Ceea ce in urma cu un an parea o gluma, risca sa devina un scenariu plauzibil. Ascensiunea unui demagog pseudo-carismatic, un personaj abulic moral dar capabil sa genereze amagiri, pasiuni si energii colective, asteptari de mantuire hic at nunc, trebuie tratata cu seriozitate. Personaj fara biografie si fara ideologie, incolor ca atasamente detectabile, Dan Diaconescu imi aduce aminte de Stanislaw Tyminski, un straniu businessman din Canada, care a devenit candidat prezidential in Polonia in 1990. Cand a candidat la presedintie contra lui Walesa, Tyminski detinea 3 cetatenii, poloneza, canadiana si peruviana. Facea business in Canada si in Peru.

Vladimir Tismăneanu

Atunci cand disperarea devine psihologie de masa, cand politicienii, chiar si cei onorabili, sunt considerati escroci si tradatori ai interesului unui „popor” uitat si ignorat, se nasc conditiile favorabile pentru experimente populiste. Aventurierii stiu cum se le exploateze. Falsii tribuni stiu cum sa excite tribunele.

Dan Diaconescu a rasarit in politica romaneaca dupa ce a generat un tip de spectacol televizat care contopeste apetitul pentru barfa al mahalalei cu dorinta politicienilor de fi auziti, de a iesi in prim plan. Am incercat de cateva ori sa urmaresc emisiunile-maraton ale lui Dan Diaconescu si am esuat. Nu are agresivitatea impertinenta a unor Badea si Gadea. Il intereseaza propria imagine, nu ordinele patronului din umbra. Este numele unui vid de speranta, de aici si sansa lui de a spune orice si de a fi crezut de cei deznadajduiti.

Una din incarnarile cele mai de succes, deci cele mai primejdioase, ale populismului, a fost peronismul. Jorge Luis Borges l-a dispretuit pe Juan Domingo Peron, colonelul l-a urat visceral pe scriitor. Nimeni nu a definit mai exact profilul peronistilor, deci populismul radical, decat Borges: „Ei nu sunt nici de stanga, nici de dreapta, sunt incorigibili”.

Am scris o intreaga carte intitulata „Fantasmele salvarii” (Princeton, 1998, paperback 2009, trad. rom. de Magda Teodorescu, Polirom, 1999) incercand sa iau masura fenomenelor populiste in lumea post-comunista si nu doar acolo. Am trait candva in Venezuela, am buni prieteni care mi-au povestit cum s-a ajuns la triumful autoritarismului chavezian. Lumea se saturase de politicienii traditionali. Dupa ce se prajisera cu coruptia din timpul celei de-a patra republici, in special cea din vremea socialistului Carlos Andres Perez, multi cetateni au suflat, fara motiv, in iaurtul presedintei respectabilului crestin democrat Rafael Caldera.

Pe acest fond, de deruta axiologica si revolta sociala, a reusit Hugo Chavez sa ajunga la putere. „Lor nu le pasa de voi, mie imi pasa”, acestea erau cuvintele rostite ad nauseam de aspirantul la pozitia de caudillo. „Socialismul bolivarian” este mai corupt decat oricare din guvernele democrate care l-au precedat, nu putini isi musca degetete ca l-au sprijinit. . Dar Chavez controleaza acum economia, mediile de informare, parlamentul. Schimba legile dupa cum i se nazare, isi pregateste inca un mandat prezidential.

Ce se poate face? In primul rand, este important sa se identifice pericolul, sa nu fie minimalizat. Apoi, partidele democratice trebuie sa inteleaga ca fundamentele constitutionale ale tarii nu pot fi zguduite fara consecinte dezastruoase. Este nevoie de responsabilitate, bun simt, refuz al demagogiei si asumare a unor politici sociale si economice eficiente, care sa fie explicate cat mai clar electoratului.

– comentariu publicat în Revista 22 –

3 COMENTARII

  1. românii, domnule Tismaneanu, sunt intoxicati de atatea fantasme pe care nu ei le-au generat, ci care le-au fost inoculate prin mass-media, cu precadere televiziunile. Nu intamplator, in ’89, iliescu a ocupat televiziunea pe acre ulterior a botezat-o „libera”. Prima fantasma este cea a unei „revolutii”, in fapt un puci recuperator si manipulator al miscarii populare spontane.

    DD are fler si, simtind legatura organica la noi, dintre succesul politic si mass media arondata acestuia, profita din plin. Si-a insusit si discursul populist, testat si imbogatit de noua nomenclatura post-decembrista. Deci cu DD, nimic nou. Precum antemergatorii sai, isi va insusi, daca poate si Oltchim-ul in numele poporului, dar in buzunar propriu.
    Si ca DD sunt destule alte fantasme. Sa luam exemplul cel mai strident : crin antonescu. Personajul este un mare zero, o nulitate ambitioasa, egocentrica, aroganta si-nu potential dictator. Fara televiziunile filixoase antonescu ar fi ramas undeva mult mai jos. Nu a castigat nici macar un loc cinstit in Parlamentul din care absenteaza copios si fara de rusine. Antonescu este un „fost viitor ” mare politician. I s-a trambitat un potential care n-are nicio legatura cu personajul real, un minabil.

    Fara aportul substantial al mass-mediei, iliescu ar fi cazut in uitare iar nastase s-ar odihni linistit in „cantonament”. Dar periodic romanii sunt obligati (cu voie sau fara voie) sa le „soarba” vorbele, sa le cunosca opiniile asupra a „tot ce misca-n tara asta”. Prin media ei continua sa existe. Existenta lor NE ESTE IMPUSA.

    Traim intr-o lume colcaitoare in care devine din ce in ce mai greu sa distingi fantasmele de oamenii vii, adevarati, consistenti. Si ca delirul sa fie complet, prin calomnie si minciuna, acesti oameni reali si onesti sunt transformati de catre aceleasi media in fantasme hidoase, asemeni nalucilor sale nocive.

    Suntem bolnavi din manipulare. Nu mai stim incotro sa privim, nici ce vrem si unde ne este interesul. Cred insa ca leacul vine TOCMAI de la virusul care ne-a imbolnavit – in virus se afla esenta vaccinului. S-a ajuns la un asa paroxism incat, paroxismul insusi va declansa reactia sanatoasa de respingere.

  2. v tismaneanu(…netzky),este un doct,destept,cunoscator al multor situatii din america latina,cum ar fi peronismul,chavezismul,nespunand mai nimic de aliende.
    stie multe chestii despre multe probleme,
    dar nu vine cu nici o solutie pentru salvarea romanie…
    si el aplica formula „”jos base”” avand ca tinta dd.
    singura lui misiune care transpare,este sa ne mane in aceeasi directie a distrugerii,continue ,dupa planul inceput de iliescu si p roman newlander,si continuat de e constantinescu-tapu,si destul de evident de catre base…
    dupa ce cu familia lui a slujit cominternul de la moscova, acum,aflat in slujba noului cominform de la bruxelles, ne da in continuare ,lectii.poate,ar fi momentul sa se aseze linistit,un pic…

Comentariile sunt închise.