61711938Pensia de urmas pentru fiul unui militar mort in timpul unei misiuni de interventie face de rusine Ministerul de Interne. Dovada stau cei 350 de lei, pe care ii primeste familia unui pompier din Constanta care a decedat anul trecut intr-o explozie, relateaza stirileprotv.ro.

Sotia pompierului spune cu lacrimi in ochi ca decizia de pensie a fost emisa pe baza unei legi care nu mai e de actualitate. Mai mult decat atat, pe hartie reprezentantii ministerului nici macar nu recunosc ca salvatorul a murit la o interventie cu toate ca a avut parte de o inmormantare cu onoruri militare si a fost avansat post-mortem si decorat cu Ordinul „Barbatie si Credinta” in grad de Cavaler.

„Este o nedreptate si o bataie de joc la adresa sotului meu. recunostinta statului roman pentru memoria unui erou inseamna cam 350 de lei, cat vedeti pe hartie”, spune femeia.

350 de lei este pensia de urmas pe care fiul sublocotenentului Dan Fripis, ucis anul trecut de o explozie, in timp ce se afla in misiune, o primeste de la statul roman. O suma infima, care nu il ajuta pe tanarul student de 20 de ani. Mama lui este revoltata de modul in care ministerul de interne gestioneaza dosarele pensiilor pentru rudele militarilor morti la datorie.

„Cand s-a dat decizia era in vigoare o alta lege care prevedea alte drepturi pentru urmasii militarilor morti in misiune”, spune vaduva. “Din puncctul meu de vedere si fiul meu si alti copii care se afla in situatia asta ar trebui sa beneficieze de aceste drepturi”

Sotia militarului se refera la noua lege a pensiilor militare care a intrat in vigoare la inceputul anului. Potrivit acesteia: „Urmasii militarilor sau politistilor (….) decedati ca urmare a unor actiuni intervenite in timpul si din cauza serviciului (…) beneficiaza de o pensie de urmas egala cu salariul functiei de baza de la data decesului”

Adica, pensia de urmas ar fi trebuit sa fie mult mai mare, spune familia, avand in vedere ca pe fluturasul de salariu, Dan Fripis primea aproape 1800 de lei lunar. Insa femeia spune ca legea respectiva nu se poata aplica in cazul baiatului ei, pentru ca pe decizia de pensionare, la cauza mortii scrie ca sotul ei a murit din cauza „Bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca”.

Reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, spun in schimb ca au primit certificatul medico-legal necesar pentru dosarul de pensie abia pe 24 martie. Si nu se puteau antepronunta privind cauza decesului.

La randul lor, cei de la Ministerul de Interne precizeaza ca pensiile se pot recalcula, daca beneficiarii isi exprima aceasta optiune pana la sfarsitul lunii iunie. Sotia militarului asteapta o explicatie de la casa de pensii a ministerului si nu exclude o actiune in instanta impotriva institutiei pe care sotul ei a slujit-o cu devotament 9 ani.