Malin BotCel mai penal parlament din istoria Romaniei muncește de zor la proiectul prin care mii de infractori vor ajunge iar in strada. Cine putea sa se lupte, pe viața și pe moarte, pentru eliberarea pușcariașilor mai bine decat decat deputatul Nicolae Paun?

Reprezentant al etniei rrome, deputatului Paun nu-i sta capul sa promoveze vreo inițiativa care sa sprijine, de exemplu, educarea copiilor din familiile sarace. Sau sa gandeasca o lege de suport pentru acei rromi care ar vrea sa traiasca onest, dar nu pot sa o faca pentru ca sunt discriminați.

Domnul Paun e preocupat de eliberarea din pușcarie a celor care au ales sa fure sau sa comita alte infracțiuni.

Argumentul forte cu care acționeaza este faptul ca știe multe cazuri de persoane sarace, cu condamnari mici, care au furat fier vechi, de exemplu, din fabrici dezafectate. Un alt argument este aglomerarea penitenciarelor și costurile platite de stat pentru intreținerea unui deținut.

Mulți sunt la limita supraviețuirii in Romania și nu toți aleg sa fure.

N-am auzit un politician sa discute vreo lege care sa acorde, de exemplu, suport copiilor lasați acasa de cei care și-au luat lumea in cap și au plecat prin țari straine pentru a caștiga cinstit o paine. La fel de saraci precum cei care fura fier vechi, capșunarii au ales sa nu comita infracțiuni. Despre ei nu vorbește niciun politician.

Nu gandește vreunul proiecte care sa faca un pic mai cinstita relația angajat-angajator in sutele de companii unde nimeni nu mai respecta Codul Muncii. Sunt sute de mii de romani, la fel de disperați și saraci ca hoții de fier vechi, dar care aleg sa stea cate 10 ore in picioare, la o banda de lucru, pentru un salariu de 800 de lei și mai ales pentru ca opțiunea lor e sa-și caștige onest o paine, nu sa fure. Ei nu exista pentru politicieni.

La fel cum nu exista nici toate semnalele pe care le dau de ani de zile investitorii cu privire la aberațiile din sistemul de impozitare a forței de munca. Aberații care ne țin cu un cost al forței de munca mult prea ridicat. Nici asta nu-i preocupa pe politicieni.

Treaba lor acum e sa se dea de ceasul morții pentru a-i ajuta pe cei care au furat și care acum ”consuma resurse”.  Daca ne costa prea mult, sa-i puna la munca. Ne plangem ca platim prea mult autostrazile. Statul ar putea sa economiseasca bani frumoși cu un program prin care, de exemplu, deținuții sa se poata elibera mai devreme, dar numai daca aleg sa fie voluntari pe șantierele proiectelor mari. Fiecare zi de voluntariat e o zi in minus de stat la mititica. E corect așa ceva?

Marea grațiere a fost vedeta saptamanii in buletinele de știri, in materie de modificari pe zona penala. Asta deși Romania are aici o problema infinit mai mare, ignorata sau neconștientizata de politicieni, parlamentari, societate civila, instituții guvernamentale și orice alt participant activ la schimbarile din legislația penala.

In acest moment legea penala și sistemul judiciar trateaza inadmisibil de lejer orice activitate violenta in spațiul public. Acum doua saptamani, trei derbedei au batut cu batele un cuplu in plina strada, incidentul fiind filmat. Nu au fost arestați, in timp  ce sistemul aresteaza imediat pentru fapte cu efecte infinit mai puțin grave.

Este bine ca avem legi aspre impotriva consumului de droguri, dar nimeni nu se gandește la faptul ca in Romania merg la pușcarie ani grei tineri zapaciți prinși la petreceri cu substanțe permise in alte țari, in timp ce scapa fara o zi de inchisoare autorii unor accidente extrem de violente, in care sunt uciși oameni.

In termeni foarte simpli, viața unui om este mai puțin importanta pentru legea noastra penala decat o țigara interzisa.

Un polițist care primește 100 de euro mita pentru a nu suspenda un permis de conducere e considerat mult mai periculos decat demenții de la Timișoara care au intrat cu sabiile in Spitalul Județean, pentru o reglare de conturi.

Un medic prins cu plicul in buzunar e mult mai aspru tratat de lege decat un derbedeu care imparte pumni pe strada și terorizeaza cartiere intregi. Nimeni nu se intreaba, pana la urma, cine produce efecte mai grave in societate și cum facem sa punem o proporție corecta intre efecte și pedeapsa.

Crima, violul, vatamarea corporala, amenințarea, provocarea de scandal, uciderea din culpa sunt fapte pe care acum legea și magistrații le trateaza revoltator de band, in majoritatea cazurilor. Aceasta ar trebui sa fie miza unor schimbari in Codul Penal.

Marea provocare pentru politicienii care sunt de buna credința și vor sa schimbe ceva in bine in viitor, printr-o lege penala mai buna, este sa puna omul și viața in centrul tuturor efectelor legii. Viața ar trebui sa fie pentru lege mai importanta decat orice alt aspect și faptele care o afecteaza ar trebui cel mai aspru pedepsite.

– Opinie publicata de Evenimentul Zilei –

1 COMENTARIU

  1. …cat de adevarat este tot ce spui domnule Bot,dar cine-i ia in seama?….noi am pierdut si ultima speranta !…..justitia este la mana securistilor gen voiculescu ,sorin rosca stanescu….nu toata o parte din ea …..altfel acesti indivizi acum ,erau sigur dupa gratii !

Comentariile sunt închise.