori. Cromatica acestui loc îl transformă într-un subiect extrem de ofertant din punct de vedere fotografic.

Sursa: zoom.mediafax.ro

Geamăna - Iazul Valea Şesii 1 Geamăna - Iazul Valea Şesii 2 Geamăna - Iazul Valea Şesii 3 Geamăna - Iazul Valea Şesii 4 Geamăna - Iazul Valea Şesii 5 Geamăna - Iazul Valea Şesii 6 Geamăna - Iazul Valea Şesii 7 Geamăna - Iazul Valea Şesii 8 Geamăna - Iazul Valea Şesii 9 Geamăna - Iazul Valea Şesii 10 Geamăna - Iazul Valea Şesii 11 Geamăna - Iazul Valea Şesii 12 Geamăna - Iazul Valea Şesii 13 Geamăna - Iazul Valea Şesii 14 Geamăna - Iazul Valea Şesii 15 Geamăna - Iazul Valea Şesii 16 Geamăna - Iazul Valea Şesii 17 Geamăna - Iazul Valea Şesii 18 Geamăna - Iazul Valea Şesii 19 Geamăna - Iazul Valea Şesii 20 Geamăna - Iazul Valea Şesii 21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto – Dan Tăuţan

 

5 COMENTARII

  1. O mare eroare politico-economica care nu trebuie sa se repete. In marea goana dupa bogatii efemere sacrificam iremediabil mediul, sanatatea, sau viata romanilor. E falsa ideea ca Romania trebuie sa devina bogata exploatand brutal resursele subterane. Ea este bogata. Dar trebuie condusa de alesi in interesul tuturor romanilor.

  2. „In fiecare zi, sunt trimise in lacul Geamana, de la Valea Sesii, 100 de tone de var pentru a neutraliza apele acide. In cazul in care activitatea la Cuprumin s-ar opri, aceasta deversare de var ar trebui sa continue, altfel Geamana ar deveni o adevrata bomba ecologica.

    Apele care spala muntii de steril trebuiesc curatate si acolo e nevoie de o statie de epurare ale carei costuri sunt estimate la 15 milioane de euro. In cazul in care acest lucru nu se intampla, Cuprumin risca sa-si piarda avizul de mediu.

    „Deja pot sa va spun ca am identificat in ceea ce priveste Cupruminul o solutie de finantare prin programul operational sectorial mediu.”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului.”

    Asta se intampla la Geamana. Mai multe lucruri despre afacerea cuprului se spun aici:

    http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-1/afacerea-cuprumin-cum-a-ajuns-toata-productia-in-apartamentul-doamnei-de-cupru-din-voluntari.html

  3. Realizare super a imaginilor. Daca raul tot s-a facut macar sa profitam si sa promovam zona din punct de vedere vizual

  4. Initial pare ca ceea ce postez aii nu are legatura cu imaginile de mai sus , insa e vorba de aceasi lacomie a unor organizatii care nu dau doi bani pe suferinta umana.

Comentariile sunt închise.