BANI

Un document oficial ajuns pe masa de lucru a Ministerului Finantelor semnaleaza ca in Legea bugetului de stat s-a strecurat o eroare care ar putea face Romania sa rateze tinta de deficit bugetar cu cel putin 800 de mlioane de euro.

Problema semnalata Ministerului Finantelor este includerea eronata in lege a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si a Fondului de Contragarantare. Din cauza includerii Fondului de Garantare in Legea Bugetului, cele peste 770 milioane de euro acordate de Fond ca garantie pentru creditele IMM-urilor vor fi considerate ca fiind ajutor de stat. Documentul, semnat de oficialii Fondului de Garantare, mai mentioneaza ca portofoliul de garantii este in crestere. Teoretic, acesta se poate masura chiar in miliarde de euro, deoarece Fondul poate acorda garantii pana la o valoare de 15 ori mai mare decat capitalul fondului, care este de 200 de milioane de euro.

Deficitul bugetar estimat pentru 2013 este de circa 3 miliarde de euro in conditiile unui Produs Intern Brut (PIB) estimat la circa 140 de miliarde de euro. O crestere a deficitului cu un miliard de euro ar face imposibila, practic, atingerea tintei de deficit bugetar, de 2,15% din PIB, asumata de Guvernul Ponta. Fapt de neiertat, mai ales atunci cand se produce ca urmare a unei gafe sau a incompetentei.

Saramet confirma

Controversatul presedinte al Fondului de Garantare, Aurel Saramet, al carui nume figureaza in dosarul „Mita pentru bancheri”, investigat de DNA, ne-a confirmat existenta documentului si riscul ca garantiile sa fie considerate ajutor de stat. „In masura in care se creaza o confuzie intre noi, institutie financiara, cu capital de risc, care se gestioneaza pe principii private si suntem tratati in lege, ca institutie publica, orice garantie devine ajutor de stat”, ne-a spus Saramet. El ne-a confirmat ca documentul a fost trimis la mai multe institutii ale statului. Reporterul „Nasul TV” a aflat ca acesta ar fi fost trimis la cel putin trei institutii ale statului, precum Consiliului Concurentei, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP). Aceasta deoarece prin includerea Fondului de Garantare in Legea Bugetului de Stat se risca declansarea procedurii de infringement pentru distorsionarea pietii financiar – bancare, iar Fondul de Garantare ar putea deveni singura institutie de acest fel din Europa nevoita sa organizeze licitatii internationale chiar si pentru constituirea de depozite bancare.

Update

Urmare dezvaluirilor facute de mass media, Ministerul Finantelor a emis un punct de vedere care dovedeste doar neprofesionalismul acestora si faptul ca presa i-a prins, de fapt „cu pantalonii in vine”. Responsabilii Ministerului se pregatesc, dealtfel, sa indrepte eroarea pe sest, fara ca presa sa prinda de veste. Mai multe amanunte, saptamana viitoare la emisiunea Nasul.

8 COMENTARII

  1. The President of Romania Traian Basescu and the Prime Minister Victor Ponta said they work very hard for Romania! But Romania is on the last place in Europe!
    For them to Work = to Steal

    Cum scapam de Securistii romani si unguri care conduc(Fura) Clujul ?

  2. Gresala ???Sau pusa cu buna stiinta !!!! Daca merge, merge daca nu fie ce o fi !!!!parerea mea .

  3. Hai sa vedem,deseara cine se face vinovat de EROARE.Asa i se spune azi nestiintei,ignorantei,prostiei

    • Cum cine, desigur; Băsescu, Boc, Ungureanu ! Nu pot să doarmă „preacinsiții” guvernanți, pardon, să guverneze din cauza lor. Chiar credeți că nenorociții își vor recunoaște incompetența ? Gâdea deja e legat la 380V să îngroape în nisip rahatul căcărimii uslinoase felixiene .

Comentariile sunt închise.