Cei doi români arestați zilele trecute în Muntenegru pentru că au vândut arme unei grupări teroriste din Columbia l-au avut drept complice pe un influent afacerist și politician italian, fost deputat în partidul lui Berlusconi și conectat la grupări mafiote din Sicilia.
Italianul Massimo Romagnoli și românii Cristian Vintilă și Virgil Flaviu Georgescu au fost arestați pentru că au conspirat ca să vândă arme organizației FARC din Columbia, care urma apoi să le folosească împotriva ofițerilor americani, se arată în actul de acuzare al procurorilor din New York.
Romagnoli, 43 de ani, a fost deputat al Forza Italia între 2006 și 2008, formațiune politică condusă de fostul premier Silvio Berlusconi. Apoi a ratat șansa să fie reales în alegerile din 2008 și 2013. Cu doar trei săptămâni înainte să fie arestat, Massimo Romagnoli planifica preluarea clubului de fotbal FC Parma din prima ligă italiană, cu o istorie de peste un secol și numeroase participări în competițiile europene. De trei ani, fostul deputat conduce și echipa din localitatea sa natală: Capo d’Orlando, Sicilia.
Italianul s-a mutat încă din 1989 în Grecia, într-o mică localitate de lângă Atena. În toată această perioadă a gestionat afaceri pe tot continentul, de la Atena și până la Londra, fiind și președintele Confederației Antrepenorilor Italieni din Europa. Prima afacere a înființat-o tot în Grecia, în 1993, Progresso SA, cu profil energetic, iar un deceniu mai târziu și-a făcut acolo și o fabrică de pompe. Apoi a mai gestionat afaceri cu tichete de masă în Sicilia și s-a lansat în politică.
RISE Project a colaborat cu jurnaliștii italieni care au investigat în acest an afacerile lui Massimo Romagnoli și conexiunile sale cu membri ai clanurilor mafiote.
Politicianul a mai lucrat, în trecut, la compania italiană Energetica, specializată în energie alternativă, ai căror proprietari au fost anchetați pentru fraude și asocieri criminale. Practic, el era responsabilul lor pentru devoltarea internațională a afacerilor cu parcuri eoliene.
În prezent, patronii Energetica sunt judecați la Milano într-un caz de fraudă fiscală, după ce au vândut o afacere cu eoliene pe care o făcuseră cu Vito Nicastri – mulți ani regele energiei alternative din Italia și un interpus al liderului Cosa Nostra, fugarul Matteo Messina Denaro, potrivit anchetatorilor antimafia din Sicilia.
Însă legăturile lui Romagnoli cu lumea criminală aveau să iasă la suprafață anul trecut după ce numele său a fost găsit în agenda unui italian arestat în Germania.
Sprijin de la grupări mafiote
Bandele criminale din Sicilia și-au extins influența în Germania ultimilor ani, infiltrându-se în afaceri ilegale cu construcții și spălând banii din droguri, extorcări și prostituție.
Conform investigației colegilor de la IRPI și Correctiv, un nume important al acestor grupări este Calogero de Caro, 51 de ani, un sicilian care a emigrat în Germania, după ce a fost arestat și întemnițat în anii’80 pentru asasinate în numele mafiei. Când l-au arestat anul trecut într-o amplă operațiune antimafia, polițiștii germani au găsit în agenda lui cartea de vizită a lui Romagnoli. De Caro, care era proprietarul unei firme de curățenie, dar era implicat subteran și în afaceri cu construcții, a declarat atunci că l-a cunoscut pe fostul deputat ca politician, fiind responsabil pentru colectarea de voturi în campania electorală. El a mai susținut că a apelat la Romagnoli să-l ajute pe un contabil al grupării, anchetat de autoritățile germane, să-și reînoiască pașaportul.
Massimo Romagnoli, care a ajuns deputat și cu sprijinul sicilienilor din Germania, a negat orice implicare în afacerea pașaportului într-un interviu acordat în acest an jurnaliștilor cu care RISE Project a colaborat la acest subiect: “(…)Nu am auzit niciodată de acest contabil. Pe De Caro îl cunosc, dacă e aceeași persoană, pentru că eu îmi amintesc că el avea o firmă de curățenie, nu afaceri în construcții. Nu știam de problemele lui și nu-mi dau seama cum a ajuns cartea mea de vizită la el, dar în campania electorală cunoști sute de oameni.(…) M-a ajutat în campania din 2008 (…)”. De Caro a mai declarant însă că a călătorit în Germania cu Romagnoli și alți politicieni în anul electoral 2006. Dar Romagnoli le-a spus reporterilor că nu-și mai amintește acest episod: “Nu știu, nu cred, ar putea fi, eu cunosc multe persoane (…)”.
Autoritățile l-au interogat pe De Caro, supectat că era o persoană de contact a organizației Cosa Nostra în Germania. Poliția locală mai susține că Romagnoli avea o relație specială și cu un alt sicilian, Lillo Giangreco, al cărui frate a fost proprietarul unei cafenele din Koln, ”Italia 90”- principalul punct de întâlnire pentru găștile mafiote.
De trei ani, Massimo Romagnoli mai conduce o firmă de consultanță la Londra.
Omul lui Hrebenciuc, anchetat pentru fraude fiscale
Cristian Vintilă, 44 de ani, arestat în aceeași afacere a armelor, a fost partener încă din 1999 cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc. Cei doi au intrat împreună în afacerea Barter Grup, cu câte 19%. Cinci ani mai târziu, pe aceeași filieră, Vintilă a mai înființat, tot la Bacău, firma EnergoBarter, de la care statul și furnizorii se chinuie de mai mulți ani să recupereze datorii de zeci de mii de lei.
Această afacere i-a adus lui Vintilă mai multe probleme penale. Polițiștii din Bacău l-au anchetat în 2010 pentru infracțiuni fiscale și au pus firma EnergoBarter sub urmărire penală. În 2013, Cristian Vintilă a fost trimis în judecată pentru că a semnat cecuri fără acoperire, prejudiciindu-i astfel pe furnizori, dar a scăpat de acuzații pentru că i-a fost prescrisă fapta.
În timp ce se judeca cu foștii clienți în dosarul penal, Cristian Vintilă era consilier parlamentar, iar apoi a devenit director general la Agenția Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, potrivit propriei declarații de avere. De-a lungul anilor, Vintilă a fost implicat în șase companii, într-una din ele fiind partener cu fosta lui soție – în prezent judecător la Tribunalul Bacău.
Celălalt român arestat în dosarul armelor, Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, este din Alexandria și are o mică afacere în România. De mai mulți ani el locuiește în SUA, unde va fi și judecat în acest proces penal.
RISE Project a luat legătura cu DEA – Drug Enforcement Administration – însă purtătorul de cuvânt al instituției a spus ca nu poate da mai multe informații despre acest caz deoarece ancheta autorităților americane este în desfășurare.
Acest material a fost realizat împreună cu centrul de jurnalism de investigație italian IRPI. Colegii din Italia au în derulare un proiect în cadrul căruia anchetează conexiunile mafiilor italiene în afara Italiei.
sursa riseproject.ro