gabi-firea

La sase luni de la castigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alaturi de majoritatea formata din PSD si ALDE din Consiliul General, au reusit sa inchida aproape complet primaria pentru cetateni, scrie comisarul.ro Primaria Generala a devenit o fortareata, atent pazita prin practici abuzive, fiind coordonata de o administratie oculta care impiedica participarea publica a cetatenilor, anunta Active Watch intr-un raport privind activitatea primarului Capitalei, citat de Aktual24.ro.

Organizatiile semnatare au analizat modul in care au fost respectate prevederile legale in domeniul transparentei decizionale si a implicarii cetatenilor in deciziile publice. Primele sase luni la Primaria Generala au fost unele opace, in care exercitiul de dezbatere publica a fost mai degraba un accident.

Avand in vedere principalele concluzii ale raportului atasat, facem un apel public catre Primarul General sa aplice si sa respecte cadrul legal ce vizeaza transparenta decizionala si sa transpuna in fapte principiile de transparenta enuntate in campania electorala. Facem un apel si catre membrii Consiliului General, carora le solicitam sa reprezinte si sa deserveasca interesul public, sa fie o voce a comunitatii locale in sedintele Consiliului General si sa refuze votul proiectelor care nu respecta etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publica pentru proiectele de acte normative).

Principalele concluzii ale raportului:

1. Din 149 de acte normative, doar 7 au fost in dezbatere publica;

2. Din cele 751 de dispozitii de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primariei Generale;

3. A fost inchisa „cantina”, sala din incinta Primariei Generale in care cetatenilor le era permis sa vizioneze sedinta de Consiliu General. Practic, in acest moment, este imposibil pentru un cetatean sa participe la o sedinta de Consiliu General. Mai mult, in lipsa conexiunii la internet si a unui computer, acesta nu poate afla ce se discuta in cadrul Sedintelor de Consiliu, chiar daca acestea sunt transmise live pe site-ul PMB.

4. Se pastreaza practica de a descuraja orice demers de studiere si analiza a bugetului Primariei Generale prin postarea pe pagina institutiei a unor forme de buget scanate si care nu sunt prezentate si in sectiunea de dezbatere publica a site-ului PMB.

5. Consilierii generali (in principal membri ai partidelor USR, PNL si PMP) sunt impiedicati de presedintele de sedinta sa dezbata proiectele. Interventiile lor sunt abrupt intrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.

6. Primaria Generala nu a publicat datele de contact si programul de audiente ale consilierilor generali, anuland practic posibilitatea de interactiune institutionala intre cetateni si alesii locali.

Citește AICI Raportul ActiveWatch.

Firea a promis in campania electorala ca va da dovada de „transparenta totala” in timpul activitatii sale de primar si ca toate deciziile vor fi adoptate dupa consultarea cetatenilor. „Toate deciziile de interes cetatenesc vor fi luate dupa consultarea specialistilor, dar si a bucurestenilor. Asta inseamna ascultarea asociatiilor, ONG-uri, asociatiilor de proprietari, celor care vor sa-si spuna opinia. Cand deschizi cu adevarat un dialog, nu transferi doar pe site un anunt, ci consultarea trebuie sa fie reala”, sustinea Firea in campania electorala.

De altfel, la doua luni dupa ce a fost aleasa, Firea i-a promis in fata ambasadorului SUA ca va „promova transparenta” in activitatea sa.

„In cadrul intalnirii desfasurate in aceasta saptamana cu ambasadorul SUA, dl. Hans Klemm, am discutat despre respectarea stricta a legislatiei, promovarea transparentei si asigurarea unor servicii publice de calitate dedicate cetatenilor ca fiind principalele obiective ale mandatului meu la Primaria Capitalei. Din primul moment cand am venit la Primarie, am solicitat transparenta 100%, atat in ceea ce priveste activitatea directiilor de specialitate cat si a Consiliului General”, scria Firea pe pagina sa de Facebook in luna august.

In luna noiembrie, ea a emis o decizie prin care interzicea personalului din Primarie sa ofere orice fel de informatie fara acordul ei.