gabriela-vranceanu-firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, în legătură cu referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema graţierii şi a modificărilor codurilor penale, că acesta este „un demers ipocrit şi necinstit”, făcut pentru campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, acuzându-l pe şeful statului că nu a făcut nimic pentru români de când se află în fruntea statului. Firea a mai afirmat că preşedintele nu poate fi numit „garant al legii”, fiindcă el însuşi a încălcat legea, participând la protestul neautorizat de duminică, relatează news.ro

„Practic, nu înţeleg despre ce e vorba acum. Probabil că preşedintele ţării vrea să se aşeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupţiei. Dar căror corupţi? Eu ştiu că sunt nişte instanţe care spun că şi el şi familia sa au obţinut nişte case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susţine, din guvernul său, partidele care merg împreună cu domnia sa au oameni certaţi cu legea, care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare. Deci, cred că este un demers ipocrit. Este doar pentru a începe, în fapt, foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Este un demers ipocrit, necinstit, care nu are legătură cu vieţile românilor care s-au săturat să trăiască prost în ţara lor. Îl întreb pe domnul preşedinte: ce a făcut pentru români de când este în fruntea ţării?”, a spus primarul Capitalei, Gabriela Firea, în Piaţa Universităţii, unde a participat la evenimentele organizate de municipalitate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Edilul îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că nu a făcut nimic pentru creşterea calităţii vieţii românilor de când se află în fruntea ţării şi că nu a făcut niciun demers pentru a-i întoarce în ţară pe românii plecaţi în străinătate, spunând că „a lăsat aceste lucruri importante pentru români deoparte şi ne dă lecţii anticorupţie”. Ea a adăugat că preşedintele nu poate fi numit „garant al legii”, întrucât el însuşi a încălcat legea, participând la protestul neautorizat de duminică.

„Mi-aş dori un preşedinte mai implicat în creşterea calităţii vieţii românilor. Este o tragedie ce se întâmplă în România. Ce face preşedintele să-i aducă pe românii plecaţi în afara ţării înapoi în România? Să aibă un serviciu bine plătit, autostrăzi, o Capitală europeană? Care sunt rezultatele sale? Zero. La fel ca şi Guvernul zero. Acum a lăsat aceste lucruri importante pentru români deoparte şi ne dă lecţii anticorupţie. Dar doi ani de zile ce a făcut? Nimic. Cum să fii stindardul luptei anticorupţie şi a păstrării şi respectării legii când participi la o manifestare ilegală, fără autorizaţie? Cum poţi să spui că eşti garantul legii, când tu însuţi dezinformezi ca să încalci legea?”, a afirmat edilul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. El a afirmat că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetăţeni.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, a declarat Iohannis luni seară, când a anunţat începerea procedurilor pentru organizarea unui referendum pe tema celor două ordonanţe de urgenţă.