Scandalul licitaţiilor de masă lemnoasă organizate de Romsilva ia amploare. Asociatiile profesionale afirmă că preturile au crescut chiar si cu 300%, iar în această situație, ei riscă să dea faliment. Agenții economici din mai multe județe din țară au boicotat licitațiile Romsilva iar pe 25 ianuarie vor organiza un protest în Piața Victoriei din București, anunța nostrasilva.ro.
MEMORIUL LUI FLOREA DRĂGUŢ, EXPLOATATOR DE PĂDURE, BAIA DE ARIEŞ – IULIE 1945
“Luând cunoştinţă de preţurile de strigare ale lemnului de foc la parchetele scoase spre vânzare în acest an, am constatat că sunt prea mari faţă de preţul de vânzare şi deci nu se poate exploata.
Pentru o orientare mai bună vă înaintăm anexatul tablou de impozitele ce sunt astăzi în vigoare pe metru ster la cumpărare, fasonare şi transport.
După taxele ce se plătesc astăzi, cumpărare, fasonare şi transport, un metru ster se ridică la 5490 lei fără beneficiul exploatatorului şi sumele ce se cheltuiesc zilnic, neprevăzute: paznic, deplasări, imprimate, poştă şi pierderile ce survin prin furturi. Aşa că un vagon cu lemn de foc calculat cu 22 metri steri se ridică peste 120.780 lei, iar nouă ni se plăteşte cu 92.000 lei vagonul.
Faţă de cele arătate mai sus în cursul acestui an nu se poate exploata lemnul de foc, fiindcă din cauza impozitelor, transportului şi mâna de lucru pierde atât proprietarul pădurei cât şi exploatatorul.
Deci cu onoare că rugăm a interveni la organele în drept şi a face cunoscut ce taxe trebuiesc calculate la exploatarea lemnului de foc, întrucât nu corespund cu cele calculate la evaluarea parchetelor ce se scot spre vânzare.”
Florea Drăguţ
Exploatator de pădure
Baia de Ariş – Turda
24 VII 1945
TABLOU
De taxele ce se percep pe metru ster la lemnul de foc evaluat la 970 lei m.st.
1. taxa de înregistrare 10% plus impozitul excepţional 12% se achită la vizarea contractului | 217 |
2. impozitul agricol 28% care se calculează impozit la impozit adică 970 + 274 = 1242 cu 28% | 349 |
3. fasonatul unui metru ster 800 | 800 |
4. impozitul pe lucrători şi Casa Asigurărilor Sociale la 800 lei metro ster calculate 2000 pe zi de lucrător | 113 |
5. strânsul din pădure şi dat la loc de care din care scos din pădure fără julip | 400 |
6. impozitul pe lucrători şi Casa Asigurărilor Sociale la 400 lei m. st. corhănitul | 56 |
7. transportul unui metru ster din pădure la gară pe distanţă de 5-8 km | 1800 |
8. impozitul profesional, impozitul proporţional, timbru, chitanţă, cota comunală şi Asigurări Sociale la transport | 245 |
9. stivuitul şi încărcatul pe vagon de metru ster | 170 |
10. cifra de afaceri la vânzare revine pe metru ster | 225 |
11. întreţinerea drumului şi reparatul podurilor, tăiatul gheţei | 10 |
12. impozitul comercial minim pe metru ster | 135 |
Totalul taxelor – lei 4520
Cumpărătura la preţ de strigare – lei 970
Totalul unui metru ster – lei 5490
Lei 5490 este valoarea unui metru ster, la care care trebuie adăugat beneficiul exploatatorului, paznic, deplasări, imprimate, cheltuielile mărunte ce survin zilnic, plus pierderea care astăzi e foarte mare prin furturile ce se fac”.
RĂSPUNSUL OCOLULUI SILVIC:
- cererea nu este timbrată şi se restituie în original;
- legea Casei Pădurilor prevede că singura cale de urmat este licitaţia şi dacă după trei şedinţe rămâne fără rezultat, să se refacă estimaţia.
ISTORIA DE REPETĂ – a se vedea aici.
Raportat la răspunsurile inadecvate la criza sectorului forestier din partea RNP – Romsilva, dar şi la lipsa de reacţie a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, NOSTRA SILVA SUSŢINE MIŞCAREA DE PROTEST INIŢIATĂ DE ASOCIAȚIA FORESTIERĂ BUCOVINA.
La 25 ianuarie 2016, orele 12-18, în Piaţa Victoriei, susţinuţi şi de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor – Fordaq, Asociația Forestierilor Valea Someșului, Asociația Forestierilor și Producătorilor de Mobila ”Mureșul”, Asociația Forestieră Valea Bistriței, aproximativ 5000 de forestieri vor demonstra în faţa Guvernului pentru:
- adoptarea în regim de urgenţă a unor soluții pentru deblocarea accesului la resursa de masă lemnoasă, care afectează întregul sector de exploatare și prelucrare primară a lemnului și industria mobilei, blocaj apărut prin preţurile excesive practicate de Romsilva ca prețuri de pornire la licitațiile de masa lemnoasa;
- modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP, și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare;
- reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50 % din volumul oferit la licitație, cu preţuri de pornire /de referință la nivelul preţurilor de pornire la licitație practicate în 2015;
- adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva;
- interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului;
- organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”;
- acordarea de atribuții Gărzilor Forestiere și cu privire la activitatea RNP – Romsilva;
- depolitizarea RNP-Romsilva;
- investiții în drumuri forestiere;
- un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate/bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legală (due-dilligence, autoreglementare);
- susținerea unei strategii pentru domeniul forestier, care sa cuprindă:
- finanțarea sectorului/alocare echitabila din PNDR;
- măsuri de accesibilizare a fondului forestier;
- eliminarea suprareglementării/supraimpozitării sectorului;
- norme de valorificare a masei lemnoase/susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.
Sursa memoriului: Comuniunea Stăpânilor de Munţi şi Codri