Guccifer, hackerul român care a spart conturile vedetelor, politicienilor şi chiar pe cel al şefului SRI, George Maior, rupe tăcerea într-un articol publicat de New York Times. Sărac, dar cu abilităţi de cablist cu studii superioare în „şmechereală cibernetică”, Guccifer, ex Micul Fum, povesteşte cum a învăţat să spargă mailuri cu ciocanul minţii mai puţin şcolite. “Este greu să fii hacker, dar e și mai greu să îți acoperi urmele”, a concluzionat Guccifer. Vă invităm să citiţi ce scrie New York Times despre faimosul hacker!

ARAD, România – Îi făcea plăcere să le joace șicane membrilor familiei Bush, lui Colin Powell și multor altori americani de seamă, dar și să își dovedească că e mai deștept decât FBI-ul și Secret Service, zădărnicindu-le eforturile de a îi descoperi naționalitatea, ce să mai vorbim de adevărata identitate. La începutul acestui an însă, eluzivul infractor cibernetic cunoscut ca Guccifer și-a pierdut încrederea și a început să se panicheze. Și-a spart hard drive-ul calculatorului și telefonul cu un topor. Această subită încercare de precauție, din casa lui din partea rurală a Transilvaniei, din România, nu l-a ajutat prea mult – mai ales că a lăsat bucațile a aceea ce avea sa devină mai târziu o parte importantă a dovezilor împotriva sa, împrăștiate pe pământ.

Două săptamâni mai târziu, pe 22 Ianuarie, începuse o vânătoare globală împotriva celebrului și misteriosului hacker care și-a făcut inițial cunoscut numele publicând imagini ale unor autoportrete pictate de George W. Bush. Mai apoi a furat numeroase mail-uri personale de la politicieni , ofițeri militari și celebrități, chestiuni care s-au terminat cu un raid la casa acestuia. “Îi așteptam, dar șocul a fost totuși foarte mare pentru mine” a spus hackerul care ispășește acum o sentință de 7 ani în închisoare. Acesta a vorbit pentru prima dată într-un interviu acordat la penitenciarul din Arad. “Este greu să fii hacker, dar e și mai greu să îți acoperi urmele”, a spus Guccifer.

Totuși, aventura sa de doi ani prin conturile de mail ale americanilor bogați și influenți ne-a arătat cât de ușor este să faci ce vrei pe internet, chiar dacă nu ești înarmat decât cu abilități rudimentare. Şi poţi să fii cu un pas înaintea legii, măcar pentru un timp. Hakerul a cărui semnătura era Guccifer – un pseudonim creat pentru a combina, spune el, “ stilul lui Gucci cu lumina lui Lucifer” , s-a dovedit a fi Marcel-Lehel Lazar, un șomer de 43 de ani, fost taximetrist. Nu avea niciun fel de expertiză în calculatoare, niciun fel de echipament sofisticat, doar un calculator vechi NEC și un telefon Samsung. Şi niciun fel de abilități speciale cu excepția celor învățate de pe internet. Viorel Badea, procurorul român care s-a ocupat de caz, și-a exprimat consternarea față de modul în care domnul Lazar a ajuns atât de departe cu atât de puțin. “El nu era cu adevărat un hacker ci doar un tip deștept, persistent și cu multă răbdare”, a subliniat procurorul.

Procurorul a mai spus că în loc să intre în conturile de e-mail ale victimelor sale folosind viruși de tip „worm” sau alte metode de hacking, „domnul Lazăr” căuta pe internet informații despre țintele sale și apoi doar ghicea răspunsurile corecte la întrebarile de Securitate. “Este doar un tip român sărac, care a vrut să fie faimos” a spus procurorul. Domnului Lazăr i-a luat 6 luni de încercare până să ghicească răspunsurile corecte și să aiba acces la contul de e-mail al Corinei Crețu, un politician roman de 47 de ani care i-a trimis fostului secretar de stat, Collin Powell, imagini cu ea in bikini și un mesaj sugestiv. Powell, care a negat ca ar fi avut o aventură cu Corina Crețu, a îndemnat-o să șteargă toate mesajele dupa ce a descoperit că și contul său fusese spart.

Hackerul, care este pe jumătate ungur, a recunoscut că se baza în primul rând pe ghicitul răspunsurilor pe baza informațiilor adunate. El a spus că nu are niciun fel de studii informatice, deși a lucrat pentru scurt timp la o fabrică de calculatoare. “M-au dat afară după două săptămâni”, a spus el. Pentru a-și acoperi urmele, a lansat majoritatea atacurilor printr-un server de proxy din Rusia. Și-a dat seama că astfel își va acoperi urmele în România, unde avea deja cazier. Asta s-a intamplat dupa o condamnare din 2011, pentru ca intrase in conturile de e-mail ale unor starlete din România și ale altor celebritati, sub pseudonimul Micul Fum. Lazăr avea atat de multa încredere în abilitatea sa de a păcăli legea, încat anul trecut, a început să se laude cu aventurile sale pe site-ul american „The Smocking Gun”, iar pe 6 Ianuarie a postat un mail scris intr-o engleză stricată, semnat de înca neidentificatul Guccifer: “Nu, nu sunt ingrijorat. Cred ca o să schimb proxy-urile ca să ma duc să joc table pe yahoo, să ma uit la televizor, să ma joc cu familia și cu fata mea”, afirma el.

Totusi, o zi mai tarziu, domnul Lazăr a avut un soc când George Maior, şeful Serviciului de Român de Informații, a anunțat ca autoritatile îl vor prinde in curand pe cel mai cautat hacker din America, o declarație ce sugerează ca ei stiau ca el este in România. Domnul Lazăr, in interviul pe care l-a acordat in inchisoare, a spus ca a fost si mai socat cand Domnul Maior l-a descris ca fiind “Micul Guccifer”, ceea ce l-a facut sa banuiasca ca investigatorii au facut legatura dintre Guccifer si Micul Fum, pseudonimul pe care l-a folosit inainte de arestarea din 2011. Panicat, el a decis ca a venit timpul sa distruga dovezile activitatii sale de hacker si si-a distrus calculatorul si telefonul cu topor in curtea casei sale din localitatea Sâmbăteni, la aproximativ 11 mile de Arad, orasul transilvanean unde este acum incarcerat. “Știam că or să vină după mine”, si-a amintit el. “Cel de-al șaselea simț mi-a spus ca sunt înconjurat. Am pierdut controlul situației”, susţinea Guccifer.

În realitate, autoritățile nu aveau decat o idee foarte vaga asupra identitatii lui Guccifer. Domnul Maior spunea, într-un interviu acordat la București, că el nu știa că Micul Fum și Guccifer sunt aceeași persoană, și îi spusese “mic” doar pentru a-i mai distruge din aura de persoană de ne-prins. Autoritățile, mai spune domnul Maior, nici nu stiau la acea vreme ca Guccifer este un român. Însa începuseră sa suspecteze asta înca din septembrie, când Guccifer spărsese contul de mail al domnului Maior si il folosise sa trimita mesaje in romana pe contul acestuia de la Serviciul Roman de Informatii. Domnul Maior a ordonat rapid începerea unei investigatii. “Era clar că îmi intrase în contul de e-mail” a spus domnul Maior. “Vroia să demonstreze ceva. L-am luat în serios”, afirma Maior. Cu ajutor anchetatorilor americani, care il vanau in van pe Guccifer de luni bune, romanii l-au localizat rapid pe domnul Lazăr, care lăsase un sir întreg de dovezi, “A facut multe greșeli”, a spus procurorul Badea. Domnul Lazăr a spus ca ar fi putut sa isi acopere urmele mai bine daca ar fi avut mai multi bani – de exemplu, pentru un computer mai performant. “Desigur, aș fi putut să fur bani de la ei”, a spus el, distantandu-se de legiunile de compatrioti care au facut din România a doua cea mai saraca tara din UE. Un lider global la frauda prin internet. mărturiseşte: “Eu nu am luat nimic. Nici măcar un dolar.”

O acuzatie a fost formulată impotriva sa in luna iunie şi in Virginia, prin care era incriminat ca a incercat sa stoarca bani si proprietati, prin intermediul dovezilor, pretextelor si promisiunilor false, de la victimele sale din America, dar investigatorii romani au spus ca nu au gasit nicio dovada de santaj. Oficialii romani spun ca Statele Unite nu au cerut extradarea domnului Lazăr, dar a trimis investigatori sa îl chestioneze pentru a afla cum a reusit sa ajunga la atâția americanii influenti. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a refuzat sa comenteze. Înainte de a accepta sa raspunda întrebarilor celor de la New York Times în închisoare, unde împarte o celulă cu alți patru detinuti, doi dintre acestia fiind închiși pentru crimă, a citit o lunga declarație scrisă de mână prin care explica motivatia actiunilor sale.

Un amalgam de teorii ale conspirației despre atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, moartea prințesei Diana din 1997 și presupusele planuri pentru un atac nucler în Chicago în 2015 despre care acesta spunea: “ Lumea este condusă de un grup de conspiratori numiți Consiliul Illuminati, oameni foarte bogați, familii nobile, bankeri si industriași din secolele 19 si 20.” Domnul Badea, procurorul român, a râs de obsesia domnului Lazăr cu așa numiții Iluminatii, pe care o consideră o simplă încercare de a da o nota politică dependenței sale de hacker voyeurist. Conturile pe care le-a spart inaintea condamnarii sale din 2011 “nu includeau Illuminati, ci doar fete frumoase și celebre”, a spus procurorul. Domnul Lazăr a negat orice interes pentru celebrități, declarând că doar a dat întâmplător de vedetele ale căror conturi le-a spart ca și Guccifer, personalități precum actrița Mariel Hemingway, autoarea seriei de cărți “Totul despre sex”, Candace Bushnell, editorul Tina Brown, comicul Steve Martin, scriitoarea Kitty Kelley și multe altele. Cum în închisoare nu mai are acces la un computer, își scrie acum teoriile conspiraționiste pe carnețele umplute cu un scris mic și ordonat. ”OK, am încălcat legea, dar 7 ani într-o închisoare de maximă securiatate? Nu sunt un criminal sau un hoț”, a spus acesta. “Ceea ce am făcut a fost corect, desigur”,  conchis Guccifer.

sursa: nytimes.com