În 2016 SRI va primi 1,8 mld. lei sau 0,25% din PIB. În creștere cu 19% față de anul acesta (când reprezintă 0,22% din PIB) și cu 49% față de anul 2014 (când a reprezentat 0,19% din PIB), scrie logec.ro.
Alocația bugetară pentru SRI este conform sursei citate:
1. De 51 de ori mai mare decât bugetul Institutului Cultural Român.
2. Egală cu suma totală distribuită de la bugetul de stat pentru Ministerul Culturii, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Ministerul Tineretului și Sportului și Agenției Naționale de Integritate.
3. Mai mare decât suma pe care a cheltuit-o statul român în anul 2014 pentru cercetare, domeniu unde activează 43 000 salariați.
4. De aproape 7 ori mai mult decât suma cheltuită de la bugetul de stat în anul 2014 pentru salarizarea preoților tuturor cultelor (doar în cadrul BOR activează peste 14 000 de preoți și diaconi).
5. Cel mai mare buget alocat serviciilor secrete din țările NATO, ca pondere în cheltuielile publice
Astfel, estimează logec.ro, serviciul de securitate internă al României (SRI) se particularizează printre serviciile similare din primele 10 țări ca mărime din NATO prin următoarele caracterstici:
“1. Numărul absolut: Personalul de 12.000 de agenţi secreţi e depăşit doar de al FBI. În total, cu o 2,5% din populaţia grupului de ţări, România are mai mult de 15% din agenţi.
2. Proporţia faţă de populaţie: Există 60 de angajaţi în serviciile interne la suta de mii de locuitori. Urnătorul clasat, Polonia, are 13 de angajaţi. Media este de 7 iar ultimul clasat este Italia, cu 2,7.
3. Bugetul SRI are cea mai mare pondere în cheltuielile publice: jumătate de procent, de cinci ori mai mult decât media celor 10 state este de o zecime de procent. FBI se descurcă cu doar o şeptime de procent din cheltuielile publice totale ale SUA. Şi în termeni absoluţi, SRI reuşeşte să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia.”