anafInspectorii Fiscului ar putea intra, la propriu, in casele romanilor care sunt vizati de o verificare fiscala. Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului de Finante, aflat in dezbatere publica, contribuabilii care nu si-au platit taxele si impozitele si nu au raspuns somatiilor trimise de ANAF vor fi vizitati acasa de inspectorii fiscali.

Indiferent de locul unde se desfasoara verificarea fiscala, contribuabilii supusi verificarii fiscale vor avea obligatia de a permite intrarea functionarilor imputerniciti de organul fiscal in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal, se arata intr-un proiect de Ordin al Ministrului Finantelor postat pe pagina de internet a institutiei. Potrivit documentului, contribuabilul cercetat de Fisc are dreptul de a refuza intrarea in domiciliu sau in resedinta, caz in care intrarea se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente.

Prin introducerea acestor prevederi s-a instituit posibilitatea efectuarii unei verificari fiscale a modului in care persoanele fizice declara si platesc impozitul asupra veniturilor realizate, astfel cum este reglementat de titlul III din Codul fiscal, se arata in Referatul de aprobare.

Prin aplicarea acestei proceduri speciale se urmareste identificarea veniturilor nedeclarate si stabilirea bazei impozabile ajustate. Astfel, in vederea stabilirii bazei impozabile ajustate se utilizeaza metodele indirecte, procedura de aplicare a acestora fiind reglementata prin Hotararea Guvernului nr. 248/2011 privind aprobarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate.

– Persoanele fizice supuse acestei proceduri vor fi instiintate cu cel putin 15 zile inainte de inceperea procedurii, precizandu-se perioada ce urmeaza a fi supusa verificarii, temeiul juridic, locul desfasurarii verificarii si informatiile si inscrisurile relevante pentru verificare.

– Dupa primirea avizului, termenul de prezentare a documentelor solicitate este de 60 zile.

– Persoanele vizate au posibilitatea sa amane inceperea verificarii o singura data, pot beneficia de asistenta de specialitate, pot cere schimbarea locului de desfasurare a verificarilor, iar termenul de furnizare a informatiilor poate fi extins cu maxim 30 zile, pentru motive intemeiate.

– Sotul/sotia si rudele pana la gradul al 3-lea inclusiv pot refuza furnizarea de informatii. De asemenea, pot refuza sa furnizeze informatii de care au luat cunostinta in desfasurarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii, consultantii fiscali, auditorii, expertii contabli si medicii, cu exceptia informatiilor necesare clarificarii si stabilirii situatiei fiscale a contribuabililor cu care au avut sau au raporturi juridice.

– Personale fizice au dreptul de a fi verificate o singura data pentru fiecare perioada impozabila.

– La inceperea verificarii, functionarii trebuie sa se legitimeze si sa prezinte ordinul de serviciu, semnat de conducatorul activitatii de verificare fiscala.

– Persoanele au dreptul sa cunoasca rezultatele verificarii fiscale si pot contesta ulterior decizia, in maxim 30 de zile de la comunicarea acesteia.

6 COMENTARII

  1. Protecţia proprietăţii
    Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa DECIT pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului
    internaţional.
    extras din CEDO

Comentariile sunt închise.