Ministrul Fondurilor europene, Cristian Ghinea, continuă atacul la deputaul Sebastian Ghiță. Acesta a declarat pentru hotnews că, în urma auditului început în decembrie 2014 de către Comisia Europeană, au fost descoperite mai multe nereguli la firma Asesoft, scrie b1.ro
Potrivit ministrului, nereguli au mai fost semnalizate și la alte firme de IT, precum Siveco și UTI.
Cristian Ghinea a mai declarat că va investiga și de ce ministerul pe care îl conduce din toamna anului trecut nu „a cerut banii înapoi de la Ghiță și alții”, căutând în același timp soluții pentru realizarea unui „sistem de black listing pentru firmele care au atras corecții și pierderi pentru stat”.
„Deci in decembrie 2014, Comisia a inceput audit pe Axa 3, Domeniul Major de Interventie (DMI) 3.2. Intre cele alese au fost si cheltuielile pentru contractele Asesoft si Siveco si au verificat strict procedura de achizitii prin care au primit contractele. A rezultat, de pilda, ca Asesoft a beneficat de tratament preferential ca ofertant. S-a aplicat o corectie de 25%. Adica Romania a acceptat o taiere de un sfert, bani platiti deja de la buget”, a spus Ghinea.
Ghinea precizează că toate firmele au avut de suferit din cauza neregulilor descoperite la firmele menționate, întreg Domeniul de Intervenție fiind blocat.
Ministrul Fondurilor europene consideră implicarea lui Sebastian Ghiță în digitalizarea administrației “nocivă”.
Totodată, Crstian Ghinea susține stoparea monopolului pe care 3-4 firme le au pe toate proiectele IT publice.
“Probabil ca se acopera bine prin hartii, dar sistemele IT pe care le livreaza sunt in mod evident nefolosite, neintegrate, nu demonstreaza un Return on Investment (ROI). Nu se pot modifica criteriile care favorizeaza monopolul celor 3-4 firme incat sa fie o concurenta reala , sa devina important ca firmele participante sa demonstreze proiecte reusite in mediul privat, criteriile de reusita sa includa numarul de utilizatori reali, site-urile accesibile public sa fie evaluate prin sondaje in randul populatiei Romaniei? Criterii de genul acesta ar trebui aplicate la toate licitatiile publice„, a mai spus ministrul.