foto-general-rusiaCliseele despre Rusia sunt nenumarate si, poate, greu de desfiintat. Insa, cand s-a mutat in Rusia, in urma cu zece ani, un blogger american a inceput sa scrie despre aceasta tara, incercand sa demonteze stereotipurile – si pe cele pozitive, si pe cele negative – transmise de presa occidentala.

Cetateanul in cauza este Jim Kovpak, care a creat blogul Russia without BS tocmai pentru a vorbi din interior despre realitatile fostei tari sovietice.

 „Nu eram singurul enervat (de clisee – n.red.). Jurnalistul Michael Idov a listat si el cinci ‘sperietori’ despre Rusia pe care le prezinta presa din Occident: de la exclamatii ca pe strazile ‘murdare si pustii’ se gaseau candva restaurante Pizza Hut si magazine Versace pana la tendinta de a incepe fiecare fraza cu ‘From Russia with…'”, noteaza bloggerul american intr-un editorial publicat pe site-ul The Guardian, facand referire la celebra sintagma „From Russia with love”, scrie ziare.com.

Astazi, in timp ce Occidentul vorbeste despre un „razboi rece 2.0” – in contextul crizei din Ucraina si implicarea lui Vladimir Putin in conflictul din Siria -, multe dintre aceste clisee despre Rusia inca exista. Ba mai mult, apar altele noi. Asa ca Jim Kovpak ne vorbeste despre ceea ce el spune ca sunt cele mai grave stereotipuri.

Rusia e diferita fata de Occident

„Da, dar de ce parem atat de surprinsi?”, intreaba autorul. La modul cel mai simplu, ceea ce face Rusia diferita sunt cei 70 de ani de guvernare sovietica, atunci cand tara era condusa de un sistem radical diferit. Un sistem care, de bine de rau, a avut un impact cultural major nu doar in Rusia, ci si in multe foste republici sovietice si, intr-o oarecare masura, in unele natiuni europene, sustine Kovpak.

Totul este ca in „Razboi si pace”

Bloggerul american spune ca intelege ca occidentalii au citit romanul „Razboi si pace” al lui Tolstoi, dar „chiar este necesar sa comparati metroul din Moscova la orele de varf cu Batalia de la Austerlitz sau pur si simplu vreti ca toata lumea sa stie ca l-ati citit?”.

„Rusii se mandresc cu literatura lor clasica si, daca o cunoasteti, cu siguranta va va ajuta sa va faceti multi prieteni din Rusia. Dar trebuie sa aveti in vedere ca istoria trebuie lasata pe mana istoricilor, nu a scriitorilor.

Americanilor nu li s-ar parea ciudat daca strainii ar face referiri fortate la Mark Twain sau Ernest Hemingway in orice articol? Chiar ar trebui ca in fiecare stire despre Marea Britanie sa existe trimiteri la operele lui Shakespeare sau Sir Arthur Conan Doyle?”, se intreaba bloggerul american.

Prostitutia e ceva la ordinea zilei

Exista doua subiecte majore, observa Kovpak, care ii pasioneaza pe jurnalistii si bloggerii occidentali atunci cand scriu despre drepturile femeilor din Rusia: faptul ca sunt obligate sa se prostitueze si industria mireselor comandate.

Prostitutia, traficul de carne vie si sclavia sexuale sunt niste probleme grave in Rusia, dar nu exclusiv. Multe alte tari se confrunta cu asta si fac eforturi similare pentru a-si proteja mai mult femeile, insa cand vine vorba despre Rusia, se pare ca jurnalistii straini sunt fixati pe acest aspect, considera autorul articolului.
Stalin, votca, arme nucleare si Putin

Stalin, votca, gopnici (golani din Rusia sau alte state ex-sovietice care consuma alcool si sunt agresivi), pelmeni (coltunasi rusesti), matrioska, arme nucleare sau numele lui Putin intr-un articol care nu este despre presedintele rus. Unii scriitori adora sa isi pipereze operele cu cuvinte rusesti la intamplare, arata bloggerul american.

„Imaginati-va cum ar fi sa cititi un articol ca acesta despre piata imobiliara din Londra: ‘Chiriile pot fi mai scumpe decat bijuteriile de pe coroana si ai nevoie de abilitatile de detectiv ale lui Sherlock Holmes pentru a gasi un apartament la un pret rezonabil’. Daca este enervant cand aplici aceasta strategie propriei tari, atunci este enervant si cand se refera la Rusia sau la alte tari”, conchide Jim Kovpak.