Crescută cu fonduri europene, mămăliga românească stă să explodeze. Băieții de la Comisia Europeană s-au cam săturat de rapoartele cusute cu ață albă și au pus piciorul în pragul finanțărilor. În data de 17 februarie, Directoratul General pentru Politică Regională din cadrul CE a remis un raport de activitate vezi facsimilpentru anul 2011, legat de perioada de programe 2007 – 2013. În document se face referire la faptul că DG Politică Regională, în colaborare cu DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, a elaborat o metodologie revizuită prin care urmează să fie emisă o rezervă de fonduri pentru programele cu o rată de eroare de peste 2%. În plus, același document mai zice că în cazul mai multor programe derulate în România, pentru care autoritățile naționale au raportat erori de sub 2%, “Comsia Europeană a evaluat riscul la 10% și prin urmare este necesară o raportare la măsurile corective luate”. Adică, în cazul mai multor proiecte finanțate din fonduri europene, raportările făcute în urma controalelor Curții de Conturi – unde rata de eroare raportată a fost de sub 2% – sînt considerate eronate, evaluarea făcută de către Comisia Europeană arătînd în fapt erori de 10%. Printre programele finanțate cu fonduri europene aflate în această situație se regăsesc Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE),  Programul Operațional Transport și Programul Operațional Mediu.

 

Cum ne-am furat singuri căciula

România stă cam cel mai prost dintre statele UE la absorbția fondurilor europene. În plus, nu doar că am accesat o mică parte din fonduri, dar am accesat anapoda, chestie care se regăsește acum în rapoartele și constatările Comisiei Europene, urmate de fireștile penalizări. Chestia cu banii europeni pentru aceste programe funcționează în felul următor: la începutul unui program – 2007 – 2013 în cazul de față – România a primit un avans din respectivele fonduri, 2 – 3%, în funcție de proiect. Banii au început să fie cheltuiți iar cînd avansul s-a consumat, continuarea finanțării s-a făcut din resurse bugetare interne. Mai apoi, pentru banii cheltuiți de la bugetul de stat s-au întocmit niște declarații de cheltuială, trimise ulterior către diferitele direcții din cadrul Comisiei Europene. Aceste declarații de cheltuială țin loc de cerere de plată. Cum însă e vorba de bani cheltuiți deja, în cazul în care Comisia Europeană decide impunerea de penalități, acestea sînt, în final, suportate de la bugetul de stat. Ba mai mult, există posibilitatea ca un întreg program să fie suspendat în totalitate și nu doar impuse penalități. Un astfel de exemplu este Programul Operațional pentru Pescuit, suspendat pînă la data de 25 martie, cînd urmează să se decidă soarta banilor cheltuiți deja prin Ministerul Agriculturii în acest sens. Dintre programele menționate în facsimil, sumele cele mai mari se regăsesc în cadrul POR și POS CCE, aici fiind făcute cele mai multe declarații de cheltuială. Mai apoi, un alt program care se află în prezent în vizorul Comisiei Europene și care riscă o penalizare de peste 10% este Programul Operațional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane, unde controalele CE au relevat mai multe erori. Practic, rata de absorbție a fondurilor europene este în fapt mult mai mică decît cea declarată de autorități, dat fiind că sumele pe care le vom recupera de la UE sînt mult mai mici decît cele cheltuite deja. Iar restul, penalitățile sau eventualele întregi finanțări anulate, urmează să se constituie în cheltuială publică, inclusă în bugetul de stat și decontată de către fiecare cetățean în parte.

 

 

8 COMENTARII

  1. Cum sa nu se supere cand presedintele ii „trage de urechi” ca nu-si fac treaba bine? S-au invatat ca banii publici pot fi cheltuiti fara discernamant, nimeni nu a platit niciodata pentru greseli.

  2. In prb.cu fondurile europe ar fi foarte multe zis.. incepand de la incompetenta celor care stau pe bani frumosi in aceste agentii !!!! si pana la cei din banci…in primul rand nici cei de la agentii nu stiu ce si cum sa faca si chiar nu sunt interesati…ca deh timpu trece leafa merge” iar apoi la bancile private nu sunt interesati sa faca investitii in Ro,,iar la cele 2 banci cu capital de stat( cec si eximbenk)sunt cam tot la fel, ca doar sunt platiti de la stat si ce daca li s-au taiat 25% ca doar de la ce suma a pornit taierea ,va spun eu a mai ramas suficient…. va scriu asta dragi mei ca sunt in aceasta situatie…dupa ce pana in prezent am cheltuit cca 50000 eur ,cu consultat,proiecte,aprobari,autorizatii si multe altele numai cine a inceput un proiect stie….si acum dupa ce mi sau terminat bani am ajuns la banca ,,unde am stat nu mai putin de 3 luni ..unde mi-au facut un dosar stufos cu tot felul de situatie,planuri etc.garantii peste garantii fara sa i-a in cosiderare viitoarea investii( polonezi au putut la noi nu se poate)mi-au spus ca imi mai trebuie si un depozit colateral de 40000 eur ca sa imi poata da i scrisoare de conform ptr a putea benefia de avansul aprobat de FADR. si uita asa dupa o alergatuta de aproape 1 si ceva..proiectul meu zace in masa de birou fara a putea face ceva…Si atunci va intreb cine mai are chef sa face cava in Ro noastra???.Eu chiar nu mai am putere sa mai fac ceva cu toate ca am pierdut enorm de mult..

  3. Lucica Marilena Tarara responsabil national cu autorizarea finantarii PHARE, Facilitatea de tranzitie si SAPARD – a fost numita in aceasta functie in 2008, de catre Calin Popescu Tariceanu.

    Ministerul Finantelor al lui Sebastian Vladescu avea cea mai incarcata organigrama la nivel central, cu 49 de directii si 1.416 angajati subordonati ministrului Vladescu si celor patru secretari de stat. Fiecare dintre acestia are in subordine o mica armata de salariati, majoritatea mai bine platiti decat ei. Lucica Tarara, sefa Autoritatii de Certificare si Plata, a castigat in aprilie un salariu de 13.413 lei, de 2,5 ori mai mare decat al ministrului … (si daca ne mai aducem aminte baietii astia, la sugestia liderului sindical Marica faceau greva ca Boc vrea sa le taie privilegiile „nesimtite”!!! … in vreme ce chiar sotia lui Marica avea un salariu ca director general adjunct al Directiei Generale a Resurselor umane, in valoare de 658 de milioane/an !)

    Lucica Marilena Tarara este eliberata din aceasta functie, si inlocuita cu Alexandru Nazare – prin decizia Primului Ministru Boc, publicata in Monitorul Oficial nr. 562 de marti, 10 august 2010.

    Presedintele Traian Basescu a declarat la Radioul Public, la 26 mai, ca au fost facute verificari la unele proiecte locale din fonduri UE, constatandu-se nereguli, ceea ce inseamna ca exista riscul ca banii sa fie returnati … El a spus ca s-au facut verificari prin sondaj la 13 proiecte, dintre care in 10 cazuri au fost constatate nereguli dupa ce ministerul transferase contractele la nivel local. „Trebuie sa stie toti ca vor plati”, a mai spus presedintele …

    La sfarsitul lunii mai, ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a subliniat ca dupa aprobarea proiectelor, banii pleaca de la minister catre autoritatile locale, beneficiari care organizeaza licitatii. Ea a precizat ca, de multe ori, la acest nivel fie nu exista experienta in organizarea de licitatii, fie multe licitatii sunt „vizibil” directionate spre anumite firme.

    Pe 8 iunie, presedintele Traian Basescu le-a transmis ministrilor cabinetului Boc ca, pana pe 30 iunie, trebuie sa-si faca bilantul absorbtiei fondurilor europene, iar cei cu rezultate slabe “sa se gandeasca daca mai raman”. Termenul a expirat, nici unul dintre ministri nu si-a prezentat pozitia.

    Si sa se mai supere unii ca presedintele se implica si ii „trage de urechi” pe aia care nu-si fac treaba bine, fara deosebire de culoare politica!!! … Q.E.D.

    • Pentru cine nu a observat: Lucica Marilena Tarara este cea careia ii este adresat raportul acesta al Directoratului General pentru Politică Regională din cadrul CE, pentru anul 2011, legat de perioada de programe 2007 – 2013 (sper ca ati vazut si facsimilul mentionat in articol).

      Dansa a gresit, cei ce i-au urmat nu au putut remedia greseala in timp util, si acuma platim noi de la buget… 🙁

      P.S. Cu ce salarii intr-adevar nesimtite sunt platiti unii, doar ca sa greseasca fara sa plateasca, fara sa raspunda pecuniar!

    • cam asa sta situatia.
      a fost trimis un om de la uniunea europeana sa convinga pe cei ce se ocupa de fondurile europene pentru cultura sa foloseasca banii europeni. A plecat acasa dupa o saptamana socat ca nimeni nu a vrut sa auda ca are bani de dat.
      Am vrut eu pentru o cercetare sa cer finantare europeana. Din pacate Romania nu are dreptul sa faca cercetare cu asemenea fonduri. a intreb unde este egalitatea in drepturi atat de mult trambitata??

  4. Daca va plce un site sau un articol folositi butonul +1 http://www.gabrielursan.ro/folosesti-butonul-1
    _____________________________________________
    Avem o imagine a ceea ce se petrece dar din nefricire nu avem intreg „filmul documentar”, ne putem doar imagina cum se petrece pentru a putea gasi solutii. Solutia rezolvarii problemei este de schimbare a mentalitatii si asta se poate face doar prin pedeapsa.

Comentariile sunt închise.