Una dintre cele mai mari lovituri date de fostul baron Relu Fenechiu ascunde in spate detalii cu adevarat scandaloase • Acesta si-a ridicat o afecere privata, cu ajutorul fondurilor europene de 10 milioane euro, fara sa respecte numeroase elemente legale • Cladirea a fost ridicata in baza unor autorizatii suspecte, fara sa respecte legislatia din domeniu in ceea ce priveste normele de distanta intre cladirile invecinate si fara sa construiasca un numar suficient de locuri de parcare • Locuitorii din zona respectiva au reclamat faptul ca le-au fost ocupate abuziv locurile de parcare, iar traficul a devenit infernal, odata cu inaugurarea Aria Office Center
Aria Office Center, proiectul derulat de Profile Business Consulting pe Soseaua Nationala numarul 37, a fost ridicat in conditii cu totul si cu totul scandaloase, mai ales ca este vorba despre cheltuirea a 10 milioane euro din fonduri europene. Firma al carei actionar si administrator este fosta secretara a lui Relu Fenechiu, Alina Haila, a ridicat acest „incubator de afaceri” fara sa respecte numeroase elemente legale. Cladirea a fost ridicata in baza unor autorizatii suspecte, fara sa respecte legislatia din domeniu in ceea ce priveste normele de distanta intre cladirile invecinate si fara sa construiasca un numar suficient de locuri de parcare.
Locuri de parcare insuficiente, zona este blocata
Odata cu finalizarea proiectului european din Soseaua Nationala nr. 37, locuitorii au acuzat numarul foarte mare de masini care au aparut in zona si care, nu doar ca ocupa toate locurile de parcare ale locatarilor de la blocurile invecinate, dar acestea au ajuns sa ocupe pana si spatiile verzi sau sa blocheze traficul din zona, mai ales ca pe Soseaua Nationala au fost deviate autobuzele Companiei de Transport Public Iasi dupa dezafectarea liniei de tramvai de pe Splai Bahlui.
„In ultima perioada, s-a inmultit foarte mult numarul de masini, iar oamenii se plang de faptul ca nu mai au unde sa parcheze. Eu nu am masina personala, insa realizez ca e o problema cu lipsa locurilor de parcare. Exista cateva spatii nefolosite, ramase in spatele blocurilor, care pot fi amenajate pentru masini, insa acestea se afla inspre strada Decebal sau inspre bulevardul Cantemir. A existat o interventie a celor de la Primarie, pentru a dezafecta garajele improvizate din spatele blocurilor, pentru a se amenaja o parcare, insa terenul a fost lasat neingrijit, iar oamenii au ajuns sa parcheze pe unde reusesc. Am fost in audienta la domnul primar Mihai Chirica si am cerut sa se amenajeze acea parcare, pentru ca este mare nevoie, iar el ne-au asigurat ca se va face acest lucru”, a spus Mariana Ciocarlie, administrator al Asociatiei PT 12 Cantemir. Conform legilor in domeniu, la fiecare 50 mp desfasurati in cazul cladirilor de birouri, este obligatorie amenajarea unui loc de parcare.
Nu are locuri de parcare
Aria Office Center este construita pe 9 niveluri, cu o suprafata închiriabila de 6.405 mp, ceea ce inseamna ca, in cadrul proiectului european derulat de firmele controlate de Relu Fenechiu trebuiau amenajate cel putin 120 locuri de parcare. Acest numar nu a fost respectat nici pe departe si, drept urmare, cei peste 100 de angajati care lucreaza in birourile cladirii sunt nevoiti sa isi parcheze autoturismelepe locurile amenajete pentru locatarii blocurilor din vecinatate, pe spatiile verzi, sau pe marginea soselei, ingreunand astfel transportul public si circulatia celorlalte autovehicule.
„De cand s-a construit cladirea aceasta, nu mai sunt locuri de parcare in timpul zilei, pentru ca parcheaza oamenii care lucreaza aici. Seara se mai gasesc locuri de parcare. Nu este corect, pentru ca ar trebui sa aiba locuri cei care locuiesc aici, iar cei care lucreaza ar trebui sa aiba locurile lor de parcare construite. Ziua se circula foarte greu, pentru ca sunt masini parcate pe strada, iar cand se intalnesc autobuzele RATP, nu pot trece unul pe langa celalalt si trebuie sa se ocoleasca”, a spus Gheorghe Filimon, iesean ce locuieste pe Soseaua Nationala. De mentionat faptul ca, pe langa cladirile de birouri, in zona isi desfasoara activitatea mai multe insitutii publice, printre care SC Salubris SA, DAPPP sau Serviciul Asociatii Proprietari, toate in incinta „Piramidei lui Dubet”.
Nu s-a tinut cont de cladirile invecinate
Constructia oricarei cladiri, indiferent de gradul ei de inaltime, trebuie sa respecte Codul Civil. Astfel, in cazul in care intre vecini nu exista ferestre, distanta dintre cladiri poate fi de minimum 1,5 metri. In cazul in care exista ferestre, intre pereti trebuie sa existe o distanta de minimum 2 metri. In orice alta situatie, daca distantele dintre cladiri sunt mai mici, cel care construieste trebuie sa ceara acordul in scris al vecinului, printr-un document notarial, prin care cel din urma isi da acordul pentru ca noua cladire sa se apropie la o distanta mai mica de 1,5, respectiv 2 m fata de imobilul sau. Desi legea impune aceste norme, distantele nu au fost respectate.
„Pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic, nici cand au inceput sapaturile, nici cand s-a facut cladirea asta inalta. Nu doar ca nu mi-au cerut o semnatura sau ceva, dar nici nu am fost intrebat. Este foarte aproape de atelierul meu, dar ce pot sa fac?”, a spus proprietarul atelierului de tamplarie care se invecineaza cu Aria Center.
Totodata, mai ales in cazul cladirilor cu regim mare de inaltime, este nevoie de semnaturile vecinilor daca noua cladire umbreste timp de peste o ora si jumatate (in ziua cea mai scurta a anului) cladirile invecinate. Practic, vecinii trebuie sa-si dea acordul ca accepta sa fie umbriti de noua constructie, iar acest lucru se realizeaza in urma unui studiu de insorire realizat de specialisti.
O cladire alaturata nu are autorizatie de construire
O alta cladire care se afla la o distanta de mai putin un metru fata de Aria Center a fost ridicata si ea ilegal, asta inainte de inceperea proiectului derulat de Relu Fenechiu. „Aceasta cladire este construita fara autorizatie. S-a facut control de la Primarie si au dispus sa se intre in legalitate, dar nu s-a mai facut nimic de atunci. Cladirea este asa dinainte sa se faca cea de birouri. Eu am un spatiu inchiriat aici, nu sunt proprietar. Cu locurile de parcare, intr-adevar, este o mare problema, pentru ca nici eu nu am unde sa parchez in apropiere”, a spus proprietarul unui service de electronice invecinat cu Aria Center.
Aceeasi situatie se intalneste si in cazul celorlalti vecini, care nu au fost nici macar intrebati daca sunt sau nu deacord cu ridicarea cladirii in apropiere sau daca isi dau acceptul sa fie umbriti de aceasta. Aceasta cladire este amprenta lasata in urma de fostul arhitect-sef al orasului, Tudor Vericeanu, care a fost acuzat in repetate randuri de faptul ca autorizeaza construirea unor cladiri aberante in zone nepotrivite. Specialistii sustin ca aceasta cladire, care este intoarsa cu „spatele” catre oras, este construita stupid, mai ales prin prisma faptului ca nu are geamuri orientate catre zona importanta a orasului.
Cladire ridicata in baza documentatiei eliberate pentru o alta cladire
Investitia respectiva este una privata si finantata cu bani publici, asa cum este obisnuit Relu Fenechiu. Desi iesenii au facut scandal, iar in urma reclamatiilor, primaria si alte autoritati au facut verificari, niciunul dintre birocratii implicati in ancheta nu s-a gandit ca poate s-a ajuns in aceasta situatie deoarece nu au fost respectate regulile minime de urbanism, legislatia in domeniul constructiilor.
Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au studiat documentatia depusa la institutiile abilitate de firma care deruleaza acest proiect de 10 milioane de euro, in vederea accesarii fondurilor comunitare, si au ajuns la o concluzie socanta: acest proiect european a fost aprobat in baza unei documentatii false de urbanism. In documentatia de urbanism depusa in vederea aprobarii proiectului scrie ca aceasta cladire de birouri este construita la adresa Soseaua Nationala numarul 37, unde a fost aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin Hotararea Consiliului Local nr. 169 din 5.06.2006. Oricine poate consulta pe site-ul Primariei Iasi hotararea Consiliului Local si poate constata cu aceasta ocazie ca aceasta se refera la aprobarea Planului Urbanistic Zonal de la adresa Soseaua Nationala numarul 178-180.
Aici se afla cladirea rosie din intersectia de la Podu de Piatra. Nu este exclus ca si aceasta sa fie o cladire de-a lui Fenechiu. Potrivit documentelor, imobilul a fost edificat in 2006, de familia fostului director de la Electrica, Ioan Ciutea. Reamintim ca, in perioada 2000 – 2005, Fenechiu si Ciutea au castigat zeci de miliarde de lei cu transformatoarele ruginite pe care firmele deputatului liberal le vindeau societatii de electricitate (aceasta afacere i-a adus lui Fenechiu o condamnare de 5 ani de inchisoare – n.r.).
Nu este exclus ca o parte din banii pe care i-au castigat astfel impreuna sa-i fi investit aici. In orice caz, documentatia de urbanism de la aceasta cladire a fost depusa la ADR Nord-Est pentru a obtine fonduri europene in vederea construirii unei alte cladiri, la alta adresa. Mai mult, Primaria a eliberat pentru aceasta „investitie europeana” autorizatia de constructie numarul 654, din 13.07.2011, tot in baza PUZ-ului realizat pentru terenul de pe Soseaua Nationala nr. 178-180.
Sursa: bzi.ro