Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a dat obolul către Guvern. Într-o înţelegere cu premierul Victor Ponta, edilul-şef al Capitalei a cerut votul consilierilor pentru 43 de imobile care urmează să iasă de sub administrarea RA-APPS şi să intre sub administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Se prefigurează o vânzare a caselor de protocol către clienţii guvernamentali la preţuri de zeci de ori mai mici faţă de cele precticate de RA-APPS.

Rapoarte şi expuneri de motive care denaturează realitatea au fost prezentate consilierilor generali pe lista suplimentară a proiectelor de hotărâre privind transmiterea unor imobile din proprietatea privată a statului şi din administrarea Regiei Autonome Administraţia Protocotului de Stat (RA-APPS) în proprietatea publică a municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin Administraţia Fondului Imobiliar. În Expunerea de motive semnată de Sorin Oprescu şi în Raportul de specialitate al Direcţiei de Patrimoniu al Primăriei Capitalei şi al Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) se vorbeşte despre „rezolvarea cu celeritate a cazurilor cu caracter social special ale unor personalităţi ale vieţii politice, dar şi luptători basarabeni pentru cauza naţională, veterani, eroi ai celor două războaie mondiale”. Pe de altă parte, în Raportul Direcţiei de Patrimoniu şi al AFI se menţionează că în Capitală „se înregistrază un mare deficit de locuinţe, luând în considerare ritmul înstrăinărilor către chiriaşi, dar şi restituirile în natură urmare a legilor de reparaţie (…) şi imposibilitatea la nivel local de a soluţiona cereri de atribuire de locuinţe, în special cereri cu caracter social special”. Având în vedere că cele mai multe locuinţe sunt pe Şoseaua Kiseleff, este greu de crezut că vor fi atribuite celor peste 100 de persoane care au dreptul la locuinţe sociale, dar stau sub cerul liber.

În realitate, este vorba despre transmiterea a 43 de imobile de la RA-APPS la CGMB cu tot cu chiriaşi.

Miza transferului este preţul de cumpărare al acestor apartamente şi vile de către actualii locatari, deoarece ar fi de câteva zeci de ori mai redus dacă vor fi cumpărate de la municipalitate.

Proiectul a fost votat doar de comisiile care au preşedinte de la PSD. Alte comisii şi consilieri din opoziţie au refuzat să dea aviz pozitiv proiectului în lipsa listei chiriaşilor, dar majoritatea CGMB l-a votat, crezând că se pricopsesc cu nişte case de protocol.

Chiriaşii Guvernului, ţinuţi la secret

Proiectul de transmitere a imobilelor de la RA-APPS la CGMB nu a fost afişat pe site-ul Primăriei Capitalei, deşi a fost aprobat, din motive lesne de înţeles. Aşa se face că mulţi aleşi locali habar nu aveau ce au votat pentru că nu văzuseră documentaţia care însoţea proiectul. Printre consilierii entuziasmaţi de proiectul de hotărâre se putea auzi cât sunt de încântaţi că se iveşte oportunitatea de a se muta în case de protocol. Cei din comisiile care ştiau despre ce este vorba încercau să-i pondereze, spunându-le că imobilele vor fi preluate cu tot cu chiriaşi. „Ipocriţii ăştia vor să ne fraierească”, spunea un consilier. „Lasă că scăpăm de ei”, spunea un altul, „ce, vor chirii mai mici?!”, replica altcineva. Cea din urmă remarcă a fost însuşită în unanimitate, aşa se face că proiectul de hotărâre a ajuns şi pe mâna jurnaliştilor. După ce entuziasmul a mai trecut, unii consilieri spuneau că „ar fi interesant să aflăm cine sunt chiriaşii imobilelor cedate de către RA-APPS. Chiria la RA-APPS este de 10 ori mai mare decât cea percepută de PMB. Oare aceste imobile or fi ocupate sau urmează a fi repartizate de PMB evacuaţilor?”. Consilierii din comisii susţin că toate tentativele de a afla lista chiriaşilor s-au lovit de un refuz categoric din partea RA-APPS, care ar fi invocat caracterul personal al celor care locuiesc în imobilele de protocol. De fapt, prin acest transfer se urmăreşte facilitarea cumpărării acestor locuinţe la preţuri mult mai mici de către actualii chiriaşi.

Se pare că pe lista persoanelor care locuiesc în casele de protocol care vor fi transmise CGMB se află doar apropiaţi şi fani ai lui Victor Ponta, deoarece imobilele în care stau fără drept Mircea Geoană sau „ziariştii” de la Antena 3 nu apar în documente.

Istoria se repetă

În 1996, în ultimele zile ale guvernului social-democrat, s-a produs acelaşi tip de transfer al locuinţelor. Toţi chiariaşii de atunci şi-au cerut în instanţă dreptul de a cumpăra imobilele de protocol în care stătuseră cu chirie. Unii au reuşit, alţii nu. Printre favoriţii Justiţiei din 1996 s-a aflat şi Antonie Iorgovan, a cărei soţie era judecător, deci direct interesată de cauză. Printre ghinionişti, s-a numărat avocatul Nicolae Teodorescu, cel care l-a „apărat” pe Nicolae Ceauşescu în parodia de proces din 1989.

Adresele de „protocol”

Cele 43 de imobile sunt amplasate în mare parte în sectorul 1 al Capitalei sau în zone centrale, cum ar fi Şoseaua Kiseleff, Bdul Magheru, Nicolae Bălcescu, Batiştei, strada Frumoasă, Aurel Vlaicu, Bdul Aviatorilor sau zona Dorobanţi. Cele mai mici, dar şi mai puţine, sunt apartamente cu două camere, dar sunt şi vile întregi cu şapte sau opt camere, plus garaje sau camere de serviciu. Suprafeţele locative variază între 42 mp şi 327,57 mp (vilă cu 8 camere şi garaj din strada Eugen Lovinescu, fostă Emile Zola, sector 1).

sursa puterea.ro