Scandalul Lukoil are o miză mult mai mare decît ar părea la o privire superficială, atacul procurorilor la compania rusească fiind, foarte probabil, un mod de a transmite rușilor mesajul dinspre Vest ”Opriți finanțarea ilegală a partidelor din România”. Pentru că benzinarii ruși sunt cei care, de aproape un deceniu și jumătate, susțin financiar anumite grupări politice autohtone care, în contrapartidă, fac jocurile Moscovei, pentru că, nu-i așa?, cine plătește comandă muzica, scrie inpolitics.ro
Nu o spunem noi, ci însuși fostul ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Ponta, finanțistul Lucian Isar, un analist de mare calibru. Într-un interviu acordat ziare.com. Isar, absolvent de Oxford, o spune pe șleau: Lukoil, (o companie extrem de apropiată Kremlinului n.n.), a pierdut de-a lungul anilor bani în mod controlat, prin contracte păguboase, pentru a finanța, în acest mod, anumite grupări politice autohtone ”prietene”. Și nu e vorba de bani puțini, ci de aproape un miliard de euro. Bani din care s-au înfruptat, spre exemplul companii ca Asesoft, a lui Sebastian Ghiță.
”Aceasta companie este pe minus de mai mult de zece ani. In mod normal, autoritatile statului (pentru ca sunt mai multe implicate) au stiut ca exista genul asta de operatiuni, doar ca, o astfel de companie, asa cum s-a dovedit in Bulgaria, este de obicei ”prietenoasa”, in sensul in care reuseste sa aiba activitati comerciale profitabile pentru firmele partenere. In masura in care firmele partenere (care castiga de pe urma unei companii ce sta zece ani pe pierdere) au legaturi cu potentii sau decidentii zilei, e normal ca nimeni nu se sesizeaza”, afirmă Isar.
“Va pot spune ca daca un grup are o prezenta in interiorul UE, e putin probabil sa vrea sa faca un ”exit” doar pentru ca va pierde 230 de milioane de euro. Mai ales ca acesta este un grup care a primit de curand si dreptul de explorare si exploatare in doua perimetre majore din Marea Neagra, este un grup care are o prezenta importanta pe piata romaneasca, un grup care vinde benzina si catre o alta companie de pe teritoriul Romaniei, prin urmare este putin probabil ca amenintarea cu inchiderea sa fie credibila. Este un lucru credibil doar in masura in care aceasta companie confirma prietenia pe care o are cu diferiti potenti si decidenti ai vremii, in conditii de campanie electorala”, a subliniat Lucian Isar.
O prietenie, mai spune ex-ministrul, care a costat scump: ”In ultimii zece ani, dupa estimarile mele, s-au strans cam 800 de milioane, nu 200. Eu sunt sigur ca aceasta companie a fost ”prietenoasa” cu mai multe generatii de politicieni (…) N-as merge mai departe de acest termen pe care l-am folosit, dar dupa cum veti vedea in datele care sunt deja publice, aceasta companie pierdea bani pe alte companii din afara grupului, avea operatiuni de marketing cu anumite companii, avea operatiuni de distributie cu alte companii, care nu tineau de grup. In masura in care aceste companii, care au facut profit (un numar de ani!) de pe urma uneia care in mod sistematic era pe minus, au legaturi cu diferitii potenti ai vremii gasiti o explicatie clara, concreta, a ceea ce inteleg eu prin ”prietenie”(…)
Sentimentul meu este insa ca aceasta companie este un contributor important nu doar la bugetul Romaniei, ci, probabil, si la bugetul de campanie electorala, iar modul in care contribuie, dupa cum v-am spus, poate fi gasit in modul in care a conlucrat timp de 12-13 ani cu companii care au facut profit pe o entitate care a fost permanent pe minus”, mai spune Lucian Isar.
Comentariile sunt închise.