brexit-400-premier-league-football-clubs

51,82% dintre cetatenii Regatului Unit au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, o alegere care loveste si in industria fotbalului.

In jur de 400 de fotbalisti vor fi „expulzati” din cele patru ligi nationale ale Marii Britanii;

Jose Mourinho si Pep Guardiola, pierderi financiare colosale de pe urma Brexitului;

Impact urias si pe continent: clubul Real Madrid, la un pas sa puna cruce la 100 de milioane de euro!

Europa este socata de rezultatul referendumului organizat joi, in Marea Britanie, pe tema iesirii din U.E. Impactul social este unul urias, la nivel economic deja se calculeaza pierderi de ordinul zecilor de miliarde, in timp ce, pe plan sportiv, in lumea fotbalului se cauta solutii pentru rezolvarea crizei ce va urma.

Industria fotbalului se bazeaza pe forta financiara a gigantilor din economie. Daca Vodafone sau Barclays (ca sa alegem doi colosi din Regatul Unit) au probleme, atunci si sportul rege tremura. Sunt asteptate diminuari ale unor contracte de sponsorizare, chiar si rezilieri (unilaterale sau amiabile), caci lira sterlina va avea o tot mai mica putere de cumparare.

premiere league - brexit

Premier League, un colos cu picioare de lut

2016/ 2017 trebuie sa fie primul sezon al celui mai puternic campionat de fotbal din istorie. Premier League inseamna acum o competitie cu valoare de piata mai mare decat toate celelalte ligi europene adunate la un loc, scriu finantistii din Marea Britanie. Toata spuma fotbalului cauta sa-si ia felia din Premier League, cu Pep Guardiola ultimul asezat la rand.

Problema este ca, scrie „Deutsche Welle”, Brexitul va aduce „concedieri” pentru mai bine de 400 de jucatori profesionisti din cele patru ligi nationale ale Marii Britanii.

In prezent, doar fotbalistii din interiorul Uniunii Europene sunt liberi sa joace in Marea Britanie. Extracomunitarii trebuie sa primeasca un permis special de lucru, conditionat de clasamentul FIFA si procentajul de meciuri jucate pentru echipa nationala in ultimii doi ani. Daca nu are bifate intre 30% si 75% dintre partidele internationale pe ultimii doi ani, atunci nici macar Leo Messi nu poate pune piciorul in Premier League!

O alta problema cu care se va lovi fotbalul britanic este legata de transferurile juniorilor. Regulamentul FIFA permite tranzactii cu jucatori de 16 si 18 ani doar intre tari membre ale Uniunii Europene. Pentru Premier League, asta inseamna adio tinere talente ademenite in Marea Britanie.

Cu toate astea, oficialii Premier League incearca sa-si convinga partenerii ca Brexitul nu va lovi fotbalul englez. „Premier League este o competitie sportiva care beneficiaza de un enorm succes si care are o puternica atractie nationala si mondiala”, a detaliat un purtator de cuvant al primei ligi de fotbal din Rega, care a dat asigurari ca „povestea de succes a Premier League va continua si de acum incolo, oricare ar fi consecintele referendumului. Este inutil sa incercam sa ghicim ce se va intampla, pana cand situatia nu va fi mai clara. Evident, noi vom continua sa lucram cu guvernul si cu alte organisme, indiferent de rezultatele acestui proces al iesirii din Uniunea Europeana”.

mourinho - guardiola

Mourinho si Guardiola, taieri de salarii

Brexit loveste si in cele mai spectaculoase miscari din aceasta vara. Jose Mourinho, proaspat instalat pe banca fostei campioane Manchester United, va pierde anual 700.000 de euro la salariu, in timp ce marele sau rival Pep Guardiola ramane cu 1,5 milioane de euro mai putin.

Potrivit „Business Jornal”, Jose Mourinho si-a negociat un salariu de 10 milioane de lire sterline pe sezon, adica in jur de 12,5 milioane de euro. Acum, din cauza deprecierii lirei sterline in fata monedei europene, portughezul va primi anual cu 700.000 de euro mai putini bani. Acelasi calcul a fost facut si la Guardiola, catalanul avand la City un salariu net de 25 milioane euro; acum, cu 1,5 milioane mai mic, in urma Brexitului.

Efectul invers: Real Madrid, fara Gareth Bale?!

Campioana Europei este si ea nevoita sa mute, intrucat iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana il transforma pe galezul Gareth Bale in jucator extracomunitar. Si ar ridica la patru numarul lor in lotul lui Real Madrid. Normele UEFA impun cluburilor din Spania doar trei extracomunitari in echipa. Pe cale de consecinta, Florentino Perez ia in calcul ofertele venite pentru Bale, fotbalist cotat la 100 de milioane de euro. Sau mai mult, dupa acest Euro 2016 fantastic cu nationala Tarii Galilor.

gareth-bale

Bundesliga pierde peste 200 de milione de euro

„Deutsche Welle” a calculat impactul Brexit asupra ligii nationale din Germania. Anual, cluburile britanice arunca 220 de milioane de euro pe transferurile unor jucatori din Bundesliga (germani sau din alte tari membre U.E.). O data eliminata libera circulatie intre cele doua tari, vedetele din campionatul Germaniei nu vor mai fi atractive pentru marile cluburi ale Angliei.

Unii specialisti din Germania merg pana acolo incat sustin ideea conform careia bugetul Bundesliga depinde in buna masura de banii pe care ii dau englezii pe transferurile de jucatori. De exemplu, chiar daca unii microbisti nemti ar putea parea incantati de varianta pastrarii celor mai valorosi fotbalisti, realitatea este ca echipe ca Borussia Mönchengladbach sau Bayer Leverkusen ar avea de suferit enorm, intrucat ele si-au consolidat bugetele pe sumele de bani incasate de la cluburile britanice.

 

Sursa: enational.ro