Paştele este cea mai importantă sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. Creştinii aduc la biserică ouă pictate manual pentru a fi binecuvântate, iar apoi le aranjează frumos pe mesele de sărbătoare.
În 1885, Ţarul rus Alexandru al III-lea a decis să-i facă un cadou special soţiei sale – un ou de Paşte, unul diferit de cele obişnuite de găină sau raţă. Anul 1885 era special pentru familia imperială, se marca cea de-a 20-a aniversare a căsătoriei ţarului cu soţia sa ţarina Maria Fedorovna.
Pentru această ocazie, ţarul avea nevoie de un cadou excepţional ca să-şi impresioneze soţia. Aşa că Alexandru a comandat bijutierului regal, Peter Carl Faberge, să creeze pentru el cel mai preţios ou de Paşte.
Urmând instrucţiunile întocmite de însuşi împăratul, Faberge a proiectat un frumos ou de email alb, care arăta ca un ou adevărat, dar atunci când era deschis prezenta în interior un gălbenuş de aur. În interiorul gălbenuşului se afla o găină de aur, care ascundea în interiorul său un diamant în miniatură sub forma coroanei regale, cu un ou minuscul de rubin.