geopolitica

Pentru că iată, Anul Nou stă să inceapă, iar noi, la gura sobei, cu burta plină de sarmale și cozonaci, ne îngrijorăm pentru ziua de mâine, e numai potrivit momentul să privim in bula de cristal, să aflăm ce ne rezervă anul 2017, în lumea noastră mondială… Dar nu ma intrebați de bani si de noroc in dragoste, pentru așa ceva, ati gresit rubrica. Aici vorbim de politica!

După mulți ani în care Occidentul a avut parte de lideri slabi, timizi (ca sa nu zicem pe de-a dreptul, imbecili), prea atenți să nu calce pe ouă, gata să se uite în altă parte atunci când elefantul e în mijlocul sufrageriei și sparge bibelourile, gata să numească albul negru și negrul alb, femeia bărbat și bărbatul femeie, e timpul pentru o nouă generație. Trump a fost doar începutul sfarsitului pentru corectitudinea politică, iar unda seismica cu epicentrul la Casa Albă se va simți și în Vestul Europei și Canada. Așadar:

1. În buricul pământului, America, “The Donald” va continua să răstoarne mesele jucatorilor de poker și să redefinească felul în care se practică politica internațională. Omul e înainte de toate, business man și show man, asa ca dacă până să fie numit oficial președinte a zgaltait establishmentul republican, apoi democrat, și presa mainstream, țineți-va bine, regulile jocului se vor schimba mult! “Semne bune anul are”: acceptând felicitări de la președintele Taiwanului, Trump arată pisica Chinei, amintindu-i in treacăt că forța ei economică constă în principal in a avea mână de lucru ieftină și disciplinată. Arătându-se fără jenă admirator al lui Putin, Trump pune pilonii unui viitor pod transatlantic si transpacific, o alianță de neimaginat în trecut, între o America conservatoare și o Rusie autoritară, care va prinde Europa la mijloc, precum chifteaua la sandwich. Noua alianță ruso- americană va fi mult mai puțin îngăduitoare cu emigrația islamică și va reduce NATO la un nivel decorativ. Împreună, Rusia și America vor termina cu ISIS și vor lansa un plan de reconstrucție a Siriei cu binecuvântarea Israelului (un fel de Plan Marshall al Orientului Apropiat). ONU își va pierde tot mai mult influența. (ce, nu merită?). Va las să ghiciți ce va face prețul petrolului în acest caz. Dacă nu știți, citiți punctul 4.

2. Lipsită de sprijinul ideologic de la Casa Albă, și de banii care veneau de la unii filantropi nord americani (vezi punctul 5), liderii Europeni neo-marxiști, prea politic corecți și prea toleranți cu invazia islamică, își vor pierde sprijinul populatiei (pe care au tradat-o), iar la putere vor ajunge lideri de dreapta precum Marine Le Pen și Frontul național, Frauke Petri și Alianța pentru Germania în locul depasitei Angela Merkel, sau Geert Wilders în Olanda. Dacă va întrebați când scăpam de Juncker, trebuie să mai aveți un pic de răbdare până în 2019. Dar dacă își pierde aliații de prin guvernele europene, se va cameleoniza și el.

3. Surpriza anului va fi la Vatican, unde urmasul lui Marx, Papa Francisc, omul care i-ar fi putut converti pe Ceaușescu și Mao la doctrina sa (care orice, numai creștinism nu este), va fi înlăturat de la putere, după ce și-a bătut joc sistematic de dogmele tradiționale. Cardinalii îi pregătesc debarcarea de pe acum, și îi vor da șansa de a se retrage elegant, pe motiv de o boală, trimisă la timp de providență.

4. Pe aici mai aproape de cămașa noastra, marele lider mondial, omul-spectacol, admirat de întreaga lume pentru selfie-uri în pantaloni scurți, ați ghicit, Luminația Sa Justin Trudeau, se va metamorfoza și el în pudel-ul lui Trump, sperând să primească câteva firimituri și o mângâiere pe cap de la noul stăpân. Pentru că altfel, dacă tiranul de la Sud nu se milostiveste să cumpere petrolul canadian cel murdar și greu de produs, dolarelul de Nord va ajunge la jumătatea dolaroiului de Sud, iar coșul zilnic de păpică va costa ca mancarea la nunta.

5. Și ar mai fi cineva, care o să tragă pe dreapta în 2017, silit de justiția americană sau de soartă, a cărui dispariție de pe scena publică va face să plangă pe mulți ziariști din lume, formați la școlile fundațiilor pentru societăti deschise. Nu, nu e politician, ci doar sponsorul lor. Știți voi la cine mă refer.

6. De România nu zic nimic. Pentru că nu e nimic de zis. Oricum, la noi politica se face la mișto, numirile în funcții se anunță prin SMS sau prin Facebook, ca adolescenții în tramvai. Suntem prea mici ca să nu ne aliniem tendințelor mondiale. La fel ca la algebra de clasa a 5-a, la noi binomul va continua să fie ridicat la putere, doar exponenții puterii se mai schimba cateodată… Noi ne urmăm neabatut calea strămoșească: politica Marelui Licurici, enunțată de Băsescu… Bucuroși le-om duce toate…!

Mă opresc aici. Vi se par fanteziste prognozele mele? Nu-i nimic, Brexit și Trump au fost tot imposibilități statistice. Să nu îmi spuneți că specialiștiii de la CBC, CNN, BBC au altă părere… pentru că ăia nu au priceput incă nici astăzi ce s-a întâmplat în 2016, și nu vor pricepe nici în 2017!

Și ce mă fac dacă nu îmi ies aceste prognosticuri? Un guru din lumea afacerilor mi-a spus odată așa: „Fă predicții dure, spectaculoase. Dacă iese cum spui, vei fi văzut ca un erou, iar dacă nu iți iese, ai scuza că și calendarul Maya a dat-o în bară cu sfârșitul lumii.” Dar ziceți și voi, măcar dacă 3 și 5 s-ar împlini, și tot m-am scos!

 

Sursa: blogovici.com

Articol publicat cu acordul autorului