Foto: alexgavan.ro
Alpiniştii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan şi Teofil Vlad, aflaţi în Munţii Himalaya în timpul cutremurului care a produs o uriaşă avalanşă, sunt teferi şi în siguranţă, informează Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
UPDATE – Alpinistul Alex Găvan a fost coborât cu elicopterul din tabăra de bază.
Foto: dailymail.co.uk
Alpinistul român Alex Găvan a transmis pe Facebook că a fost coborât luni, pe calea aerului, din tabăra de bază în satul Lukla.
„Am zburat la Lukla, viu şi nevătămat. Acum nu mai e timp pentru căţărat, ci pentru a-i ajuta pe oamenii din Nepal. Fiţi alaturi de mine! Detalii in curand, pe facebook”, a transmis Găvan.
„Justin Ionescu şi Zsolt Torok, cei doi alpinişti români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi şi urmează să fie evacuaţi din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent. Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învecinat, se află de asemenea în siguranţă. Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranţă, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puţin afectată de cutremur”, se arară în comunicatul citat.
Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabilă, au început evacuarea alpiniştilor blocaţi de două zile pe Muntele Everest, ca urmare a avalanşelor provocate de puternicul seism produs sâmbătă, în Nepal, mai anunţă FR Alpinism şi Escaladă.
Marius Gane, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE), a declarat că nu ştie dacă alpiniştii Justin Ionescu şi Zsolt Torok vor coborî de pe munte după reamenjarea traseului afectat de avalanaşă sau vor alege evacuarea cu elicopterul.
„Căderea de gheaţă Khumbu, care face accesul spre Tabăra 1, unde se află Justin Ionescu şi Zsolt Torok acum, a fost închisă de autorităţile nepaleze. Cei doi alpinişti fie vor fi evacuaţi cu elicopterul, împreună cu ceilalţi alpinişti blocaţi acolo, fie vor coborî după reamenajarea traseului pe Khumbu – care a fost afectat de avalanşe -, asta în cazul în care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem încredere în deciziile lor, sunt alpinişti experimentaţi şi puternici”, a precizat Gane.
Muntele Everest, situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume şi se află în Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie şi durează până la finalul lunii mai. Numărul expediţiilor româneşti în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.
Cel puţin 3.326 de persoane au murit în Nepal în urma cutremurului de sâmbătă, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, au declarat oficialii, în timp ce peste 6.500 de persoane au fost rănite. Zeci de persoane au murit, de asemenea, în China şi India. Oficialii au declarat însă că bilanţul victimelor ar putea creşte pe măsură ce se ajunge în zonele montane izolate din vestul Nepalului.
Cutremurul a declanşat o avalanşă uriaşă care a îngropat parţial tabăra de bază în care se aflau numeroşi alpinişti străini şi ghizii lor nepalezi. Cel puţin 18 persoane au murit şi alte 60 au fost rănite, afirmă BBC, adăugând că multe altele sunt date dispărute.
Elicopterele au reluat, luni dimineaţa, evacuarea alpiniştilor blocaţi pe Muntele Everest, în urma avalanşelor declanşate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8, a anunţat pe conturile sale de Facebook şi Twitter alpinistul român Alex Găvan.
„Evacuarea alpiniştilor blocaţi în taberele 1 şi 2 continuă. Trei elicoptere zboară non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar câte două persoane o dată. Vremea este bună”, a scris alpinistul român Alex Găvan pe conturile sale de Facebook şi Twitter.
sursa: mediafax.ro
Comentariile sunt închise.