tracii banner
Membrii juriului:

Președintele juriului celei de-a treia ediţii a FIFE Zlatna este maestrul Dorel Vișan. Alături de el se află alte șase personalități din lumea filmului şi a muzicii: regizorul Nicolae Mărgineanu, criticul de film Nicolae Călin Căliman, realizatorul tv. Carmen Ştefănescu, regizorul Cristi Toporan, maestrul Dumitru Fărcaş şi solistul Ioan Bocşa.

COMUNICAT DE PRESĂ:

„Acasă la Brâncuşi” este cel mai bun film etnografic, distins cu Marele Premiu al juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a treia. Este un film documetar, produs de către Radu Tora, project manager – Ion Călinoiu, imagine şi montaj – Constantin Pahonţu. Decernarea premiilor a avut loc pe stadionul oraşului, unde publicul zlătnean a umplut tribunele până la refuz. Prezent pe scena festivalului, Radu Tora, câştigătorul Marelui Premiu a spus că prima oară a fost în oraşul Zlatna în anul 1991, iar astăzi (n.n.- duminică 7 iunie 2015) a avut un şoc când s-a reîntors pe străzile oraşului. În sens pozitiv, bineînţeles, pentru că Zlatna a renăscut, are o faţă nouă, care nu mai are nimic din „imaginea cenuşie” a perioadei de început a anilor 1990.

• Marele Premiu (cel mai bun film etnografic) – Acasă la Brâncuși, producător: Radu Tora
• Premiul juriului (ex aequo) – Tracii, istorie ascunsă, regia: Daniel Roxin
• Premiul juriului (ex aequo) – Armenopolis, suflet românesc, regia: Izabela Bostan Kevorkian și Florin Kevorkian
• Premiul publicului – Istorii despre Vlad Voievod Draculea, regizor: Andrei Chiriac
• Premiu pentru scenariu de film romanesc – Vărarii, scenariul: Levente Vargyasi
• Premiu pentru scenariu de film străin – Tore (Danemarca), scenariul: Iben Ravn
• Cea mai bună imagine a unui film românesc – După 40 de ani, regizor: Adrian Drăgușin
• Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Lijeričari i zdravičari / Muzicanţii lijericari şi nuntaşii veseli (Croația), imagine: Mak Vejzovic
• Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Fuera del foco (Mexic), imagine: Antonio Zirion și Adrian Arce
• Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc – Ţapinarii, realizator: Petru I. Pap
• Cea mai bună coloană sonoră a unui film străin – Komiški kvarantore / 40 de ore de rugăciune (Croația), coloana sonoră: Krunoslav Ljubanović
• Cea mai bună regie a unui film românesc – Şi maine e o zi, producător: Diana Deleanu
• Cea mai bună regie a unui film străin – Macko (Croația), regia: Davor Borić
• Menţiune specială pentru document cinematografic – Crăişorul munţilor (1983), regia: Ion Valerian Pasat

După decernarea premiilor, care a început la ora 20.00, a urcat pe scena festivalului, unul dintre membrii juriului: maestrul Ioan Bocşa. În aplauzele publicului, maestrul Bocşa a susţinut un recital de muzică populară împreună cu Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE”, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instruit şi condus chiar de el. Emoţionant a fost şi discursul maestrului Ioan Bocşa, care a evocat legătura sa cu oraşul Zlatna şi a apreciat realizările celor care conduc destinele acestui oraş. În finalul spectacolului de încheiere a ediţiei a treia FIFE Zlatna a avut loc recitalul extraordinar al maestrului Dumitru Fărcaş.

Elena Boholţ


2 COMENTARII

  1. Era cazul sa primim respectul cuvenit ca o tara de baza a EUROPEI de unde a plecat civilizatia.Mult respect pentru toti cei care sau ocupat si se ocupa de acest subiect sensibil si mult succes pe mai departe.Pe cand vom avea manuale cu Istoria adevarata a ROMANIEI incepand de la TRACI ?

Comentariile sunt închise.