Daniel-FuneriuFostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu a comentat pe Facebook scandalul legat de finantarea cercetarii si a indemnat cercatatorii sa intre in viata publica si sa lupte pentru drepturile lor.

“Am o dilema: e mare scandal cu cercetarea. Cercetatorii au dreptate, guvernantii nu. Vreau sa le spun tuturor cercetatorilor: intrati in viata publica si luptati pentru drepturile voastre. Dar imediat ma gandesc la cazul meu: inainte sa fiu persoana publica eram in presa fie „generatia asteptata”, fie ”romanul care uluieste Europa”, pe scurt, eram ridicat (uneori exagerat) in slavi. In ziua in care am ajuns ministru am devenit „agramat”, „fara bac” si alte calomnii. Pe mine nu m-au afectat, am mers mai departe. Dar cati sunt dispusi sa indure mizeria publica? Pentru cei care ezita din cauza asta vreau doar sa le spun ca un stejar nu se simte afectat cand un porc se scarpina de el”, a comentat Daniel Funeriu, in prezent consilier prezidential pe probleme de educatie.

Comentariul lui Funeriu vine dupa ce membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice si-au anuntat vineri demisia in bloc printr-un comunicat remis mass media.

Cititi mai jos comunicatul CNCS

“Misiunea Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) este aceea de a stimula excelenta in cercetarea stiintifica din Romania, prin suportul consultativ oferit Ministerului Educatiei Nationale (MEN) in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea programelor de cercetare din Romania.

In viziunea CNCS, aceste programe de cercetare devin mecanisme eficiente de stimulare a excelentei doar in conditiile respectarii urmatoarelor principii:

-Competitivitatea selectiei. Procesul de selectie a proiectelor trebuie sa fie aliniat valorilor si exigentelor stiintifice internationale, iar procedura trebuie sa fie riguroasa, obiectiva si transparenta. In acest fel, se maximizeaza sansele ca fondurile publice sa ajunga la cercetatorii cu cele mai bune proiecte si cu cel mai bun potential de a le finaliza cu succes.

-Predictibilitatea finantarii. Reusita unui proiect de cercetare si excelenta rezultatelor nu sunt conditionate doar de existenta sursei de finantare, ci si de predictibilitatea finantarii pe intreaga durata a derularii proiectului. Acest principiu se refera atat la cuantumul finantarii, cat si la esalonarea uniforma in timp a acesteia. Aspectul amintit este esential mai ales in cercetarea fundamentala, unde riscul iminent al cercetarii trebuie contrabalansat de stabilitatea finantarii, pentru a face posibila construirea unui plan coerent si fezabil.

-Continuitatea programelor. Temele majore de cercetare transcend aproape intotdeauna durata unui proiect de cercetare, iar varful de excelenta este rareori atins inca din primul ciclu de finantare. Din acest motiv, asigurarea unei continuitati a apelurilor pentru principalele instrumente de finantare este esentiala.

In ultimii doi ani, CNCS, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a contribuit cu toata energia la transformarea programelor de cercetare intr-un astfel de mecanism eficient prin care excelenta sa fie promovata. Din pacate insa, recent, a fost anuntat faptul ca bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentala a suferit reduceri dramatice fata de anii precedenti.

Astfel, intrarea in vigoare a bugetului de stat pe anul 2013, si deciziile subsecvente ale Ministerului Educatiei Nationale au condus la urmatoarele masuri:

-intarzierea deschiderii finantarii pe anul curent, pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei;

-reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate in derulare in competitiile PCE2011 si PCCE2012.

2

-intarzierea cu 4 luni a anuntarii proiectelor finantate in cadrul programelor Resurse Umane si Idei (competitia 2012), raportat la momentul finalizarii procesului de evaluare (noiembrie 2012). Mai mult, chiar daca a fost anuntata deschiderea finantarii pentru proiectele PCE 2012 incepand cu semestrul doi al anului in curs, lipseste inca lista finala cu proiectele propuse spre finantare.

-reducerea cu 6 luni a duratei de desfasurare (cu reducerea bugetara aferenta) a tuturor proiectelor de tip PCE finantate in competitia din 2012.

-reducerea la 15% a ratei de succes pentru competitiile PCE, TE si PD organizate in anul 2012, dupa ce, in decembrie 2012, UEFISCDI si CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conforma cu bugetul total anuntat prin pachetele de informatii pentru toate cele trei competitii.

-intreruperea continuitatii programelor, prin ne-deschiderea unei noi competitii pentru cele trei principale instrumente de finantare aflate in coordonarea CNCS, si anume: PCE, TE si PD.

-anularea finantarii aplicatiilor eligibile din cadrul programelor Workshop-uri Exploratorii si Scoli de Studii Avansate pentru anul 2013.

Toate aceste modificari au fost anuntate fara nici o consultare prealabila a CNCS. Mai mult, aceste schimbari semnificative vin in contradictie cu asigurarile primite din partea conducerii ANCS cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate in derulare. Nu in ultimul rand trebuie remarcat faptul ca aceste masuri de austeritate apar, in mod paradoxal, pe fondul lansarii in 2013 a unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent.

Aceste masuri anihileaza in totalitate principiile predictibilitatii si continuitatii finantarii mentionate la inceputul acestui comunicat si vor avea un impact negativ major asupra excelentei in cercetare. Astfel:

-pentru cele mai multe proiecte aflate in plina desfasurare, dar mai ales pentru cele cu caracter experimental, reducerile cu 50-55% ale bugetelor anuale nu sunt gestionabile fara ca obiectivele asumate initial sa fie sever afectate sau chiar total compromise. In astfel de cazuri, banii alocati pana in prezent vor fi in mare parte irositi;

-aceste masuri vor induce perturbatii majore in comunitatea stiintifica, ce vor conduce la degradarea resursei umane prin demotivarea cercetatorilor si instalarea unui climat de neincredere accentuata in sistemul national de finantare. O consecinta imediata a deciziilor amintite va fi reluarea exodului cercetatorilor performanti.

Din toate aceste motive, desi CNCS nu are nici un fel de atributii executive legate de componenta financiara, am considerat ca este obligatia noastra morala sa intreprindem o serie de

3 actiuni concrete. Astfel:

-la inceputul lunii martie, CNCS a solicitat in scris domnilor ministri Pricopie si Costoiu informatii in legatura cu deschiderea finantarii pentru anul in curs. Din pacate MEN nu a raspuns in nici un fel scrisorii inaintate;

-imediat dupa ce a fost informat despre masurile ce urmeaza a fi luate, CNCS a solicitat MEN o suplimentare a bugetului total si o distribuire mai uniforma a reducerilor intre programe si competitii de proiecte. Din pacate, nu s-a primit nici un raspuns formal si nici una dintre propunerile noastre nu a fost luata in considerare de catre conducerea MEN;

-din dorinta de a nu gira in fata comunitatii stiintifice in vreun fel toate aceste masuri ale MEN, CNCS a refuzat sa semneze listele cu proiectele aprobate pentru finantare din competitia 2012, considerand ca ratele de succes de 15% sunt mult inferioare alocarilor bugetare anuntate prin pachetele de informatii ale respectivelor competitii.

In acest context,

-subfinantarea cercetarii fundamentale,

-incalcarea principiilor de predictibilitate si de continuitate a finantarii,

-lipsa apelurilor pentru principalele instrumente de finantare gestionate de catre CNCS,

-inutilitatea monitorizarii performantei stiintifice, in contextul unor bugete injumatatite si

-lipsa oricarei actiuni de consultare a CNCS de catre MEN in probleme de importanta majora care intra in atributiile CNCS,

-determina un blocaj cvasi-total al tuturor componentelor de actiune ale CNCS.

In aceste conditii, CNCS se afla in imposibilitatea indeplinirii misiunii sale de a stimula excelenta in cercetarea stiintifica din Romania si de a asista Ministerul Educatiei Nationale in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania.

Din acest motiv, noi, membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, am decis in unanimitate sa ne prezentam demisiile in perioada urmatoare.

12 aprilie 2013

Consiliul National al Cercetarii Stiintifice”

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.